Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika AB Bakanı Egemen Bağış görevini Mevlüt Çavuşoğlu'na devretti

        Yeni kabinede AB Bakanlığı görevini Mevlüt Çavuşoğlu'na devreden Egemen Bağış, bakanlıktaki devir teslim töreninde konuştu.

        AB BAKANLIĞI DEVİR TESLİM

        Bağış, şunları söyledi:

        "Mevlüt Bey, 3 yıldır büyük bir özveri ile yürüttüğü Antalya milletvekilliği göreviyle de Türkiye'nin tanınmasına vesile olmuş çok değerli bir siyasetçidir. Bizim kader arkadaşlığımız ise AK Parti'nin kurulduğu günlerden başlar. Mevlüt Bey ile muazzam bir dava arkadaşlığı sergiledik. Bu yol arkadaşlığı da aynı samimiyetle devam edecektir. AK Parti'ye ikbal penceresinden bakanlar bunu anlamazlar. Şahsi menfaatini önemseyenler Sayın Başbakan'ın yol arkadaşlığını anlayamazlar"

        Konuşmasında "Adımız şakacıya çıktı" diyerek bir fıkra da anlatan Bağış, "Temel uçakta yanlış koltuğa oturmuş ama kimse yerinden kaldıramamış. Pilot gelmiş kulağına bir şeyler söylemiş ve Temel yerinden kalkmış. Pilot, 'Ne söylediniz de kalktı' diye sorulunca, 'Bu koltuk Trabzon'a gitmez' dediğini söylemiş" diye konuştu.

        AK Parti'nin çok büyük bir aile olduğunu kaydeden Bağış, şöyle devam etti:

        "Bu aileyi bölmek isteyenler olmuştur. Bu zamana kadar nasıl fitne tohumunu kardeşlikle yok ettiysek bütün bu çabaları hayal kırıklığına uğratacağız. Bizim yol arkadaşlığımız mezara kadardır. Makamların gelip geçici olduğuna, davamızın kalıcı olduğuna inanmış insanlarız. Biz bu davanın adamıyız. İçinden geçtiğimiz zorlu süreçte saflarımızı sıklaştırmanın gerekliliğinin farkındayız. Hiçbir burukluk yaşamadan bu görevi Mevlüt Kardeşime devretmekten mutluluk duyuyorum. Başbakanımızdan aldığım devlet terbiyesi hesaplaşmayı değil helalleşmeyi öğretti"

        "Mevlüt kardeşimin her zaman yanında olacağım" diyen Bağış, "Bu ülkeye beddua edenlerle değil dua edenlerle devam edeceğiz. Hakkınızı helal edin. Benim hakkım geçtiyse benimki de helal olsun" dedi.

        Egemen Bağış'tan sonra söz alan Çavuşoğlu, "Bugün hepimiz farklı duyguları yaşıyoruz. Bir yandan AB takımının kaptanlığını üstlenmenin gururu ve sorumluluğu diğer taraftan bu emaneti değerli kardeşimden almanın verdiği burukluk ve sorumluluk. Sayın Başbakanımızın takdiri ve onayı ile AB sürecini Türkiye AB ilişkilerini arkadaşlarımızla yürüteceğiz. Sayın Başbakanımıza ve Cumhurbaşkanımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Bizim dostluğumuz, kardeşliğimiz siyasete başladığımızdan bugüne kadar değildir. Biz öğrenciyken tanıştık. Kendisine şükran borçluyum. Kendisine daha iyi daha, dönemli uluslararası düzeyde görevler diliyorum ki o görevleri de almak bize nasip olsun." dedi.

        BAŞBAKAN YARDIMCILIĞI DEVİR TESLİM

        Yeni kabinede Adalet Bakanlığı'na getirilen Bekir Bozdağ da Başbakan Yardımcılığı'nı Emrullah İşler'e devretti. Devir teslim törenini izleyen basın mensuplarına teşkkür eden Bozdağ, açıklama yapmadı. Yeni Başbakan Yardımcısı İşler de, "Sürpriz oldu" dedi.

        BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI DEVİR TESLİM

        Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nda da devir teslim gerçekleşti. Görevini Fikri Işık'a devreden Nihat Ergün, şunları söyledi:

        "5 yıl bakanlık görevinde bulundum, Sayın Başbakanımıza teşekkür etmek isterim. Her zaman güvenerek bu görevleri bize tebliğ etti. Biz de onu mahcup etmemek için çaba gösterdik. Zaten kısa bir zaman sonra üçüncü dönem kuralı nedeniyle sona erecekti. Sivil hayata hazırlık için bir zaman ihtiyaç vardı. Sayın Başbakanımıza teşekkür ediyorum, omuzumuzdan bugün çok önemli bir yük kalkıyor. Ben bu zamanı arzu ediyordum. Bunu arzu ettiğimi de arkadaşlarıma yakın çevreme ifade etmiştim.

        Servet, şehvet ve şöhret arzusu insanı yoldan çıkarır. Allaha şükür parayla pulla işimiz olmadı. Makamların mevkilerin başından beri geçici olduğunu biliyoruz. Diğer konularla da yakın bir işimiz olmadığını herkes yakından bilir. Bu konularda gönlümüz rahat. Dostlarımızın da sevenlerimizin de gönlü rahat olsun.

        Şu sırada bir takım cemaat tartışmaları söz konusu. Makamların geçici olduğunu biliyorum. Devletle ilişkilere gelince boyut farklıdır. İnananların inanmayanların ortak organizasyonunu adı devlettir. Anayasa, kanunlarla çalışır. Devlet içerisinde her mezhepten kişi kamu görevlisi olarak görev alabilir. Ancak insanlar mezheplerini, meşreplerini dışarıda bırakmayı bilmelidir. Devlet devlet olmaktan çıkar. Devletle ilişkisi olan insanlar buna hassasiyet göstermelidirler. Yönetilemeyecek kadar büyürse bir yapı kendi kendini yöneten birimler ortaya çıkar. Devlet bunlara bakar, hukuk içerisinde mücadele ederler.Devlette kendini yöneten birim olamaz. Bizim için zaman dolmuş oldu, görev tamamlandı. Sivil süreç başlamış oldu. Bu süreçte yeni dönemde görev alan Fikri Işık Kardeşime teşekkür ediyorum. Gerçekten ve gerçekten çalışkan bir arkadaşımızdır 24 saat çalışır. Gerçekten dürüst bir arkadaşımızdır. Bakanlığımızın bundan sonraki faaliyetlerde çok daha fazla ileri götüreceğini inanıyorum. Herkesin bir üslubu olacaktır. Yeni dönemde başarılar diliyorum.

        Yeni bakan Fikri Işık da, "İnsanın kalitesi zor zamanda ortaya çıkar. Bu görevler alınırken herkes çok güzel şeyler söyler. Ama bu görevlerden ayrılırken söylenen sözler insanların gerçek kalitesini ortaya çıkarır. Sayın Bakanımızı 30 yıldır tanıyorum. Ama bugün bu konuşması bizim onu örnek almakta ne kadar doğru yaptığımızı vurgulamak istiyorum. Bakanlığın icaraatlerini yakından takip eden biri olarak kendimi şanslı addediyorum. Bir de zorluğu var tabii, bu kadar yüksek bir çıtayı daha da yukarı taşımanın zorluğu var" diye konuştu.

        ADALET BAKANLIĞI DEVİR TESLİM

        Hatay'dan aday olan Sadullah Ergin Adalet Bakanlığı görevini Bekir Bozdağ'a devretti.

        Devir teslim töreninde konuşan Sadullah Ergin, "Türkiye'nin Brüksel ve Strazburg karnesinde gelişmeler oldu. Türkiye en çok şikayet edilen ikinci ülkeydi bu beşinciliğe geriledi.

        Bugün görevi devrederken bizden sonra bu gelişmeleri daha da ileriye taşıyacak arkadaşıma görevi devretmenin hazzını yaşamaktayım. Yargı sisteminde yapılan değişimlerin sonuçlarının vatandaşa ulaşması konusunda beklentimiz var. Bundan sonra uzun yargılamadan kaynaklanan şikayetlerin azalması beklentisi içinde bir döneme giriyoruz.

        Ben 4,5 yılı aşkın sürede yapılan önemli işler olduğunu ama yapılan çalışmaların sonuçlarının önümüzdeki dönemlerde ortaya çıkacağını düşünüyorum. Meslekte vazife yapacak arkadaşların donanımlarını hayati olarak değerlendiriyorum. Ben arkadaşıma yeni görevinde başarı diliyorum." dedi.

        Sadullah Ergin'in ardından konuşan yeni Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise, " Son Anaysa değişiklikliği, kamu denetçiliğinin kurulması, bireysel başvuru hakkının tanınması gibi tarihi adımlar var. Bunların altında sayın bakanımızın imzası var. Ben kendisine başarı hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Sayın Başbakanımızın takdiri ve Sayın Cumhurbaşkanımızın onayı ile bu görev tebliğ edildi. Sayın bakanımın bilgisinden tecrübesinden yararlanacağım. Zor sorumluluğu devraldığımı biliyorum. Bunun altından kalkacağımızı, hayırlı hizmetler yapacağımızı düşünüyorum." dedi.

        GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI DEVİR TESLİM

        Yapılan kabine değişikliğinin ardından Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, yeni Bakan Akif Çağatay Kılıç'a görevi teslim etti.

        Bakanlık binasında gerçekleştirilen devir teslim töreninde ilk sözü alan Suat Kılıç, güzel bir devir teslim merasimi gerçekleştirdiklerini belirterek, ''Gençlik ve Spor Bakanlığı görevine yine benim gibi Samsunlu olan Akif Çağatay Kılıç kardeşim atandı. Kaderin güzelliği ve güzel bir tevafuk yaşıyoruz. Kabinenin en genç bakanı ünvanı bendeydi, bu ünvanı Çağatay kardeşime devretmiş olacağım. Bizleri akraba olarak görmelerine neden olan soyadlarımız da aynı, akraba değiliz ama kardeşiz. Dava kardeşiyiz, siyaseten kardeşiz, hemşehriyiz. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Türk milletine hizmet etme yoluna çıkmış bir arkadaşınızım. 2002 tarihinde başlayan milletvekilliğim, Cumhuriyet tarihinin en genç milletvekilliği onurunu getirdi. Daha sonra hep onurlu, kutsal görevlerde Recep Tayyip Erdoğan'ın hep en yakınında bulunmanın onuruyla, bugün bu devir teslim törenine gelmiş bulunuyoruz.'' dedi.

        Daha sonra söz alan yeni bakan Akif Çağatay Kılıç'ın, konuşmasına başlamasından kısa süre geçmeden elektrik kesintisi şaşkınlığa neden oldu. Kısa bir süre kameraların ışığıyla aydınlanan ortamda konuşmasını sürdüren Bakan Akif Çağatay Kılıç, şunları kaydetti: ''Benim ailemden gördüğüm düsturda bende bir gün büyük olana saygı göstermek vardır. Suat Bey benden 4 yaş büyük bu nedenle benim ağabeyimdir. Sayın bakanım çizdiği ufuk turuyla bakanlıkta geçen 2,5 yılını gerçekten çok güzel bir şekilde özetledi. Sayın Başbakanımızın oluru ve güveniyle bize layık gördüğü görevin ne kadar büyük olduğunu ve zor olduğunu bize hatırlattı. Benim için bugün hem duygusal hem de çok onurlu bir gün. Ben Samsun'a aktif siyasette 20 yıl hizmet etmiş ecdadın torunuyum. Allah hepimizin yardımcısı olsun. Allah bizi mahcup etmesin, inşallah gün geldiğinde, zamanı geldiğinde Sayın Başbakanımızın dün geceki talimatıyla bu görevi bugün devraldıysak, gün gelecek, zaman gelecek, biz bu görevi devredeceğiz. Allah bana da Sayın Bakanım gibi bu görevi onurla şerefle devretmeyi nasip etsin. Ümit ediyorum ki AK Partili bir milletvekilliğine bu bakanlığı en iyi şekilde devretmeyi nasip etsin.''

        Daha sonra Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ve eski Bakan Suat Kılıç birbirlerine çiçek verdi. Bu sırada eski Bakan Suat Kılıç, ''Çiçek gibi bir bakanlığı çiçeklerle teslim ediyoruz. İnşallah çiçek gibi bir kardeşimiz aynı şekilde güzel hizmetlere devam edecek.'' şeklinde konuştu. Daha sonra Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, eski bakan Suat Kılıç'ı bakanlık binasından uğurladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ