Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Haberal'ın doktoru tutuklandı!

        Bülent CEYHAN/AHT

        Ergenekon davası kapsamında tutuklu bulunan eski Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın mahkemeye gönderilmeyen sağlık raporuna ilişkin savcılıkça ifadeye çağrılan Prof. Dr. Cengiz Çeliker, sevk edildiği mahkemece tutuklandı.

        Haberal başka hastaneye nakledildi

        Prof. Dr. Mehmet Haberal, 22 aydır tedavi altında tutulduğu Kardiyoloji Enstitüsü'den alınarak Halkalı Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesine götürüldü. Tekerlekli sandalye ile hastaneden çıkarılan Haberal, ambulansın önüne geldiğinde ayağa kalkarak vatandaşlara el salladı.

        ADLİ TIP RAPORUNU HAZIRLADI

        Haberal'ın doktorları tarafından hazırlanan sağlık raporu nedeniyle İstanbul Adli Tıp Kurumu'na sevk edilememesi üzerine adli tıp uzmanları Enstitü'de incelemelerde bulunmuştu.

        Mahkemenin görevlendirmesiyle hareket eden Adli Tıp uzmanları, Haberal'ın sağlık durumu ile ilgili raporlarını tamamladı. Raporda hastayla ilgili hayati risk taşıyan herhangi bir durumun bulunmadığı ve başka bir kardiyoloji merkezine sevk edilmesi gerektiği belirtildi. Adli Tıp Kurumu görevlilerince İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen raporda ''Hastanın klinik muayene ve tetkik sonuçlarına göre, verilerin hastaya öngörülen hayati risk ile tam olarak bağdaşmadığı izlenimi elde edildiği'' belirtildi.

        9 Şubat 2011 tarihli yazıda ''Haberal'in yeniden Adli Tıp Kurumu'nda muayenesine gerek görülmediğini bilgilerinize arz ederim'' ifadesi de kullanıldı.

        RAPORUN ARDINDAN HABERAL HALKALI'YA SEVK EDİLDİ

        Adli Tıp Kurumu 3. Adli Tıp İhtisas Kurulu Başkan Vekili Operatör Doktor M. O. Aktürk, uzman doktor Yüksel Aydın Yazıcı ve Dr. O. Karakaya'nın imzalarının yer aldığı yazının, yargılamayı gerçekleştiren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaşması üzerine Haberal, dün İstanbul Kardiyoloji Enstitüsünden alınarak Halkalı Devlet Hastanesine kaldırıldı.

        Hastaneden tekerlekli sandalye ile çıkarılarak ambulansın önüne getirilen Haberal, burada ayağa kalkıp, vatandaşlara el salladı.

        ADLİ TIP YAZISINA İTİRAZ

        Bu arada Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne gelen Haberal'in avukatı Dilek Helvacı, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne bir dilekçe sunarak, Adli Tıp Kurumu yazısına itiraz etti.

        Helvacı'nın, yazıya iki doktor imza bulunduğu, heyet başkan vekilinin raporu sadece onaylamak için imzaladığı ve heyet oluşmadığı gerekçesiyle yazıya yönelik itirazda bulunduğu kaydedildi.

        RAHATSIZLANINCA HASTENEYE SEVK EDİLMİŞTİ

        17 Nisan 2009'da tutuklanarak cezaevine konan Prof. Dr. Mehmet Haberal rahatsızlanınca birkaç saat sonra tedavisinin yapılabilmesi için İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü'ne sevk edilmişti.

        22 aydır İstanbul Kardiyoloji Enstitüsü'nde yatan Haberal'ın tedavisinin ayakta yapılabileceğine dair Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanlığı'nca hazırlandığı iddia edilen 16 Ekim 2009 tarihli rapora ilişkin haberlerin basında yer alması üzerine duruşma savcısı Mehmet Ali Pekgüzel bu raporun mahkemeye gönderilmediğini hatırlatarak suç duyurusunda bulunulmasını istemişti.

        İkinci ''Ergenekon'' davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Kasım 2010 tarihinde görülen duruşmada, Haberal'ın nihai sağlık durumuyla ilgili rapor aldırılması için Adli Tıp Kurumuna sevk edilmesini kararlaştırarak, bu sanık hakkındaki tüm sağlık raporlarının da bu kuruma gönderilmesine karar vermişti.

        Mahkeme daha sonra Haberal'ın tedavisini yapan doktor tarafından düzenlenen ''potansiyel ani ölüm riskiyle hareket ettirilmesinin tıbben mümkün olmadığına'' ilişkin raporu değerlendirerek, Haberal'ın Adli Tıp Kurumunca görevlendirilecek uzmanlar tarafından tedavi gördüğü hastanede kontrol edilerek, rapor düzenlenmesine hükmetmişti.

        Adli Tıp Kurumundan bir heyet, Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın sağlık durumuna ilişkin İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince istenilen incelemeyi yapmak üzere 26 Ocak 2011'de İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsüne giderek, Haberal'i burada muayene etmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ