Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Norveç'e kaçan FETÖ'cü subayların eşleri de şüpheliler arasında

        Avrupa ülkelerinden birbiri ardına FETÖ/ PDY mensupları için himaye mesajları gelirken son olarak Norveç, NATO’da görevli 4 subay ile bir askeri ataşenin sığınma başvurusunu kabul etmişti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ’nün yurtdışı askeri yapılanmasına yönelik soruşturma başlatmıştı.

        Gazete Habertürk'ten Fezvi Çakır'ın haberine göre Cumhuriyet Savcısı Mustafa Gökçe tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, 237 NATO subayı ve 165 askeri ataşe hakkında adli ve idari işlem yapıldı. Bu soruşturmanın şüphelileri arasında Norveç’in kısa süre önce iltica talebini kabul ettiği isimler de yer aldı. 5 şüpheli hakkında soruşturma kapsamında yakalama kararı çıkartıldı.

        BYLOCK KULLANICISI

        TSK’yı ele geçirmek için yıllarca sinsi bir şekilde çalışan FETÖ’nün, bu kapsamda öncelikle kurmaylık kadrolarını hedef aldığı ortaya çıkmıştı. Örgütün kurmaylık sınavı sorularını mensuplarına dağıttığı, birçok ifadeye yansıdı. Örgüt bu sınav sayesinde TSK’nın üst yönetimine sızdı, bu isimlerse 15 Temmuz darbe girişiminde aktif rol aldı. Norveç’in iltica talebini kabul ettiği subaylardan darbe girişimine kadar Oslo’da askeri ataşe olarak görev yapan Kurmay Albay A.A.’nın FETÖ’nün kriptolu haberleşme programı ByLock kullanıcısı olduğu tespit edildi. Norveç’in iltica talebini kabul ettiği diğer 4 subayın ise NATO Müşterek Harp Merkezi ile Müşterek Harekât Merkezi’nde görev yaptıkları belirlendi. Bunlardan Kurmay Yarbay Ö.F.S. ile Kurmay Binbaşı S.D.’nin eşlerinin 2010 KPSS soruşturmasının şüphelileri arasında yer aldığı tespit edildi. KPSS şüphelisi eşlerin SGK kayıtlarını da inceleyen savcılık, FETÖ ile iltisaklı okullarda çalıştıklarını belirledi. Ayrıca şüphelilerin teröristbaşı Fethullah Gülen’in talimatının ardından Bank Asya’ya para yatırdıkları kayıtlara girdi.

        İTİRAFÇI ELE VERDİ

        Diğer şüpheli Kurmay Yarbay S.Y.’nin ismi ise itirafçı beyanlarında geçti. Soruşturma şüphelisi bir itirafçı, S.Y.’nin FETÖ mensubu olduğunu, örgüt toplantılara katıldığını söyledi. S.Y.’nin örgütün mahrem yapılanmasında yer alan imamlarla irtibatının tespit edildiği aktarıldı. İltica talebi kabul edilen bir diğer şüpheli İ.G. ise en son NATO Müşterek Harekât Merkezi’nde görev yapıyordu. TSK’dan ihraç edilen İ.G. hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma yürütülüyor.

        DÖNDÜ SERBEST KALDI

        Öte yandan, NATO bünyesinde Norveç’te görevli Jandarma Yarbay K.A. hakkında da FETÖ şüphelisi olduğu iddiasıyla soruşturma yürütülüyor. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından K.A.’nın da görevine son verilerek “Türkiye’ye dön” emri verildi. K.A., firari diğer şüphelilerin aksine Türkiye’ye döndü. 17 Ekim 2016’da tutuklanan K.A., kısa süre sonra adli kontrolle serbest bırakıldı. NATO bünyesinde görevli FETÖ şüphelisi subaylardan yaklaşık 30’unun Almanya’ya, 10’unun ise Hollanda’ya iltica talebinde bulunduğu belirlenmişti.

        YARALI DARBECİLERE SAHİP ÇIKTI

        FETÖ terör örgütünün darbe girişimi sırasında Ankara’nın Polatlı İlçesi’ndeki 58. Topçu Tugayı ile Topçu ve Füze Okul Komutanlığı’nda yaşanan olaylara ilişkin 330 sanığın yargılandığı davada, 9 vatandaşın ölümünden sorumlu tutulan sözde Yurtta Sulh Konseyi üyesi eski Albay Bilal Akyüz savunma yaptı. Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada mahkeme, Akyüz’ün, Akıncı Üssü önünde darbecilere karşı mücadele eden vatadaşlardan 9’unun ölümünden sorumlu tutulmasına ilişkin iddiaların başka bir dosya kapsamında olduğuna karar verdi.

        Bu nedenle “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile TBMM’yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs” suçlamaları kapsamından savunma yapan Akyüz, Ankara Emniyet Müdürlüğü önünde yaralanan darbeci askerlerin sevk edilmesi için ambulans helikopter ayarlamaya çalıştığını söyledi. Akyüz savunmasında, “Darbeci diye ölsün mü? Evet öyle olabilir ama onlar benim silah arkadaşım” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ