Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa İşte çekilme kararına ilk yorumlar

        "Verilen veya alınan bir şey yok"

        Radikal Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can, PKK'nın 8 Mayıs'ta çekilme kararını yorumladı.

        Açıklamada çekilme sürecinin bağımsız heyetler tarafından gözlemleneceği vurgusu yapılıyor. Mecliste bir komisyonu kuruldu bu süreci izlemek için. Ayrıca TSK 'nın da kendi içinde böyle bir heyet kurduğunu biliyoruz. Kademeli olarak çekilecekleri için önümüzdeki haftalar bizim için önemli olan. Bugün itibariyle bundan sonra bu süreç devam Türkiye'nin çoktan beri yapmak istediği ve hayata geçirmek istediği demokratikleşme hayata geçirilmek isteniyor. Bir taraftaTürk milliyetçiliği bunun karşısında ne verildi diye sorgulama yaparken ve aynı şekilde de öbür taraftan da bir şey alma karşılığında çekilme söz konusunu olmadığını görüyoruz. 4-5 ay önce hiç birimiz bu kadar umutlu olamazdık. Bugün gelinen aşamada, 1999'da PKK bir kez daha çekilmişti ama o zaman bu kadar kapsamlı bir süreç yoktu. Bizim gerçekten bu topraklarda yaşama arzusuna inanmamız gerekiyor. Gerçekçi bir şekilde bu yaşananların herkes için faydalı olduğuna inanıyorum.

        "Asıl süreç bundan sonra başlıyor"

        Yazar Muhsin Kızılkaya çekilme kararını değerlendirdi.

        Tam planlanıldığı gibi devam ediliyor bu süreç. Baştan itibaren aslında süreç bugün başladı. Başbakan adına çözüm süreci dediği süreç bugün başladı. En önemlisi bir koşul konulmuş olmaması. Zaten en baştan itibaren söyleniyordu. Asıl hikaye bundan sonra başlıyor. Hakikatten örgütten ne istedilerse yaptılar. Rehineleri serbest bıraktılar. Bugünde koşulsuz çekilme kararı aldılar. Bugünden itibaren örgütten çok radikal bir hamle beklemek anlamsızdır. Bu sareci devlet çok iyi değerlendirirse sonbahara doğru tamamen silah bırakma meselesini konuşacağız. Kandil'in yapacağı şey bekleme noktasıdır. Anayasaya baktığımız zaman hemen yapılacak şeyler değil şimdiye kadar gördüğümüz kadarıyla partiler arasında uzlaşmayla anayasa yapılacağı pek görülmüyor. Anayasa'dan önce Türkiye'nin yapması gereken önemli şeyler var. Barajın düşürülmesi, seçim kanunu var, siyasi partiler kanunu var ve tutuklu KCK'lıların meselesi var. Şiddete bulaşmamış insanlarında durumunu netliğe kavuşturan durumlar vardır. Anayasa bugünden yarın yapılacak bir şey olmadığından dolayı anayasadaki anti demokratik yasaların temizlenmesi sürecine yoğunlaşmak gerekiyor. Yılbaşı doğruda yeni Anayasa tamamen şekillenmiş olabilir.

        Radikal Gazetesi Yazarı ve Akil İnsanlar'dan olan Avni Özgürel, PKK'nın 8 Mayıs'ta çekilme kararını yorumladı.

        Bu insanlar açık arazide yaşayan insanlar, buldukları mağaralarda yaşayan insanlar. Bu bakımdan herhangi bir araçtan yaralandıkları da söylenemez. Hareketlerini genelde yayan yapıyorlar. Silahlı Kuvvetler açısından hangi güzergahdan hangi yolu izleyerek Türkiye dışına çıkacakları bilinmesi icap eder. 10 gün öncesinden başlayarak hududa yakın grupların Türkiye'yi terk ettiklerini biliyoruz. Ama iç bölgelerdeki gruplar bunların beşinde mi sekizinde mi sınır dışına çekileceği teknik bir şeydir. Bu yüzden gün değişikliği olabilir. Karayılan'ın açıklaması yoruma yapımayacak kadar net. Türkiye bir korku tünelinden çıkıyor. Önümüzde bir aydınlık olduğunu ve yolun açıldığını görüyoruz. Kandil diye bir şey önümüzdeki dönemde tamamen silah bırakana örgüt elbette var olacak. Bunu yok saymak mümkün değil. Masada silahın kalktığı bir ortamda Türkiye'nin barışı konuşması farklıdır. Masada silahla bu süreci konuşmak farklıdır. Türkiye'de şu an galip gelmiş akıl devam etsin. İster Türk sterse de Kürt kesiminde.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ