Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem NET ASGARİ ÜCRET AÇIKLANDI | 2023 Net asgari ücret zammı ne kadar oldu, yüzde kaç oranında zam geldi? Zam sonrası net asgari ücret kaç para oldu?
        1

        Asgari ücrete 2023 yılında uygulanacak zam oranı, 22 Aralık Perşembe günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. 2022 Temmuz zammında 5 bin 500 TL'ye yükselen net asgari ücret 8 bin TL'yi geçti. Son dakika açıkamasının ardından "2023 Net asgari ücret ne kadar oldu? Zam sonrası net asgari ücret kaç TL'ye yükseldi?" soruları gündeme geldi. İşte, 2023 net asgari ücret...

        2

        BİRÇOK KALEMİ ETKİLİYOR!

        Net asgari ücret zammı; GSS sigortası, stajyer maaşı, kıdem tazminatı, engelli maaşı, evde bakım maaşı, yaşlı maaşı ve engelli aylığı gibi pek çok kalemi etkiledi.

        3

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN YENİ ASGARİ ÜCRET ZAMMINI AÇIKLADI!

        Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni asgari ücreti açıkladı. Yeni asgari ücret: Net 8 bin 506 TL, brüt 10 bin 8 TL oldu. Çalışan ve işveren tarafları ortak bir rakam üzerinde anlaşamadı. İşçi kesimini temsil eden Türk-İş basın toplantısında yer almadı.

        Asgari ücret rakamının ekonomik ve sosyal görünümle uyumlu olduğunu, enflasyonun düşüş sürecinde olduğunu belirten Erdoğan ''Beklenmedik bir durumla karşılaşırsak asgari ücrette ara bir düzenleme yapmaktan kaçınmayız'' dedi.

        Yeni asgari ücrette yıllık ortalama artış yüzde 75 oldu. Dolar bazında asgari ücret bugünkü kurla 455 dolara çıktı. Böylece dolar bazında 2018 rakamının üzerine çıkıldı. Ancak OVP'deki 2023 ortalama dolar kurunun 21.5 TL olduğu dikkate alınırsa 8 bin 506 TL'lik rakam yıl içinde 395 dolara gerileyecek. 1 Ocak 2023 itibariyla işverene calıştırdığı her bir asgari ücretli için 250 lira doğrudan destek verilecek

        4

        YENİ NET ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLDU?

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2023 net asgari ücreti 8 bin 500 TL olarak açıkladı.

        5

        YILLIK ARTIŞ YÜZDE 75 OLDU!

        2023 yılında uygulanacak asgari ücret brüt 10 bin 8 TL oldu. Net 8 bin 500 TL olan asgari ücrette ocak ayına göre artış oranı yüzde 94 oldu. Ocak ayında asgari ücret 4 bin 253 TL olmuştu. Temmuz ayında 5 bin 500 TL'ye yükseltilmişti. Temmuz ayına göre asgari ücretteki artış yüzde 54 seviyesinde gerçekleşti.

        Asgari ücretle çalışanlar 2022 yılının ilk 6 ayında 4 bin 253 TL, toplam 58 bin 520 TL kazanç elde etti. Yılın ikinci yarısında ise 5 bin 500 TL'lik asgari ücretle 12 bin TL kazanç elde etti. Böylece yeni asgari ücrette yıllık ortalama artış yüzde 75 oldu.

        6

        NET VE BRÜT MAAŞ FARKI NEDİR?

        Brüt maaş; işçinin maaş bordrosunda görünen, sigorta, kesintiler ve vergilerin de dahil olduğu işveren tarafından maaş olarak ödenen toplam tutardır.

        Net maaş; SGK primi, damga vergisi, gelir vergisi gibi kesintiler yapıldıktan sonra çalışanın eline geçen esas paradır.

        7

        NET MAAŞ NEDİR, NASIL HESAPLANIR?

        Net maaş işçinin eline kesinti olmadan geçen paraya verilen addır. Net maaş hesaplaması Net Maaş = Brüt Maaş – (SGK Primi + İşsizlik Primi + Gelir Vergisi + Damga Vergisi) baz alınarak yapılır.

        Haberi Hazırlayan: Elif Büşra Cebeci

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ