Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Herkese öğlen uykusu

        Damla ÇELİKTABAN / HT MAGAZİN

        Bizim evde öğlen uykusu bir gelenek. Uzay, yaşı 5’e yaklaşsa da hâlâ her öğlen 1 saat uyumaktan taviz vermeyen bir çocuk. O gün öğlen uyuyup uyumadığını akşamüstü okuldan aldığımda tahammül seviyesinden, keyfinden şıp diye anlayabiliyorum. Uyumuşsa eğer parka gidip oynamaya devam ediyor; uyumamışsa bir mızmız halde dolaşıyor.

        Öğlen uykusunun günün geri kalanına olan olumlu etkisi sadece çocuklarda değil yetişkinlerde de araştırılmış. ABD menşeli bir dergide yayımlanan ve ortalama uyku saatleri aynı olan 18-50 yaş arası gönüllülerle yapılan bir çalışmada öğlen bir saat uyuyan kişilerin, uyumayanlara kıyasla zor görevler üzerinde uğraşma kapasitelerinin uyumayanlara göre daha yüksek olduğu kanıtlanmış. Anlaşılan o ki kısa da olsa şekerleme yapmak yorgunluğu azaltmakla kalmıyor, aynı zamanda da çabuk sinirlenme eğilimini azaltıyor. Araştırma ayrıca kısa şekerlemelerin pozitif duyguları, enerjiyi, motivasyonu ve keyfi artırdığını gösterdi. Yani Uzay’ın yolu doğru yol.

        RAKAMLAR

        Şekerleme dediğimiz kısa uyku, yaklaşık olarak 30-90 dakika arası sürüyor ve dünya genelinde insanların 1/ 3’ ü düzenli olarak şekerleme yapıyor. Bu kısa uykuların uyanıklığı artırmada ve sözlü hafızayı iyileştirmede kafeine kıyasla daha etkili olduğu söyleniyor. 710 dakikalık kısa bir uyku bile 3 saate kadar etki gösterebilen yararlar sağlayabiliyor. Ancak kısa uykunun gerçekten kısa kalması da gerekiyor. Eğer gündüz uykusu 2 saati bulursa uzun süreli uyuşukluğa, ayılamamaya yol açabiliyor. Japon araştırmacılar, en iyi şekerlemenin saat 14.00’te 20 dakika boyunca uyumak olduğunu söylüyorlar. Fırsat bulduğunuzda kestirmekten çekinmeyin.

        LİMONLU SUYU ES GEÇMEYİN!

        Sıcaklarla başa çıkmak için gün boyu düzenli bir şekilde su içmemiz gerektiğini biliyoruz. Bazı insanlar nedense su içmekte zorlanırlar. Sanırım ben de onlardan biriyim. Gün içinde tükettiğim çay ve kahve miktarı genellikle su miktarından fazla oluyor. Bu da vücut için avantajlı bir durum değil. Son bir aydır bulduğum çözüm çok basit ve biraz araştırma yapınca birçok faydasının da olduğunu gördüm. Çözümün adı limonlu su! İster sürahinizin içine birkaç dilim limon atın, ister bardağınıza birkaç damla limon suyu katın fark etmez. Soğuk, ılık, ballı, tuzlu gibi kullanımların hepsinden farklı bir yarar sağlıyor vücut.

        LİMONLU SU

        Güne aç karnına ılık limonlu su içerek başlamak şişkinlik, mide yanması gibi sindirim sorunlarına iyi geliyor. Limonlu su, hastalık ve enfeksiyon kaynağı olan zararlı bakterilerle, mantarlarla ve virüslerle savaşan anti-bakteriyel ve anti-viral özelliklere sahip. Antioksidan özellikleri, toksinlerin vücuttan atılmalarına yardımcı oluyor. Limondaki C vitamininin doğal bir stres azaltıcı olması sebebiyle depresif ruh hallerine karşı da bir miktar koruma sağlıyor.

        BALLI, LİMONLU SU

        Limonu ekşi tadından dolayı tüketmek istemeyenler ek olarak bal da katabilirler sularına. İlginç bir şekilde zayıflamak isteyenlere sabahları aç karnına, bir bardak ılık suya, 1 çay kaşığı ballı ve 1 limonun suyuyla hazırlanan karışımı metabolizma hızını arttırdığından bahsediliyor. Limonlu ve ballı su, enerji seviyesini de artırıyor. Aynı tarif soğuk algınlığı ve grip tedavisi için de kullanılıyor.

        LİMONLU SU VE TUZ

        Limonlu suyu tuz ile birlikte tüketmek, vücutta biriken istenmeyen toksinleri yok ederek sisteminizin temizlenmesine yardımcı oluyor, vücudun pH dengesini düzenlemede etkili olduğu ayrıca vücut için magnezyum, demir, potasyum gibi minerallerin emilimini kolaylaştırdığına da yer vermiş kaynaklar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ