Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Başörtüsü nasıl ortaya çıktı?

        Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Türk Halk Bilimi Topluluğunca (THBT) ''Başörtüsünün Tarihsel ve Geleneksel Öyküsünden Günümüze'' konulu panel düzenlendi.

        Prof. Dr. Attilla Erden, ODTÜ Mezunları Derneği Vişnelik Salonu'nda düzenlenen panelde yaptığı konuşmada, ilk çağlarda korunma ihtiyacının bir ürünü olan giysinin, daha sonraları ekolojik koşullarla çevre yapısından etkilendiğini, estetik kaygılar taşımaya başladığını söyledi.

        Giysinin zamanla mesaj vermek ve bir kişiyi tanıtmak gibi fonksiyonel

        bir yapı kazandığını ifade eden Erden, ''Giysiler iyi tahlil edilirse, toplumlar hakkında önemli bilgilere sahip olunabilir'' dedi.

        Ancak, otantik üretimin durduğuna dikkati çeken Erden, günümüzde farklı milletlerden insanların bile aynı şekilde giyinmeye başladığını kaydetti.

        Slayt gösteriyle Anadolu kadının giysi ve baş bağlama tarzlarındaki farklılıkları anlatan Erden, sözlü, nişanlı, dul, evli, evlenmek isteyen kadınların baş bağlarından ve giysilerinden ayırt edilebileceğini belirtti.

        Erden, Anadolu kadının giyim tarzını görebilmek için en uygun yerlerin pazar yerleri ve düğünler olduğunu söyledi.

        Anadolu'daki baş bağlama töreni hakkında da bilgi veren Erden, ilk çocuğuna hamile olan kadınlar için hamileliğinin 5 veya 6. ayında baş bağlama töreni düzenlendiğini söyledi. Bu törenden sonra evin reisliğinin kadına geçtiğini belirten Erden, kadının onayı alınmadan mal bile alınıp satılamadığını anlattı.

        ODTÜ Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Seçil Karal Akgün ise laiklik, eşitlik ve kadın denilince akla Atatürk ve Türk devriminin geldiğini belirterek, ''Atatürk, 10 seneye sıkıştırılmış bir rönenans yapmayı başarmıştır'' dedi.

        Akgün, 1950'den sonra ''Türk-İslam sentezinin temel düşünce olması yönünde hızla ilerlendiğini'' ifade ederek, bugünkü toplumsal sıkıntılarla 40 yıl öncekiler arasında bir fark olmadığını savundu.

        ''1970'lerden sonra dini açıklıkla siyasete taşıyan partiler kuruldu ve iktidara geldiklerinde laik eğitimi sarsan uygulamalar yaptılar'' diyen Akgün,kadın haklarının da tırpanlandığını iddia etti.

        Daha sonra ODTÜ THBTüyeleri tarafından baş örtüsüyle ilgili türküler okundu. Hakkari, Aydın, Kırklareli, Diyarbakır, Kırşehir, Adana, Rize ve Muğla'nın baş bağlama şekillerinden örnekler verildi. Diyarbakır halayı ve semah gösterisi sunuldu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ