Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Türkiye'de bir ilk

        AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından pilot bölge olarak belirlenen 14 şehirde kurulan Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) tarafından, Türkiye'de ilk kez şiddet mağduru bir erkeğe 'panik butonu' verildi.

        Adana'da üniversitesi öğrencisi D.D., ablasının sevgilisinden şiddet gördüğü için ŞÖNİM'e başvurdu. Yapılan değerlendirmenin ardından Aile Mahkemesi'ne gönderilen D.D.'ye mahkeme hakimi 'panik butonu' verilmesini uygun buldu. Kararın ardından ŞÖNİM, Türkiye'de ilk kez şiddet mağduru bir erkeğe kendini koruması için buton vermiş oldu. Olayın ayrıntılarıyla ilgili bilgi verilmezken, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Türkiye'de kadına olduğu gibi erkeğe de şiddet uygulandığının az da olsa görüldüğünü ;söyledi Devlet için şiddet mağdurunun cinsiyetinin önemli olmadığını belirten Vali Coş, "Toplumsal problemleri ortadan kaldırmak ve başta aile kurumuna zarar veren şiddeti etkisiz hale getirmek için, ilgili kurum ve kuruluşlarla çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

        TÜRKİYE'DE İLK

        Türkiye'de ilk defa bir erkeğe panik butonu verildiğini de vurgulayan Vali Coş, şunları söyledi:"Üniversitede okuyan kardeşimiz, ablasının erkek arkadaşından şiddet görmüş. İlimizde açılan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi'ne başvurmuş. Merkezde başvurusu değerlendirildikten sonra, yönlendirildiği aile mahkemesi kararı ile panik butonu verildi. Adana'da bu kardeşimiz ve 6 kadına panik butonu verilmiştir. Şiddet toplumda önemli bir problem haline geldi. Bu problemi etkisiz hale getirmek için herkesin üzerine düşen görevleri var. Şiddet sorunu çözmez. Tam tersi sorunu arttırır. Bu konuda eğitime öncelik verilmeli. Vatandaşlarımızın eğitilmesi şart."

        PANİK BUTONU NASIL ÇALIŞIYOR

        Panik butonunun üzerinde bir düğme bulunuyor. Mağdur kişi, tehlike anında üzerinde ünlem işareti bulunan düğmeye basıyor. Bunun üzerine koordinatları belli olan uyarı, 24 saat takip edilen MOBESE merkezindeki haritaya yansıyor. Ardından emniyet ekipleri, en yakın birimdeki görevlileri mağdura yönlendiriyor. Mağdur, ekiplerce önce polis merkezine, buradaki işlemlerin ardından korunması için ŞÖNİM'e götürülüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ