Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Moskova'da çok önemli görüşme: Çavuşoğlu, Lavrov ile görüştü

        Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgali 21. gününde devam ederken, Türkiye'nin diplomatik temasları da sürüyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Moskova'da mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya geldi. Çavuşoğlu yarın da Ukrayna'ya giderek Dmtryo Kuleba ile görüşecek.

        Bakan Çavuşoğlu'nun Rus mevkidaşı Lavrov ile görüşmesinin ardından açıklamalarından öne çıkanlar;

        "TÜRKİYE OLARAK NET BİR TUTUM TAKINDIK"

        İkili ilişkilerimizin gelişmesi konusunda kendisiyle çalışıyoruz. Antalya'dan sonra burada bir araya gelmekten memnunuz. Türkiye olarak net bir tutum takındık. Tansiyonun düşürülmesi için üzerimize düşeni yaptık. Hem insani hem de kalıcı ateşkesin sağlanması için elimizden geleni yaptık. Ancak maalesef binlerce insan hayatını kaybetti, savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmaz.

        "ÇAĞRILARIMIZI TEKRARLADIK"

        Biz komşuyuz, dostuz ve birbirimize karşı doğru bildiklerimizi söylemek durumundayız. Diplomasiye olan inancımızı hiçbir zaman kaybetmedik. Belarus'taki görüşmeleri destekliyoruz, olumlu sonuçları getirmesini gönülden temenni ediyoruz. Her yapılan görüşme karşılıklı pozisyonların anlaşması için bir fırsattır. Tehlikeli gidişatı durdurmak için çağrılarımızı 24 Şubat'tan bu yana tekrarladık. Önümüzdeki günlerde de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin'in görüşmesi mümkün.

        "15 BİNDEN FAZLA VATANDAŞIMIZI TAHLİYE ETTİK"

        Tahliye çalışmalarımız devam ediyor, 15 binden fazla vatandaşımızı tahliye ettik. Mariupol'den sivil insanlarımızın güvenli bir şekilde çıkarılması gerekiyor. Bu konuda Lavrov'un çabaları takdir edilesi. Burada yaşayan diğer insanlara hiç ayrım yapılmaksızın yardım ulaştırılması gerekiyor. Önce insani ateşkes sonra da kalıcı ateşkesin sağlanması için düşüncelerimizi dile getirdik.

        İkili ilişkilerimizi tüm boyutlarıyla ele aldık; Suriye, Libya, Güney Kafkasya, Ermenistan konularını görüştük. Ermenistan ile diyaloğu sürdüreceğiz, Azerbaycan'ın da bu konuda desteği var.

        Lavrov görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu;

        Duma ile TBMM arasında bir telefon görüşmesi yapıldı. Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler genel anlamda bölgede istikrarın geliştirilmesi için büyük önem taşıyor. Her iki tarafta karşılıklı yarar temelinde çözmeyi çok iyi biliyor. Ticari ve ekonomik alanda son derece olumlu rakamları yakalayabildik.

        Harekatımızın hedefi Ukrayna'nın silahsızlandırılması. Ankara, pragmatik bir çizgi izliyor. Türkiye Rusya'ya karşı tek taraflı yaptırımlara katılmadı.

        Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesini de ele aldık. Tüm çalışmalardan memnuniyet duyacağız. Kafkasya'daki çalışmaların artmasını diliyoruz.

        SORU - CEVAP

        Zelenskiy ve Putin görüşmesine yaklaşıldı mı?

        Lavrov: Biz bugün bunu görüşmedik açıkçası. Böyle bir görüşmenin yapılması için engel görmüyoruz ancak bu görüşme için görüşme olmamalı. Ukrayna için görüşme için görüşme konseptinden kaçıyor, biraz göstermelik tarzda haberler vermek istemiyoruz. 'Minsk Anlaşmasını uygulayın' dediğimizde bunu sabote ettiler.

        Çavuşoğlu: Burada müzakere edilen konular var, yakınlaşmaların olduğunu biliyorum. Liderler düzeyinde karar verilmesi gerektiğinde böyle bir toplantıya biz ev sahipliği yapmak isteriz. Önemli olan toplantının yeri değil, Rusya ve Ukrayna'nın sonuç odaklı müzakereleri başlamasıdır. Bizim savaş başlamadan önce de böyle yaklaşımlarımız vardı.

        Rusya-Ukrayna Dışişleri Bakanları tekrar görüşecek mi?

        Lavrov: Ukrayna tarafı herhangi bir girişimde bulunmadı daha sonra. Önemli olan gerçekten değer sağlamak. Sayın Putin ile Erdoğan arasında 9. Üst Düzey Stratejik Konseyinin hazırlığını yapmaya devam ediyoruz.

        Çavuşoğlu: Birinci toplantıya ev sahipliği yapmaktan onur duydum ama bir daha bu formatta bir toplantıya gerek kalmadan umarım iki lider bir araya gelir.

        Mariupol'deki Türk vatandaşlarına ilişkin tam olarak ne konuştunuz?

        Çavuşoğlu: Zor şartlarda 15 binden fazla vatandaşımızı ülkemize getirdik. Mariupol'de ciddi sıkıntımız var, çatışmalar devam ederse siviller risk altında. Bu çok riskli bir şey. Burada her iki tarafla da görüşüyoruz.

        MOSKOVA'DA SICAK KARŞILAMA

        Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile Bakan Çavuşoğlu'nun bir araya geldikleri an Rusya Savunma Bakanlığı'nın resmi sosyal hesabından paylaşıldı. Lavrov'un sıcak karşılaması dikkati çekti.

        GÖRÜŞME ÖNCESİ AÇIKLAMALAR

        Bakan Çavuşoğlu görüşmenin öncesinde açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar;

        "Türkiye Rusya-Ukrayna krizinde başından beri net bir tutum sergilemiştir. Dengeli, objektif, haktan ve hukuktan yana tutumunu açıkça göstermiştir. Her iki tarafla da ilişkileri iyi olan bir ülke olarak Rusya-Ukrayna arasında dürüst bir arabuluculuk ve kolaylaştırıcı rolümüzü tüm zorluklara rağmen sürdürdük. Sınama ve zorlanmaların olduğu dönemde diplomasi daha da önemli hale geliyor. Antalya'ya gelip üçlü görüşmeye katıldığınız için teşekkür ediyorum. ADF için verdiğiniz destek için ayrıca teşekkür ediyorum

        Bu krizin barışçıl şekilde sonuçlanması için çaba sarf edeceğiz. Dürüst bir arabuluculuk rolümüzü tüm zorluklara rağmen sürdürdük. Bu doğrultuda Montrö Sözleşmesi'ni uygulayacağımızı açıkça söyledik. 4 tane Rus gemisinin geçmemesi yönündeki kararınızı memnuniyetle karşıladım. Bugüne kadar ikili ilişkilerimizin yanında bir sürü zor dosyada Rusya ile çalıştık. Bugün bu çalışmalarımız çerçevesinde bir masa etrafındayız. İkili ilişkilerimizin kapsamı çok geniş. Güveniniz için teşekkür ediyorum"

        "TÜRKİYE'NİN TUTUMU BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"

        Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, "Ankara'nın Montrö Sözleşmesi'nin yerine getirilmesine yönelik sorumlu yaklaşımına değer veriyoruz." ifadelerini kullandı.

        Lavrov, "Ukrayna ilgili birtakım görüş ayrılıklarımız var. Ancak Türkiye'nin dengeli tutumu bizim için çok kıymetli." dedi.

        "DİPLOMATİK ÇABALARIMIZI SÜRDÜRMEK İÇİN MOSKOVA'DAYIZ"

        Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, görüşmeye ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Antalya'nın ardından, Ukrayna krizine çözüm bulunması için diplomatik çabalarımızı sürdürmek üzere Moskova'dayız" ifadelerini kullandı.

        REKLAM

        "BARIŞIN SAĞLANAMASI YOLUNDAKİ GAYRETLEMİZİ SÜRDÜRECEKTİR"

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün kabine toplantısının ardından "Dışişleri Bakanımız yarın Moskova'da temaslarda bulunacak. Perşembe günü de Ukrayna'ya geçecek. Kendisi her iki tarafla da yapacağı görüşmelerle ateşkesin ve barışın sağlanması yolundaki gayretlerimizi sürdürecektir." ifadelerini kullanmıştı.

        RUSYA'DAN GÖRÜŞMEYE İLİŞKİN AÇIKLAMA

        Rusya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un yapacağı görüşmenin "iki ülkenin ulusal çıkarlarını dikkate alarak acil uluslararası sorunlara yönelik stratejik vizyonu güçlendireceğini" bildirdi.

        Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 16 Mart'ta (bugün) Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ikili ve uluslararası gündemdeki konuları geniş yelpazede görüşmek üzere Moskova'yı ziyaret edeceği belirtildi.

        REKLAM

        Açıklamada "Rus-Türk siyasi diyaloğu, her şeyden önce Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türkiye Recep Tayyip Erdoğan arasındaki düzenli ve güvenli iletişimle belirlenen dinamizmi ve yüksek verimliliği ile dikkati çekiyor" vurgusu dikkat çekti.

        ANTALYA'DA RUSYA-UKRAYNA ZİRVESİ

        Diğer yandan, 10 Mart'ta Türkiye'nin ara buluculuğu ile Antalya'da Rusya-Türkiye-Ukrayna üçlü dışişleri bakanları toplantısı gerçekleşti.

        Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba Antalya'daki görüşmesi krizin başlangıcından bu yana gerçekleştirilen en üst düzey temas oldu.

         Rus işgalinin 21. günü!
        Rus işgalinin 21. günü! Haberi Görüntüle
         ABD ve Rusya'dan peş peşe yaptırım kararı!
        ABD ve Rusya'dan peş peşe yaptırım kararı! Haberi Görüntüle
         Lavrov: Mevcut kriz, dünya düzenini belirleyecek
        Lavrov: Mevcut kriz, dünya düzenini belirleyecek Haberi Görüntüle
        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ