Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Televizyon Çağan Irmak: Dizilerden çok rahatsızım

        Edirne'de üniversite öğrencileriyle bir arayan gelen yönetmen Çağan Irmak, Türk dizilerinin reyting kaygısıyla izleyiciyi sürekli gerdiğini söyledi.

        Yönetmen Çağan Irmak, Trakya Üniversitesi Sinema Topluluğu öğrencilerinin daveti üzerine Balkan Yerleşkesi Türkan Sabancı Kültür Merkezi'nde söyleşiye katıldı. Yaklaşık 600 kişinin katıldığı ve soru cevap şeklinde geçen etkinlikte Çağan Irmak, geleceğin yazarları ve yönetmenlerine tecrübelerine aktardı.

        Söyleşide bir üniversite öğrencisi 'Dizi filmleri izleniyor, ama kalitesi çok düşük, ne düşünüyorsunuz?' diye sordu. Türk dizilerinin reyting uğruna olması gereken yere gelemediğini anlatan Çağan Irmak, "Ben de dizilerden çok rahatsızım. Televizyon seyircisinin yüzü çok değişti. Yahut da değiştirilmeye çalışıldı, bilmiyorum. O reyting kutucuğu dediğimiz yerler, maalesef olması gereken yerlerde değil. Yahut da olması gereken çeşitliliği göstermiyor. Hep halka inmekten bahsedilir, madem sen halka inmekten bahsediyorsun, madem sen halkın üstünde görüyorsun kendini, peki niye halkı kendine doğru çekmeye çalışmıyorsun diye sorarlar adama. Bu biraz okumak ve farklı bir şeyler yapmak gerektiriyor" dedi.

        "DİZİ FİLMLERİNDE İZLEYİCİYE İŞKENCE YAPILIYOR"

        Televizyonların reyting kaygısıyla izleyiciyi sürekli gerdiğini belirten Irmak, "Şimdi şu anda bütün televizyonların üzerinden reytingi, reyting kaygısını tamamen kaldırsak öyle ütopik hayal kuralım. Bize Türk film seti olarak beyinleri tokatlayan üç proje yapın deseler de eğer yapabilir miyiz? Yapamayız. Çünkü birbirimizi aşağıya çektik de, çektik. Şimdi bir dizide kapı açılıyor, içeri bir kız giriyor ve dakikalarca bir gergin suratlar, herkes bir gergin oynuyor zaten o dizilerde. 120 dakika sonra 'tuzu ver' diyor kız. Ben 120 dakikadır neden gerildim sen tuzu isteyeceksen kardeşim. Neden, 120 dakika dolsun diye. Dolayısıyla bu algı seviyesi yerlere düşüyor. Bunu yapan da diyor ki; bunu ev kadını seyrediyor. Orada çocuğunu doyuruyor bir taraftan bir taraftan dizi izliyor, o yüzden bir lafı on kez söyletiyorum diyor. Anlıyorum da bana neden bu işkenceyi yapıyorsun diyecek başka bir izleyici kitlesi lazım. Bu izleyici kitlesi, 'hayır ben bunu seyretmiyorum, kabul etmiyorum' diyecek, çünkü kabul edeni var zaten. O biraz kendine gelecek biz biraz ona gideceğiz ortada buluşup belki daha akıllı şeyler yapmaya çalışacağız."

        Yaklaşık 3 saat süren söyleşi sonunda, Trakya Üniversitesi tarafından yapılan anket sonucu yılın yönetmeni seçilen Çağan Irmak'a plaket verildi. Irmak, Edirne'nin meşhur tava ciğerinden yedikten sonra akşam kentten ayrıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ