Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Maden faciasının yaşandığı Soma'da 24 kişi gözaltına alındı

        Soma'da 301 kişinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili 24 kişi gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen 5 kişi, buradaki sorgularının tamamlanmasının ardından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Tutuklanması telep edilenler arasında İşletme Müdürü Akın Çelik ile yardımcısı da bulunuyor.

        Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan'ın oğlu Can Gürkan da gözaltına alındı. Soma Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Grup CEO'su Can Gürkan'ın adliyeye sevk edilmesi bekleniyor. Saat 21.40 sıralarında açıklama yapan Akhisar Başsavcısı Bekir Şahiner, soruşturmayla ilgili "Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı da dahil25 kişi gözaltına alınmış, 6’sı tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilmiş, 3’ü tutuklanmıştır" dedi. Gece saatlerinde 1 kişi daha tutuklandı.

        Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, halen 11 zanlının sorgusunun devam ettiği Soma Adliyesi'ne geldi. Vali Savaş, "24 şüpheli gözaltında. Bunlar gruplar halinde adliyeye gönderiliyorlar. Gözaltındaki kişilerle ilgili elimde bir isim listesi yok. Zaten isim de açıklamam doğru olmaz" dedi.

        Soma Adliyesi'ne gelerek savcılardan bilgi alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, "Bu bir kaza değildir bu bir cinayettir. Gerçek sorumluların buraya getirilenlerle sınırlı olmadığını biliyoruz. Şirket sahibi Alp Gürkan ile Genel Müdür Ramazan Doğru'nun gözaltına alındığına ilişkin bir bilgim yok" dedi.

        Soruşturmayı takip eden CHP Manisa MilletvekiliÖzgürÖzel, tutuklanması talep edilen 5 kişinin isimlerini açıkladı. Buna göre; İşletme Müdürü Akın Çelik, TKİ görevlisi Ali Ulu, mühendis Ertan Ersoy, güvenlik uzmanları Selçuk Demirci ve Yalçın Erdoğan mahkemeye sevk edildi.

        Özel, Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan'ın ise gözaltında olup olmadığını bilmediğini söyledi.

        6 KİŞİ DAHA ADLİYEDE

        Tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edilen 5 ismin ardından, 6 kişi daha adliyeye getirildi.

        Böylece emniyette sorgusu tamamlananlardan adliyeye sevk edilenlerin sayısı 11'e çıktı. 13 kişinin emniyetteki işlemleri sürüyor.

        ALP GÜRKAN GÖZALTINA ALINDI MI?

        Habertürk TV yayınına telefonla bağlanan ManisaValisiAbdurrahmanSavaş, Gürkan'ın gözaltına alındığı iddiasını doğrulamadı. Savaş, savcılıkça daha sonra bir açıklama yapılabileceğini belirtti.

        GÖZALTINA ALINANLARDAN BAZILARININ İSİMLERİ

        Soma Maden İşletmeleri İşletme Müdürü Akın Çelik. Muhasebe Müdür Yardımcısı Ali Ulu. Mühendisler Ertan Ersoy, Selçuk Demirci, Erdem Canbaz, Harun Güneş, Hilmi Kazık, Yalçın Erdoğan, Saltuk Alp Demirci ve Ergin Yılmaz. Teknikerler Mehmet Avcı, Halil Dalkıran, Mehmet Ali Gündüz, Mustafa Işık, Necati Demirci ve Halil Yavuz oldu.

        İşletme Müdürü Akın Çelik (sağda), facianın 4'üncü gününde Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan (ortada) veGenel Müdür Ramazan Doğru (solda) ile basın toplantısı düzenlemişti.

        Soma ilçesine bağlı Eynez bölgesindeki maden ocağında 13 Mayıs'ta meydana gelen, 301 kişinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında aralarında şirketin üst düzey yöneticilerinin de bulunduğu 16 kişi gözaltına alınmış, bu sayı daha sonra 24'e ulaşmıştı.

        MANİSA VALİSİ ADLİYE'DE

        Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, halen 11 zanlının sorgusunun devam ettiği Soma Adliyesi'ne geldi. Soruşturmayı yürüten savcılardan sorumlu Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner ile görüşecek olan Vali Savaş, "24 şüpheli gözaltında. Bunlar gruplar halinde adliyeye gönderiliyorlar. Gözaltındaki kişilerle ilgili elimde bir isim listesi yok. Zaten isim de açıklamam doğru olmaz" dedi.

        Suçlamaların ne olduğunu, ne kadar ceza isteneceğine savcılığın karar vereceğini belirten Vali Savaş, Cumhuriyet Başsavcısıyla telefonla konuştuğumda, kendisine şikayetin olduğunu, müştekileri, mağdurları, tanıkları dinlediklerini, şimdi de süphelileri dinleyeceklerini söylediğini aktardı. Vali Savaş daha sonra adliyeye girdi.

        "GERÇEK SORUMLULARIN BURAYA GETİRİLENLERLE SINIRLI OLMADIĞINI BİLİYORUZ"

        Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Soma'daki maden ocağı faciası içinde başlatılan soruşturmanın takipçisi olacaklarını söyledi. Soma'daki adliyeye gelen Tanrıkulu, asıl şüphelilerin gözaltına alınması gerektiğine dikkat çekti.

        Tanrıkulu, Soma'daki maden ocağı faciası içinde başlatılan soruşturmanın takipçisi olacaklarını söyledi. Soma Adliyesi'ne gelerek savcılardan bilgi alan Tanrıkulu, çıkışta basın mensuplarının sorularını yanıtladı. CHP'nin 4 Genel başkan yardımcısının Soma'ya geldiğini belirten Tanrıkulu, Bu bir kaza değildir bu bir cinayettir. Gerçek sorumluların buraya getirilenlerle sınırlı olmadığını biliyoruz. Şirket sahibi Alp Gürkan ile Genel Müdür Ramazan Doğru'nun gözaltına alındığına ilişkin bir bilgim yok. Ancak Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu davanın takipçisi olacağız.'' dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ