Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam Evlilik öncesi çitlere sertifika verilmeli

        Eğitimci yazar Alaiddin Girgin, birçok ülkede evlenmek isteyen çiftlerin çeşitli eğitim ve sınavlara tâbi tutulduğunu belirterek, başaralı olanlara sertifika verildiğini söyledi. Girgin, "Japonya'da 100 üzerinden 75 puan almayanlara nikah izni verilmiyor. İran'da bile sertifika almayanlara evlilik cüzdanı yok. Güney Kore'de genç bayanlar, eşlerini mutlu etme okulundan mezun oluyor. Türkiye hariç birçok ülkede evlilik öncesi hazırlık ve sertifika var." dedi.

        Balıkesir Sağlık Gönüllüleri Derneği (BALSADER) tarafından düzenlenen "Aile İçi İletişimde Eşimi Tanıyor Muyum?" konulu konferans, Belediye Karesi AVM Toplantı Salonu'nda verildi. Konferansa Balıkesir Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Hasan Yılmaz, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hülya Ertür, doktorlar ve diğer vatandaşlar katıldı.

        Açılış konuşmasını yapan BALSADER Başkanı Dr. Fatih Erden, faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Mutlu bir yaşamın yolunun, kişinin kendisi ve çevresiyle barışık olmasından geçtiğini belirten Erden, "İnsan kendisini tanır, geliştirir ve severse hayata da o ölçüde pozitif bakabilir. İyi geçinme konusunda kazanımlara sahip olur. Böyle bir kişi işi, eşi ve diğer insanlarla münasebetlerinde başarılı olur ve mutlu bir yaşam sürer. BALSADER olarak son yıllarda ülkemizde ve ilimizde açığını hissettiğimiz aile içi iletişim konusundaki eksiklikler nedeniyle böyle bir programı tertip ettik." şeklinde konuştu.

        Daha sonra söz alan eğitimci yazar Girgin aile içi iletişim, eşler arasındaki ilişki ve benzeri konularda fotoğraflar eşliğinde sunum yaptı. Katılımlarından dolayı dinleyicilere teşekkür eden Girgin, "Sizin buraya katılımınız, eşinize verdiğiniz değeri gösterir. Eğer böyle olmasaydı PTT'cilik (pijama, terlik ve televizyon) yapardınız. Maalesef televizyon bütün dünyamızı işgal etmiş durumda. Batılılar, televizyona magic box, büyülü kutu ismini vermişlerdir. Günümüzde aile fertleri arasında yaşanan sıkıntının en büyük problemlerinden biri, eşlerin birbirini yeterince tanımamasıdır." dedi. Polisin araba kullananlara polis ehliyet sorduğunu ifade eden Alaiddin Girigin, "Evlenecek çiftlere ise sertifika verilmiyor. Türkiye'de 14 yıldır konferanslar veriyorum, en büyük problemlerden birisinin eşler arasındaki sağlıklı iletişim kanallarının kapalı olması olduğunu gördüm. Türkiye'nin doğusunda ve batısında oran yüzde 60'ın altına inmiyor." diye konuştu.

        İletişimde iki kanal bulunduğuna dikkat çeken Girgin, şöyle devam etti: "Bunlar kendimizle iletişim ve çevremizle iletişim. İletişimimizi engelleyen en büyük neden zamansızlık. Günümüz insanının iletişimdeki en büyük sorunu, zaman sıkıntısı yaşamasıdır. İkinci problem ise meşgalemiz çok. Bizi kuşatan hadiseler, iç içe girmiş daireler gibidir. Enerjimizi ve dikkatimizi başka şeylere veriyoruz. Onun için kendinize, eşinize ve çocuğunuza öncelik verin. İnsan kendisine saygı gösterip sevmiyorsa başkasını da sevemez. Eşimize ulaşmamızı engelleyen en büyük neden, onu tanıyamıyor olmamızdır. Üç tür dinleme vardır: Aktif, negatif ve doğru dinleme. Aktif dinleme, karşı tarafın göz mesajlarını yakalayabilmedir. Doğru dinleme, karşısındakinin göz hizasına gelip onu can kulağıyla dinlemedir. Sağlıklı iletişim, doğru tutum ve davranışa bağlıdır."

        Konferansın sonunda BALSADER Başkanı Erden, Alaiddin Girgin'e teşekkür plaketi ve çiçek verdi.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ