Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Seyahat Kocaeli nerede, hangi bölgede? Kocaeli'ne nasıl gidilir? İzmit'te gezilecek yerler ve yemekleri

        Kocaeli, ilk çağlarda Bitinya adı verilen bölgede yer almaktadır. Megara ve Atinalılar körfezde bugün Başiskele ilçesinin bulunduğu bölgede MÖ 712'de Astakus adlı bir yerleşim kurmuş kent daha sonra Skylax kenti ve körfezi Olbia olarak anmıştır. Pausanias, Astakus'u Trakyalı bir soylunun adı olarak anarken Yunan mitolojisinde deniz tanrısı Poseidon ile su perisi Olbia’nın oğlunun aynı adı taşıdığı bilinmektedir. Astokus halkı MÖ 262 yılında bugünkü İzmit ilçesinin yer aldığı bölgeye yerleşmiştir. I. Nikomidis tarafından kurulduğu için bu şehre Nicomedia adı verilmiştir. Bitinya Krallığı yıkılıncaya kadar ülkenin başkenti olarak kalmıştır. Kocaeli, Orhan Bey döneminde bir uç beyi olan Akçakoca tarafından fethedilmiştir. Osmanlı döneminde Nikomedya şehri önce İznikmid daha sonra İzmid (İzmit) adını almıştır. 19. yüzyılda demiryolunun kente ulaşmasında sonra Kocaeli'de ticari ve toplumsal yaşamı canlanmıştır. 1888 yılında İzmit, bağımsız sancak yapılmıştır. Adını 1320 yılında İzmit yöresini fetheden Akça Koca'dan almaktadır.

        REKLAM

        KOCAELİ NEREDE, HANGİ BÖLGEDE?

        Kocaeli ili, Marmara Bölgesi'nin Çatalca–Kocaeli Bölümü'nde, 29° 22'—30° 21' doğu boylamı, 40° 31'—41° 13' kuzey enlemi arasında yer alır. Doğu ve güneydoğusunda Sakarya, güneyinde Bursa illeri, batısında Yalova ili, İzmit Körfezi, Marmara Denizi ve İstanbul ili, kuzeyde de Karadeniz'le çevrilidir. İl merkezi İzmit'in doğusundan geçen 30° doğu boylamı Türkiye saati için esas kabul edilir. Kocaeli ilinin yüz ölçümü 3.397 km²'dir[2]. Yüz ölçümü bakımından Türkiye'nin en küçük 7. ilidir. Asya ile Avrupa'yı birleştiren önemli bir yol kavşağında bulunmaktadır. Doğal bir liman olan İzmit Körfezi işlek bir deniz yoludur. İlin kuzeybatı yüzündeki İstanbul il sınırı, Darıca ile İstanbul arasında akan Kemiklidere'nin doğusundan geçer. Güneybatıda İstanbul–Kocaeli sınırı İzmit Körfezi'nin karşı kıyısında Yalova topraklarıyla son bulur. Bursa sınırını Samanlı Dağları'nın tepelerinden geçen hat oluşturmaktadır. Bu sınır ilin güneybatısında Sapanca gölü kıyısından Sakarya iline dayanır.

        REKLAM

        KOCAELİ'NE ULAŞIM

        Karayolu: Türkiye karayolu ağında trafik yoğunluğunun en yüksek olduğu kesim, Marmara Bölgesi, bölge içinde de en yoğun eksen İstanbul - Kocaeli- Adapazarı güzergahıdır. Terminale belediye otobüsleri ve minibüsle ulaşmak mümkündür.

        Denizyolu: Karamürsel - Hereke arasında vapur seferleri düzenlenmektedir. Gebze - Eskihisar' dan Yalova-Topçular' a 24 saat araba vapuru seferleri vardır. Ayrıca İzmit -Gölcük - Karamürsel - Körfez hattında vapur ve Deniz Otobüsü ulaşımı sağlanmaktadır.

        Demiryolu: Kocaeli , İstanbul ve Trakya'yı Anadolu'ya bağlayan demiryolu üzerindedir.

        Havayolu: En yakın havaalanı Sabiha Gökçen ve İstanbul Atatürk Havaalanlarıdır.

        KOCAELİ'NİN KAÇ İLÇESİ VAR?

        Koceli il nüfusu: 1.997.258 (2020 sonu). İlin yüz ölçümü 3.397 km2'dir. İlde km2'ye 588 kişi düşmektedir. (Yoğunluğun en fazla olduğu ilçe: 9.339 kişi ile Darıca’dır)

        REKLAM

        İlde yıllık nüfus artış oranı %2,26 olmuştur. Nüfus artış oranı en yüksek ve en düşük ilçeler: Başiskele (%5,81)- İzmit (-% 0,57). İzmit dışında bütün ilçelerde nüfus artmıştır.

        04 Şubat 2021 TÜİK verilerine göre 12 İlçe ve belediye, bu belediyelerde toplam 472 mahalle bulunmaktadır.

        Kocaeli ilinin ilçeleri şunlardır:

        Başiskele

        Çayırova

        Darıca

        Derince

        Dilovası

        Gebze

        Gölcük

        İzmit

        Kandıra

        Karamürsel

        Kartepe

        Körfez

        Harita

        KOCAELİ PLAKASI: 41

        KOCAELİ'DE GEZİLECEK YERLER

        Hannibal Anıt Merkezi

        Serindere Kanyonu

        Bayramoğlu Adası

        Seka Park

        Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi

        Eskihisar Kalesi

        Pembe Kayalar

        Beşkayalar Tabiat Parkı

        Kasrı Hümayun Saray Müzeai

        Maşukiye - Kartepe

        Fevziye Camii

        Derince Harikalar Sahili

        Kerpe

        Tarihi Kapanca Sokak

        KOCAELİ YÖRESEL YEMEKLERİ

        Hindili keşkek

        Düğün çorbası

        Sadrazam kavurma

        Hoşmerim

        Pişmaniye

        Fesleğenli et köftesi

        Keşkekli kaburga

        Çalça çorbası

        Haberi Hazırlayan: Aslıhan Bayram
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ