Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Macaristan'da 18 yaşından küçükler için "eşcinsellik karşıtı" düzenleme onaylandı
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Cumhurbaşkanlığı Ofisinden yapılan açıklamada, tartışmalara neden olan yasanın 18 yaşından büyüklerin anayasal haklarını kısıtlamadığını ama 18 yaşından küçüklerin korunmasına yönelik anayasal yükümlülüğü yerine getirdiği belirtildi.

        Cumhurbaşkanı tarafından yapılan inceleme neticesinde söz konusu yasanın maddelerinin, anayasada yer alan özel ve aile hayatına saygı duyulması maddesini ihlal etmediği kaydedildi.

        Açıklamada ayrıca Cumhurbaşkanının, "Yeni yasa 18 yaşından büyüklerin anayasal haklarını kısıtlamamasının yanı sıra 18 yaşından küçüklerin anayasal korunması yükümlülüğünü yerine getiriyor ve bu yüzden yasanın yayınlanması talimatını verdim." ifadelerine yer verildi.

        REKLAM

        AB KOMİSYONU BAŞKANI VE 13 AB ÜLKESİ YASAYI KINADI

        Belçika, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, İrlanda, Litvanya, Lüksemburg, Hollanda, İspanya, İsveç ve Letonya tarafından 22 Haziran'da imzalanan ortak bildiride, Macaristan Parlamentosu tarafından geçen hafta kabul edilen ve eşcinsellik karşıtı olduğu belirtilen yasaya tepki gösterilmişti.

        Macaristan'da çocukları korumak adına kabul edilen yasanın eşcinsellere karşı ayrımcılık içerdiği ve fikir özgürlüğünü ihlal ettiği savunulan bildiride, farklılıkları kabul etmenin ve eşit tutmanın AB'nin temel değerleri olduğu ve bundan taviz verilemeyeceği kaydedilmişti.

        Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de dün yaptığı açıklamada, "Bu Macar yasası utanç verici. Sadece cinsel yönelim temelinde ayrımcılık yapmakla kalmıyor aynı zamanda AB'nin temel değerlerine de aykırı. Bu konuda taviz yok.'' ifadelerini kullanmıştı.

        Yasa yürürlüğe girdikten sonra AB Komisyonu'nun Macaristan'a karşı sözleşmeyi ihlal davası açma hakkı bulunuyor. Böyle bir dava da Avrupa Adalet Divanı'nda alınacak kararla sonuçlanabilir.

        BAŞBAKAN ORBAN ELEŞTİRİLERİ REDDEDİYOR

        Macaristan Başbakanı Viktor Orban, şahsen desteklediği ve yürürlüğe girmesi için yoğun çaba gösterdiği söz konusu kanun nedeniyle, azınlıklara karşı ön yargıları körüklemekle suçlanıyor.

        Orban ise bunu reddederek, ilgili yasanın eşcinsellere karşı olduğu ve ülkesindeki azınlıkları ayrımcılığa maruz bıraktığı eleştirilerini kabul etmedi. Yetişme çağındaki çocukların cinsel eğitiminin ailenin sorumluluğunda olduğunu savunan Orban, Alman haber ajansı dpa'ya yaptığı açıklamada, "biz ailelerin bu sorumluluğunu koruyoruz" dedi.

        YASANIN İÇERİĞİ

        Macaristan'da 15 Haziran'da kabul edilen ve tartışmalara neden olan yasaya göre, okullarda 18 yaş altındaki kişilere, eşcinselliğe ve cinsiyet değişikliğine teşvik eden herhangi bir içeriğin gösterimi yasaklanmıştı.

        Yasaya göre ayrıca, televizyon kanalları da bu tür içeriklere sahip film ve programların izlenmesini 18 yaşın üzerindeki kişilere önerebilecek.

        EURO 2020 TARTIŞMALARI

        EURO 2020’de Almanya-Macaristan maçının oynandığı, Almanya’nın Münih Belediyesi Allianz Arena Stadyumu’nda, gökkuşağı renklerle stadyumun aydınlatılmasına izin verilmemesi tartışmalara neden oldu.

        UEFA, LGBT bireylere dayanışma amacıyla gökkuşağı renklerle Münih Stadyumu'nun aydınlatılmasına izin vermemeyi ‘‘siyasi ve dini’’ olarak tarafsızlıkla açıklamış ve talebi reddetmişti. Almanya ise karar karşısında stadyumun çevresindeki ve kentteki bazı binaları gökkuşağı renkleri ile aydınlattı. UEFA’nın bu kararı, Macaristan’da onaylanan tartışmalı yasadan sonra gelmesi eleştirilere neden oldu.

        KAPTANLIK BANDINA SORUŞTURMA

        2020 Avrupa Futbol Şampiyonası turnuvalarında, Almanya A Milli Takımı'nın kalecisi Manuel Neuer de maça gökkuşağı renklerinin olduğu kaptanlık bandıyla çıkmıştı. Fransa ve Portekiz’e karşı oynadıkları maçta taktığı kaptanlık bandı ile ilgili UEFA '' siyasi'' olduğu gerekçesiyle soruşturma başlatmıştı. Ancak gelen tepkiler sonrasında, soruşturma durduruldu. Neuer'in taktığı bandın herhangi bir olumsuzluk içermediği daha sonradan vurgulandı.

        HOLLANDA KAPTANINDAN DESTEK

        BBC'nin aktardığı habere göre, Hollanda kaptanı Georginio Wijnaldum da pazar akşamı Budapeşte'de oynanacak 2. tur maçında LGBT+ bireylere yönelik ayrımcılığı protesto etmek amacıyla özel bir kol bandı takacağını duyurdu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ