Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Silivri'de gün sakin başladı

        Son duruşmalarında yaşanan gerginliklerle gündemin ilk maddesi haline gelen Ergenekon davasının bugünkü duruşması olaysız başladı. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese'nin, "Seyirciler duruşmayı sessiz sessiz izlemek zorundadır. Yoksa istemediğimiz tedbirler almak zorunda kalırız." uyarısının ardından usule ilişkin taleplerin alınmasına başlandı.

        İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasının 283. duruşmasında; Mehmet Halberal ve Mustafa Balbay ile Tuncay Özkan'ın da aralarında bulunduğu 47 tutuklu sanık hazır bulundu. Ayrıca eski İstanbul Üniversitesi rektörü Kemal Alemdaroğlu, Yalçın Küçük ve Sami Hoştan'ın da aralarında bulunduğu 12 tutuksuz sanık da duruşmaya katıldı. Ancak Hoştan ve Küçük başka davalardan (suçlardan) tutuklu bulundukları için tutuklu sanık bölümünde yer aldı. Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Hurşit Tolon, Nusret Taşdeler ve Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 20 tutuklu sanık ile aralarında Bedrettin Dalan'ın da bulunduğu 5 firari sanık ise duruşmaya katılmadı.

        Duruşma salonunun kapısı açıldığında basın mensuplarının bulunduğu bölümün yarısına kolçak bölümünde portatif küçük masa sabitlenmiş sandalyeler yerleştirilmiş olduğu gözlendi. Pazartesi günü yapılan duruşmada bazı basın kuruluşu temsilcileri ile yazarlar tarafından "Basın, yerine alınmıyor. Not alamıyoruz." şeklinde bağırmaları üzerine bu sandalyelerle çözüm bulunduğu anlaşıldı. Bu nedenle mahkemenin, daha önceden basın mensuplarının oturmalarına izin verdiği avukat bölümündeki masalara oturmalarına yine izin verilmedi.

        Basın mensuplarının yanı sıra duruşmaya CHP Genel Başkan yardımcılarından Bülent Tezcan, Mahmut Tanal, Ali Özgündüz ve Birgül Ayman Güler'in de aralarında bulunduğu 15 CHP milletvekili katıldı.

        Başkan Özese'nin açıklamasının ardından kimlik yoklamasının yapılmasına başlandı. Yoklama sırasında avukatlar Dursun Çiçek ve Zeynep Küçük, duruşma salonunda yer olmasına rağmen bazı izleyicilerin yer yok denilerek salona alınmadığını söylediler. Avukat Küçük, "Basın mensupları ile milletvekillerinin eski oturdukları bölüme tekrar alınması ile izleyici bölümünde 80 kişilik daha yer açılabilir. Bu kadar insan da dışarıda beklemek zorunda bırakılmaz." dedi.

        Mahkeme Başkanı Özese, davada yargılanan tüm tutuklu sanıklara 2 bin 271 sayfalık iddianamenin dijital ortamda teslim edildiğini belirterek, davanın tutuksuz sanıklarından Gazeteci Güler Kömürcü'nün de aralarında bulunduğu 6 tutuksuz sanığın esas hakkındaki savunmasını mahkemeye sunduğunu söyledi.

        Mahkeme Başkanı Özese, Ergenekon Davası'nda tanık olarak dinlenen PKK'nın 2'nci adamı Şemdin Sakık'ın mahkemeye 4 Nisan 2013 tarihinde dilekçe sunduğu ve dilekçesinde PKK itirafçısı Adil Timurtaş ile ilgili beyanda bulunduğunu tutanaklara geçirdi.

        Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese'nin, görüş sorduğu savcı Mehmet Ali Pekgüzel, daha önce mahkemeye sundukları esas hakkındaki mütalaada belirttikleri şekilde sanıkların cezalandırılmalarını istediklerini söyledi.

        Daha sonra da müdahil Danıştay Başkanlığı adına davaya katılan Hazine Müsteşarlığı avukatı Perihan Özcan, "Mütalaada Salih Kurter ve Süleyman Esen hakkında beraat kararı verilmesi istenmiştir. Oysa Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan yargılama sonunda ikisine de ceza verilmiştir. Biz de Danıştay saldırısında azmettirici olduklarına inanıyoruz. Bu nedenle her iki sanığın da 4'er kez cezalandırılmasını talep ediyoruz. Ayrıca Osman Yıldırım hakkında da mütalaada Danıştay davasından gönüllü vazgeçtiği gerekçesiyle ceza verilmesi istenmedi. Biz bu görüşe de katılmıyor ve aynı suçlama ile cezalandırılmasını talep ediyoruz." şeklinde konuştu.

        CHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ