Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Danıştay, TİB’de ‘telekulak’ soruşturmasına izin vermedi

        Fevzi ÇAKIR/ANKARA

        Ankara Gölbaşı Başsavcılığı’nın Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) yönelik yasadışı dinleme soruşturmasına Danıştay’dan izin çıkmadı.

        Danıştay, Başbakanlık Teftiş Kurulu raporunda şüpheli olarak yer alan dönemin başkanvekili Osman Nihat Şen’in de aralarında bulunduğu 5 TİB yöneticisi hakkında verilen soruşturma iznini kaldırdı.

        BAKANLIK İZİN VERMİŞTİ

        Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı’nın TİB’e yönelik yasadışı dinleme soruşturmasında yeni gelişmeler yaşandı. Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun TİB raporunda dinlemelerin tutulduğu log kayıtlarını silmekle suçlanan dönemin TİB Başkanvekili Osman Nihat Şen ve 2 daire başkanının da aralarında bulunduğu 5 görevli hakkında soruşturma izni verilmişti. Soruşturma iznini, Şen hakkında Bakan Lütfi Elvan, diğer 4 yönetici hakkında BTK Başkanı Tayfun Acarer vermişti. Şen ve diğer şüpheliler soruşturma iznine itiraz edince konu Danıştay’a taşındı. Dosya üzerindeki incelemesi 4 ayı aşkın bir süre devam eden Danıştay, soruşturma iznini kaldırdı. Kararda, “Şüphelilere isnat edilen eylem bir bütündür. Dolayısıyla soruşturma izninin en üst derece amir (Ulaştırma Bakanı) tarafından verilmesi gerekir” denildi. Dosya tekrar Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na gönderildi. Danıştay bu kararıyla tüm şüpheliler için soruşturma izninin Bakan Elvan tarafından verilmesi gerektiğine hükmetti. Bakan Elvan, bu karar üzerine Şen dahil 5 TİB yöneticisi hakkında yeniden soruşturma izni verdi. Şüpheliler bu izne de itiraz edince dosya yeniden Danıştay’a gitti. Savcılık, bu 5 ismi soruşturmak için Danıştay kararını bekliyor. Beklenen iznin gelmemesi nedeniyle Gölbaşı Savcılığı’nın başlattığı soruşturmada ilerleme kaydedilemiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ