Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Hava Durumu Son dakika haberler: Kırklareli'nde yağmur felaketi: Can kaybı 5 oldu, 1 kişi aranıyor! Kırklareli'nde bugün hava durumu
        1

        Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada beldesinde Sisli Vadi'de bulunan bungalov otellerin yer aldığı bölgede 3 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı ve hayatını kaybedenlerin sayısı 5'e yükseldi. Kayıp 1 kişinin arama-kurtarma çalışması sürüyor.

        2

        "900 KİŞİ ARAMALARA KATILIYOR"

        Sel felaketi ile ilgili yeni bir açıklama yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya şunları söyledi: "Az önce cenaze namazını kılıp defin için büyük bir üzüntüyle gönderdiğimiz Yıldız Yurtsever hanımefendi. Mekanı cennet olsun. Başta aile olmak üzere tüm tanıdıklarına ve hemşehrilerimize başsağlığı diliyoruz. Gerçekten çok üzüntülüyüm. İstanbullu hemşehrilerime yürekten geçmiş olsun diliyorum. Sadece acımız İstanbul değil. Dün sabah Kırklareli, İğneada bungalov evde misafir olan 16 vatandaş da büyük sıkıntı çekti. Bu bize malum olur olmaz AFAD başkanımız oraya tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla oraya yetişti. Orada zor durumda olan vatandaşlarımızdan 10'unu kurtardık. Maalesef 6'sına ulaşamadık. Arama tarama faaliyetleri bugün de devam ediyor. Dün ikisinin cansız bedenine ulaştık. 1 saat öncesine kadar 3'ünü bulduk. Bir kişi hala kayıp."

        3

        "Şu anda arama kurtarma faaliyetleri katılan askeri birlikleri, AFAD gönüllerimizle birlikte yaklaşık 900'ün üzerinde. O vadi ormanlarla kaplı. Derin bir vadi. Bir anlık yağmurun getirmiş olduğu büyük sel gücüyle ağaçları kökünden söken tahribat olduğunu biliyoruz. Ümit ediyorum hava kararmadan arkadaşlarımızın büyük heyecan ve azimle bir emek var orada."

         

        4

        "Adalet Bakanımız da konuyla ilgili açıklama yaptı. Oranın sahibi ve ruhsat süreciyle ilgili usulsüzlükle ilgili gözaltı işlemi medyaya yansıtıldı. Bu süreci zaman içinde gelişmeleri hep birlikte izleyeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımız anbean süreci takip ediyor. Gerek İstanbul gerek Kırklareli'nde devlet ve hükümetimizin yardımı her zaman için selden zarar gören vatandaşlarımızın üzerinde olduğunu biliyorsunuz."

        5

        "Sayın valimiz, AFAD Başkanımız, il müdürümüz büyük bir gayretle selden kaynaklanan su basmalarının sıkıntıları giderme noktasında gayret gösteriyor. Başakşehir'de Yasin Başkanımız ilk andan itibaren daha uyumadı desek yalan olmaz. Kendisine teşekkür ediyorum.  Şu andaki sayı 654 konutla ilgili su basmasından bahsediyoruz İstanbul'da. Bu arada emniyetimizin koordinasyonluyla 172 araçla selle ilgili zarar olduğu t espit edildi."

        6

        "İçişleri Bakanlığı olarak AFAD ilk etapta 40 milyon lira valiliğimizin emrine para gönderdik. Bazı kaymakamlarımız evraklarını hızla bitirdiler ve onlar hesaplarına bu konut ve işyeriyle ilgili para aktarmaya başladılar. Ön zarar tespitinin çoğunu yaptık, muhtemelen yarın tamamlanır. Hemen akabinde kesin zarar tespitini yapacağız. Zararlara mutlaka destek ödemesiyle Allah'ın izniyle bulunacağız."

        7

        "İlçe belediye başkanlarımıza, itfaiyeye, İSKİ'ye teşekkür ediyorum. Allah tekrarından korusun diyorum. Her zaman şunu söylüyorum; bu iklim değişikliğinde uyarılara hep beraber dikkate alalım. Tedbirli olalım diyorum. Bu sürecin başladığı andan itibaren medyamız gerçekten özverili gayret gösterdi. Tüm medya mensuu arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum."

        8

        Kırklareli Valisi Birol Ekici ve AFAD Başkanı Okay Memiş dün gece arama kurtarma çalışmalarındaki son durumu aktardı.

        Yoğun yağış nedeniyle Longoz Ormanları bölgesinde 12 kişinin mahsur kaldığını anımsatan Vali Ekici, "Bunlardan 6'sını kurtardık, 2'sine vefat etmiş şekilde cesetlerine ulaştık ve 4 kişiyi (01.00 itibariyle) arama kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. Arama kurtarma çalışmalarımız halen devam etmekte 4 kişiye ulaşana kadar arama kurtarma çalışmalarımız devam edecek. Devlet olarak tamamıyla sahadayız" dedi.

        9

        203 KİŞİLİK EKİPLE ÇALIŞILIYOR

        Arama kurtarma çalışmalarına 203 personelle devam edildiğini aktaran Ekici, bugün arama çalışmalarının daha güçlü sürdürüleceğinin altını çizdi.

        10

        BAKAN YERLİKAYA SIK SIK YÖNLENDİRİYOR

        Ekici, AFAD Başkanı Memiş'in dün sabahtan bu yana bölgede olduğunu, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın sık sık bilgi alarak yönlendirme yaptığını bugünden itibaren İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu'nun da bölgeye geleceğini kaydetti.

        11

        "AMACIMIZ VATANDAŞLARA SAĞ ULAŞMAK"

        AFAD Başkanı Memiş de havanın kararmasına rağmen arama çalışmalarının sürdüğünün altını çizdi. Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma, itfaiye, Ulusal Medikal Kurtarma ekipleri, Polis Arama Kurtarma Timleri, askeri birliklerin sahada çalışmalarını sürdürdüğünü vurgulayan Memiş şöyle devam etti:

        12

        "Amacımız bu tür afetlerde öncelikli olarak vatandaşlarımıza sağ ulaşmak ve sağ olarak kurtarmak. Bunun için büyük çaba sarf ediyoruz. Bu ülkenin aslında afetlerle ilgili tecrübesi, yaşadığımız maalesef büyük olaylar neticesinde epeyce tecrübeye sahip olduğumuzu söyleyebiliriz.

        13

        Bu anlamda bu süreci de dinamik bir şekilde yürütmeye gayret ediyoruz. Meteorolojik verileri kendi web sitelerimizden ve diğer 85 milyona ulaşabileceğimiz platformlardan sürekli paylaşıyoruz.

        14

        Nitekim Kırklareli ile ilgili olarak da bir gün öncesinden Meteoroloji Genel Müdürünün bize ulaştırmış olduğu turuncu kodu yöneticilerimizle paylaştık ve alınan tedbirler neticesinde aslında daha büyük afetlerin öne geçildiğini de söyleyebiliriz."

        15

        HALKIN İKAZLARA UYMASI İSTENDİ

        Ekstrem doğa olaylarıyla karşı karşıya kalındığının altını çizen Memiş, "Aldığımız bilgiye göre son 100 yılda neredeyse son 500 yılda yaşanan yağışlarla mukayese edildiğinde en fazla yağışı geçtiğimiz gün bu bölgede bu havza, bu ormanlık alanda gerçekleştiğini görüyoruz. Dolayısıyla burada bize düşen tedbirli davranmak" dedi.

        16

        Can kaybının sebeplerini tahkikatla ortaya koyacaklarını işaret eden Memiş, yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralı kurtulanlara da geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

        17

        DEĞİRMEN DERESİ TAŞMIŞTI

        Demirköy ilçesinde dün sabaha karşı başlayan sağanak, İğneada beldesinde su baskınları ve dere taşkınlarına yol açmıştı. Yağış nedeniyle Değirmen Deresi'nden taşan suyun Demirköy ile İğneada'yı birbirine bağlayan kara yolundan akması nedeniyle bir süre yol trafiğe kapatılmış, suların çekilmesi sonrası trafik akışı yeniden başlamıştı.

        18

        BUNGALOV EVLER SÜRÜKLENMİŞTİ

        Ormancılık faaliyetlerinin sürdürüldüğü bölgede dizili tomruklar sel suları ile sürüklenerek bungalov evlerin bulunduğu tesise ulaşmış, bu tomrukların da etkisiyle evler sürüklenmişti. Bölgeye AFAD, İl Özel İdaresi, Sahil Güvenlik, itfaiye ve UMKE ekipleri ile askeri birlikler sevk edilmişti.

        19

        Ekipler tesiste kalan 12 kişiden taşkının ardından haber alınamaması üzerine arama kurtarma çalışması başlatmıştı. Ormanda mahsur kalanlardan 6'sı kurtarılmış, 2 kişinin ise cansız bedenine ulaşılmıştı.

        20

        Kırklareli Valisi Ekici ve AFAD Başkanı Memiş'in koordinesinde 4 kişinin arama kurtarma çalışmalarına devam edilmişti.

        21

        Bölgede askeri birlikler ile Edirne, Kırklareli, Ankara, Bursa, İstanbul, Sakarya ve Tekirdağ İl AFAD ekiplerinin yanı sıra Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, 112 Acil ve özel idareden toplam 203 personel çalışmalara katılmıştı.

        22

        BAKAN KOCA'DAN ACI PAYLAŞIM

        Kırklareli'nde meydana gelen sel sonrasında bu sabah 1 kişinin daha cansız bedenine ulaşılırken, toplamda ölü sayısı 3'e yükseldi. Kayıp 3 kişinin araması ise sürüyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da twitter hesabından bir açıklama yaparak, selde bir doktorun da eşi ile kayıp olduğunu duyurdu.

        23

        Bakan Koca açıklamasında, "310 kişilik ekiple devam ediyor Kırklareli'ndeki sel olayından sonra kendilerinden haber alınamayan arkadaşımız Dr. Selman Bağışlar, eşi ve kayıp bir vatandaşımız için arama ve kurtarma çalışmaları sabah saat 6.45 itibarıyla yoğunlaştırılarak devam etmektedir. 

        24

        Ekipte UMKE Timi ve AFAD görevlisi olmak üzere 310 kişi bulunuyor. Ümit ederiz ki bu yoğun çabanın sonucu üç iyi haber olur" ifadelerini kullandı.

        25

        BAKAN YERLİKAYA'DAN AÇIKLAMA

        İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya yaptığı açıklamada, "Kırklareli'nde maalesef ruhsatsız ve hatta mühürlü olan bungalovlarda kalanlar sele kapılıyor. Savcılık bununla ilgili soruşturma başlattı. 3 kaybımız aranıyor. Şu anda 700'ün üzerinde ekip çalışıyor. Sadece bizim ülkemizde değil tüm dünyada iklim değişikliğinden kaynaklanan ani yağışlar söz konusu" dedi

        26

        Öte yandan 3 kişinin bulunması için arama kurtarma çalışmasına Bursa İl Jandarma Komutanlığı'nın "Denek" isimli kadavra arama köpeği de katıldı.

        27

        İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Kırklareli Valisi Birol Ekici ile selin yaşandığı ve arama kurtarma çalışmalarının sürdürdüğü alanda incelemelerde bulundu. Karaloğlu, daha sonra basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bölgenin dün çok kuvvetli sağanağın etkisinde kaldığını anımsattı.

        28

        Sağanağın Sisli Vadi mevkisinde sele neden olduğunu ifade eden Karaloğlu, "DSİ'den teknik arkadaşlar son beş yüz yılda, 24 saatte bu bölgede bu denli büyük bir yağışın olmadığını ifade ediyor. Son 24 saatte metrekareye 196 kilogram yağış düşmüş durumda" dedi.

        29

        KOMANDOLAR ARAMAYA KATILACAK

        Devlet birimlerinin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının da arama kurtarma çalışmalarına havadan ve karadan devam ettiğinin altını çizen Karaloğlu, şöyle devam etti:

        30

        "Şu anda sahada 590 personelle arama kurtarma faaliyetlerimiz devam ediyor ve 165 araç da bu arkadaşlarımıza destek veriyor. Dün bölgede çok su vardı, dün çalışamadık. Dün AFAD Başkanımız ve Valimiz de araçla girdikleri bölgede tehlike atlattılar. Bugün su çekildi. Şimdi bölgede geniş bir vadiyle karşı karşıyayız.

        31

        Arama kurtarma yapan kişi sayısını arttırmak üzere Milli Savunma Bakanlığımızdan ilave destek istedik, 373 askeri personel de bölgeye intikal edecek, çoğunluğu komando olmak üzere. Onlar da arama kurtarma faaliyetlerinde inşallah bizlere yardımcı olacaklar."

        32

        Karaloğlu, bölgede selin sürüklediği çok sayıda orman emvali olduğunu ifade ederek, bu enkazı kaldırmak amacıyla Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerinin harekete geçirildiğini ve orman köylüsünün de bu faaliyete katılacağını ifade etti.

        33

        Bakan Yardımcısı Karaloğlu, artık iklimin farklı bir boyuta geldiğini belirterek, vatandaşlardan AFAD ve meteorolojik uyarıları dikkate almalarını istedi.

        34

        Allah'ın daha büyük afetlerden Türkiye'yi koruması dileğinde bulunan Karaloğlu, selde yaralanan vatandaşlara geçmiş olsun diyerek, vefat edenler için rahmet diledi.

        35

        İçerisinde 18 bungalov evin olduğu konaklama tesisinin ruhsatsız olup olmadığı yönündeki soruyu Karaloğlu, "Bu, savcılığın meselesi, başsavcımız olayın üzerine, soruşturma başlatılmış durumda. Kimse merak etmesin soruşturma yapılacak ve gereği yapılacak" diye yanıtladı.

        36

        DOKTOR VE EŞİNİN CANSIZ BEDENİ BULUNDU

        Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sabah bir paylaşım yaparak kaybolanlardan 2 kişiden birinin Doktor Selman Bağışlar ve eşi Mihriban Bağışlar olduğunu açıklamıştı. Doktor ve eşinin cansız bedenine ulaşıldı. Cenazelerin, savcılık incelemesinden sonra cenaze nakil aracı ile hastane morguna sevk edileceği öğrenildi.