Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Çağlar Demirel, İdris Baluken ve İmam Taşçıer için 10 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı

        HDP Diyarbakır milletvekilleri Çağlar Demirel, İdris Baluken ve İmam Taşçıer hakkında 3 ayrı suçtan 3 yıl 6 aydan 10 yıla kadar değişen oranlarda hapis cezası talebiyle hazırlanan iddianame mahkemece kabul edildi.

        Milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin anayasada değişiklik yapılmasını öngören kanunun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından milletvekillerinin dosyalarının incelenmesi sürüyor.

        Bu kapsamında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamenin 12. Asliye Ceza Mahkemesince kabul edilmesiyle Demirel, Baluken ve Taşçıer için 3 ayrı suçtan 3 yıl 6 aydan 10 yıla kadar değişen oranlarda hapis cezası istemiyle dava açıldı.

        İddianamede, Anayasa'nın 83. maddesi uyarınca Demirel, Baluken ve Taşçıer'in eylemlerine ilişkin hazırlanan 3 fezlekenin TBMM'ye sunulmak üzere Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğüne "yasama dokunulmazlığının" kaldırılması talebiyle gönderildiği anımsatıldı.

        Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 1. maddesi ile Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na eklenen geçici 20. madde gereğince milletvekillerinin fezlekelerde yer alan eylemlerine ilişkin dokunulmazlığının kaldırıldığı belirtilen iddianamede, soruşturma dosyalarının Ceza İşleri Genel Müdürlüğü vasıtasıyla gereğinin takdir ve ifası bakımından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildiği bildirildi.

        İddianamede, Diyarbakır'ın Sur ilçesine bağlı mahalleler ile Yenişehir ilçesine bağlı Fiskaya bölgesinde 10 Ekim 2015'te terör örgütü PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H üyelerince kazılan tuzaklı çukurların kapatılması, kurulan bombalı tuzaklar ve barikatların etkisiz hale getirilerek kaldırılması, kapatılan yolların açılması ve sokakların güvenli hale getirilmesi için Diyarbakır Emniyet Müdürlüğünce operasyon düzenlendiği kaydedildi.

        Operasyonları engellemek ve protesto etmek amacıyla HDP'li yöneticiler ve partililerin katılımıyla eylem düzenlendiğine dikkati çekilen iddianamede, eylemin sürdüğü sırada terör örgütüne müzahir yayın organı televizyon kanalında canlı yayınlanan programda milletvekilleri Demirel, Baluken ve Taşçıer'in açıklama yaptığı anlatıldı.

        - Cumhurbaşkanına hakaret suçunu işlemişler

        Demirel, Baluken ve Taşçıer'in konuşmalarında, devletin başı olan ve bu sıfatla Türkiye Cumhuriyeti ve Türk milletinin birliğini temsil eden Cumhurbaşkanına karşı onur, şeref ve saygınlığını rencide edici ifadelerde bulunduğu aktarılan iddianamede, şu ifadelere yer verildi:

        "Demirel, Baluken ve Taşçıer'in, Anayasa'nın 8. maddesine göre Cumhurbaşkanı ile birlikte yürütme yetkisini kullanan Bakanlar Kurulunu küçük düşürerek, onurlarını zedelemek suretiyle 'Türk milletini, Cumhuriyeti ve TBMM'yi alenen aşağılama' suçunu işledikleri tespit edilmiştir. Baluken ve Taşçıer'in, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu ve Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın onur, şeref ve saygınlıklarına saldırdıkları anlaşılmıştır."

        - İstenilen ceza

        İddianamede, HDP'li milletvekilleri Çağlar Demirel, İdris Baluken ve İmam Taşçıer hakkında, "Cumhurbaşkanına hakaret", "kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret ve "Türk milletini, Cumhuriyeti ve TBMM'yi alenen aşağılama" suçlarından 3 yıl 6 aydan 10 yıla kadar değişen oranlarda hapis ve mahkumiyeti halinde Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddesinde öngörülen hak yoksunluklarına hükmedilmesine karar verilmesi isteniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ