Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dış Yazar Hatice isminin anlamı nedir? Hatice ne demek, Kuran'da geçiyor mu? Hatice isminin analizi
        1

        Türkiye’de en yaygın isimlerden biri olan Hatice ismi de kız çocukları için sıklıkla tercih edilmektedir. Kulağa hoş gelen bir isim olan Hatice ismi, İslam âlemi açısından da önemli bir isimdir. Hatice isminin anlamı, Hatice ne demek, Hatice Kuran’da geçiyor mu, Hatice isminin analizi nedir? İşte, merak edilen detaylar.

        Hatice İsminin Anlamı

        İsmin anlamı isim üzerinde belirleyici etkiye sahiptir. Genellikle bir isim seçerken ismin anlamının ne olduğunu araştırırız. Günümüzde yaygınlaşan internet sayesinde isim anlamlarına ulaşım kolaylaşmıştır. Anlamını bilmediğimiz bir isim hakkındaki detaylı bilgiyi internet üzerinden elde edebiliriz. Kulağa hoş gelmesi, kolay telaffuzlu olması ve kökeni isim seçerken dikkat edilen diğer detaylardır. Ebeveynler çocukları için güzel anlamlara sahip isimleri tercih etmektedir. Kötü anlamlar barındıran isimler seçilmemektedir. Hatice ismini çocuğuna koymayı düşünen ebeveynler de bu ismin anlamını merak etmektedir. Hatice ismi birden fazla anlam taşıyan bir isimdir. Peygamber Efendimizin ilk eşinin ismi olması sebebiyle de tercih edilmektedir. TDK’da yer alan bilgilere göre, Hatice isminin anlamları şunlardır:

        • Erken doğan kız çocuğu.
        • Varlık, yaratılmış olan.
        • Parlak, ışıklı, aydınlık.
        • Güvenilir, emin, itibarlı ve saygın.

        Hatice Ne Demek?

        İsmin güzel anlamlara sahip olması anne ve baba adaylarını cezbetmektedir. Yalnızca kulağa hoş geldiği ya da kolay telaffuz edildiği için bir isim tercih edilmez. İsimde belirleyici etken ismin anlamıdır. Kimi ebeveynler daha modern, nadir isimlere yönelirken kimileri toplumda yaygın olarak kullanılan isimleri tercih etmektedir. Hatice ismi de toplumda yaygın kullanılan ve beğenilen kız isimlerinden biridir. Birden fazla anlama sahip olan bu isim, Hz. Muhammed'in ilk eşinin ismi olması sebebiyle de ilgi görmektedir. Hatice ismi; erken doğan kız çocuğu, varlık, yaratılmış olan, parlak, ışıklı, aydınlık, güvenilir, emin, itibarlı ve saygın anlamlarına gelmektedir.

        2

        Hatice Kuran’da Geçiyor Mu?

        Bazı ebeveynler isim koyma konusunda Kuran’ı Kerim’i referans almaktadır. İsim şayet Kuran’da geçmiyorsa o ismi tercih etmemektedir. Oysaki Kuran’da geçmeyip birbirinden güzel anlamlara sahip olan isimler vardır. Bu sebeple önce ismin anlamını iyi araştırmak gerekir. Hatice ismini çocuğuna koymayı düşünen anne ve baba adayları da bu ismin Kuran’da yer alıp almadığını araştırmaktadır. Hatice ismi, İslam âlemi için önemlidir çünkü Peygamber Efendimizin ilk eşinin adıdır. Bu sebeple de tercih edilmektedir. Hatice ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir ve Hatice ismini koymak caizdir.

        Hatice İsminin Analizi Nedir?

        İsim analizi özellikle internetin yaygınlaşmasıyla birlikte ön plana çıkan bir konudur. İsim analizi sayesinde sahip olduğumuz olumlu ve olumsuz özellikler listelenmektedir. Bazı ebeveynler isim analizi yardımıyla çocuklarına isim belirlemektedir. İsim analizi bir nevi karakter tahlili görevini üstlenir. Hatice isminin analizi de bu ismi çocuğuna koymayı düşünen ebeveynler tarafından merak edilmektedir.

        Saygılı olmaları bu kişilerin öne çıkan özelliğidir. Verdikleri kararları mutlaka uygularlar; üzerinden ne kadar zaman geçtiği mühim değildir. Tutumludurlar; lükse aşırı düşkün bireyler değildir. Kimi zaman inatçı da olabilirler. Oldukça çalışkanlardır. Karşısında yalan söyleyen bir kişi varsa bunu hemen anlar. Kimseye muhtaç olmadan kendi ayakları üzerinde durmak isterler. Altıncı hisleri son derece kuvvetlidir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ