Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Bir kesiden 5.5 kg büyüklüğünde at nalı şeklinde böbrek çıkarıldı

        cerenoglu@htgazete.com.tr

        Bodrum'da yaşayan 55 yaşındaki Ali Ilgın, doğduğundan beri at nalı şeklinde, göbekten birbirine bağlı ikizler gibi görünen, uzunluğu 32 cm'e ulaşmış dev böbreklere sahip olduğunu, şiddetli böbrek ağrıları için doktora gittiğinde öğrendi. Ilgın'ın böbrekleri işlev göremez hale gelmişti ve her iki böbreğinde de çok sayıda kist olduğu için organ nakline ihtiyacı vardı. Hasta özel bir hastanede Prof. Dr. Alihan Gürkan tarafından ameliyat edildi. Ali Ilgın'a eşi Rukiye Ilgın'dan böbrek nakli yapıldı.

        ÇOK NADİR GÖRÜLÜYOR

        Prof. Dr. Alihan Gürkan'a göre hastasını diğer böbrek hastalarından ayıran başka özellikler de bulunuyor. İşte onlar;

        * Normalde at nalı böbrekler birbirine ince bir bağla tutunurken, bu böbreğin yukarıdan aşağıya uzunluğu 32 cm idi. (Her iki böbreğin birbirine tutunan kısmının 15 cm olması nedeniyle tam anlamıyla bir at nalı böbrek vakasıydı.)

        * Her iki böbreğin ağırlığı 5.5 kiloydu. (Normali 100 - 150 gramı geçmiyor)

        * Yetişkin bir erkeğin böbrek uzunluğu 10-11 cm iken, bu hastanınki 32 cm idi.

        * Böbrekleri kistik yapıdaydı ve çok sayıdaki kist nedeniyle enfeksiyon oluşma riski çok yüksekti.

        KOCAMAN BİR GÖBEKLE YAŞIYORDU

        Prof. Dr. Alihan Gürkan bu konuda yaptıkları literatür incelemesine göre her 400 - 800 doğumdan birinde at nalı böbrek vakasına rastlandığına, her 5 bin kişiden birinde polikistik böbrek hastalığı olduğuna, Ali Ilgın'da olan ‘Polikistik at nalı böbrek' vakalarının ise 135 bin-8 milyonda bir görüldüğüne dikkati çekti.

        Literatürde daha önce tek parça halinde çıkarılan polikistik at nalı vakasına rastlamadıklarını ifade eden Gürkan, şöyle konuştu:

        Polikistik böbrekler çok büyümeye elverişliği olduğu için genelde batında enfeksiyonlara yol açıyor. Ameliyat sırasında hastamızın karnında çok geniş bir kesi açtık. Bu türden bir böbreği tek parça olarak çıkarmak cerrahi olarak zordur. Çünkü oradaki dokuları kanatmamak, böbrek takacağımız için etraftaki dokulara zarar vermemek ve bağırsakları yaralamamamız gerektiği için küçük hata bile yapmamamız gerekir. Bu kadar büyük bir kitleyi bağırsakların altından geçirip dışarı çıkarmak teknik olarak çok zordur. Hastamız sorunu nedeniyle çok iri bir göbekle dolaşmak durumundaydı. Karnındaki 5.5 kiloluk fazla yükten kurtulunca çok rahatladı."

        'BAŞIMA GELENLERE HALA İNANAMIYORUM'

        Bodrum'da yaşayan ve ameliyat için İstanbul'a gelen Ali Ilgın, böbreklerindeki hastalığı 5 yıl önce öğrendiğini söyleyerek, "Doktorum Prof. Dr. Alihan Gürkan, böbreklerimin çalışmadığını, at nalı şeklinde olduğunu ve bunların çıkarılması gerektiğini söyledi. Eşim böbrek vermeye gönüllü oldu ve testlerin sonucu olumlu çıkınca ameliyata girdim. İnsanın etrafı çok kalabalık da olsa en yakınlarının dışında kimse yardımına koşmuyor. Ne yaparsam yapayım eşimin hakkını ödeyemem. Kendisine minnettarım"dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ