Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam İtalyan yatırımcılar Türkiye'ye güven mesajları verdi - İş-Yaşam Haberleri

        Türkiye ve İtalya arasında ticari ilişkilerin gelişmesi için, 130 yılı aşkın süredir Türkiye’de faaliyetlerini sürdüren İtalyan Ticaret Odası, “Türkiye-İtalya Güven Zinciri Işığında 2019 Ekonomisine Bakış” başlıklı bir panel gerçekleştirdi. Etkinlikte, Türkiye-İtalya arasındaki ekonomik, finansal ve ticari ilişkilerin değerlendirilirken, 2019 yılına dair öngörü ve yatırım planları paylaşıldı. Panelin ev sahipliğini gerçekleştiren İtalya Büyükelçisi Luigi Mattiolo, "Akdeniz bölgesinde İtalya için Türkiye’den daha önemli bir ülke yoktur. İki müttefik ülke olarak sadece geçen yıl 20 milyar dolarlık karşılıklı ticaret hacmi yarattık ve arttırmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

        REKLAM

        'YENİ EKONOMİK PROGRAM OLUMLU'

        İtalya'nın Türkiye'nin en büyük ihracatpazarlarından biri olduğunu kaydeden İtalyan Ticaret Odası Başkanı Livio Manzini, "2017 yılında 157 milyar dolarlık ihracat rakamının 8.4 milyar doları İtalya’ya gerçekleştirildi, bu da toplam ihracatın yüzde 5’inin İtalya’ya yapıldığı anlamına geliyor. İtalya, Türkiye’nin en büyük 5'inci ihracat pazar ülkesi” dedi. Manzini, İtalyan Ticaret Odası'nın İtalyan firmaların Türk pazarında yer almalarına, Türk firmaların da İtalya pazarına giriş yapmalarınakatkı sağladıklarının altını çizdi.

        Ekonomi Bakanı Berat Albayrak'ın 20 Eylül'de açıkladığı “2019-2021 Yeni Ekonomik Programı’nın” Türk iş dünyası ve yabancı yatırımcılar tarafından olumlu karşılandığına dikkat çeken İtalyan Dış Ticaret ve Tanıtım Ajansı (ITA) İstanbul Müdürü Aniello Musella ise, "Kur pariteleri ve global ekonomik değişimler sebebiyle zorlanan İtalyan ihracatçılara, Türkiye’de imalat odaklı yatırım yapmalarını öneriyorum" dedi.

        İTALYAN ÜNİVERSİTESİ YOLDA

        Türkiye'nin, İtalya için Afrika ve İslam coğrafyasına açılış kapısı olduğunu söyleyen İtalyan Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Zeynep Bodur Okyay, "Türkiye’de İtalyan Üniversitesi kurulması yönündeki çalışmalarımız devam ediyor ve farklı açılımlar yaratacağına inanıyoruz” dedi.

        2010 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet gösteren İtalyan ihracat kredisi firması SACE’nin Avrupa Bölgesi Yetkilisi Yeliz Tüfekçioğlu, "Tüm piyasalarda zorlu geçen son dönemde kısa süre içinde iki projeye 250 milyon eurolukkredi finansmanı sağladık. 2019 yılında Türkiye bizim için stratejik ana pazarlardan biri olmaya devam edecek" diye konuştu.

        REKLAM

        SİBER LASTİKLERİ TÜRKİYE'DE ÜRETİYOR

        Panel konuşmacılarından Türk Pirelli Otomobil Lastikleri Türkiye CEO’su Gian Paolo Gatti Comini, gençlere yatırımın ve Ar-Ge’nin öneminin altını çizerek, "Sadece lastik ihracatı yapmanız yetmez, yetenek ihracatı yapacak noktada da olmak gerekir. Gençleri sisteme katarak halen çok büyük bir potansiyel pazar olan Türkiye ve İtalya arasındaki ticari hacmi büyütmeye devam edeceğiz. Siber lastik konusunda burada Türkiye’deki mühendislerimizle çalışıyoruz" ifadesini kullandı.

        'İTALYAN TASARIMI TÜRK ÜRETİMİ İLE BİRLEŞİYOR'

        İtalyan yatırımcıların fabrika üretim verimliliği açısından Türkiye’ye güvenlerinin diğer ülkelere göre daha yüksek olduğunun altını çizen AFS Boru Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Salih Zeki Poyraz, "İtalya’nın tasarım ve estetik gücüyle, Türkiye’nin insan ve üretim gücünü birleştirdiğinizde ortaya çok rekabetçi bir ortaklık çıkıyor” dedi.

        'KAZAN-KAZAN FELSEFESİNE İNANIYORUZ'

        Ferrero Çikolataları Türkiye CEO’su Azmi Gümüşlüoğlu da, "Türkiye’nin tarımdaki ciddi deneyimi ve potansiyeliyle İtalya’nın markalaşmadaki bilgi birikimini birleştirirsek çok farklı noktalara gelebiliriz. Kazan-kazan felsefesine inanıyoruz" diye konuştu.

        Türkiye’nin gelecek potansiyeline inandıklarını aktaranYapı Kredi Bankası Genel Müdür Vekili Niccolo Ubertalli, "Zorlu zamanlardan geçtiğimiz bu dönemde dahi yaptığımız büyük yatırım miktarları ortada. Sürdürülebilir büyüme için, ekonominin büyüme yapısı sistemindeki sürdürülebilirlik şarttır" dedi.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ