Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya Gazeteler Ebru Gündeş ve eşi Reza Zarrab için yayın yasağı

        Sedef ŞENKAL DEMİR AHT

        Rüşvet ve yolsuzluk iddiaları üzerine başlatılan 17 Aralık operasyonu kapsamında tutuklanan Reza Zarrab ve eşi Ebru Gündeş adına İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ne başvuran avukatları yayın yasağı talebi mahkemece kabul edildi.

        Mahkeme, yayınlanacak telefon kayıtları ve bilgilerin İnsan Haklar Sözleşmesi ve basın kanununa göre karar Gündeş ve Zarrab'ın özel yaşamın gizliğini ihlal edebileceğine karar verdi. Mahkeme Ebru Gündeş'in sanatçı kişiliğiyle ilgili haberleri ise yayın yasağı kapsamı dışında tuttu.

        İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ne yayın yasağı talebiyle başvuran Gündeş ve Zarrab'ın avukatları, müvekkillerinin soruşturmalarının gizliliğini, adil yargılama haklarını ve özel yaşamlarını ihlal eden haberler yapıldığına dikkat çekerek yayın yasağı talebinde bulundular.

        Başvuruyla ilgili mütalaa veren savcı Erhan Gülcan, söz konusu soruşturma ile ilgili yapılan haberlerle ilgili cumhuriyet savcılığının soruşturmanın, adil yargılamanın ve özel hayatın gizliliğini ihlal suçlarından resen soruştura başlatacağı gibi, basın kanununun ilgili maddeleri gereğince de işlem yapılabileceğini belirterek yayın yasağı talebinin reddi yönünde karar verilmesini istedi.

        Ancak hakim Onur Özsaraç, başvurunun Anayasa'nın 26. insan hakları sözleşmesinin 10. maddesi kapsamında değerlendirildiğinde, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan soruşturma dosyasında bulunan bilgi, belge, görüntü ve diğer içeriklerin yazılı, görsel ve internet medyasında yayınlanması halinde bu dosya içinde şüpheli bulunan kişiler hakkında adil yargılama hakkını etkileyecek hususların ortaya çıkma ihtimalinin bulunduğunu belirtti. Hakim ayrıca, dosyada bulunan telefon kayıtları ve diğer bilgilerin açıklanması halinde talepte bulunanların özel hayatlarının gizliliğini ihlal edecek durumların ortaya çıkma ihtimalinin bulunduğuna da dikkat çekti.

        Hakim soruşturmanın gizliliğine aykırı şekilde yayın yapılabileceği dikkate alındığında İnsan Hakları Sözleşmesinin 10. maddesi ve 5187 sayılı basın kanununun 3. maddesi gereğince basın özgürlüğünün sınırlandırılabileceği vurgusu da yaparak dosyadaki bilgilerin yazılması halinde telafisi mümkün olmayan zararların meydana gelebileceğini de belirterek yayın yasağı talebinin kabulunü karar verdi.

        Hakim Ebru Gündeş'in sanatçı kişiliğiyle ilgili haber niteliği taşıyan hususları ise yayın yasağı kapsamı dışında tuttu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ