Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Vücut kırgınlığına ne iyi gelir? Yorgunluk, halsizlik ve mevsimsel hastalıklara son veren 15 doğal yöntem
        1

        Düzensiz ve sağlıksız beslenme, uykusuzluk ve hareketsiz yaşamla birlikte vitamin eksikliğinin çokça görülmesi kişilerin kendini sürekli halsiz ve yorgun hissetmesine neden olur. Birçok kişi gündelik beslenmesinde yeteri kadar vitamin ve mineral desteği alamamaktadır. Bu durum da halsizliğe neden olurken psikolojik sorunları da beraberinde getirir. Peki, halsizlik ve vücut kırgınlığına ne iyi gelir?

        2

        Özellikle depresyon, halsizlik, kolu kaldırmak istememe ve kırgınlık bu eksikliklerin beraberinde getirdiği en büyük sorunlardandır. Diğer taraftan mevsim geçişleri havaların aniden ısınması ve soğuması da halsizliği tetikleyen unsurlar arasında yer alır. Eğer uzun süre devam eden halsizliğiniz varsa yine de bir uzman doktora görünmek faydalı olacaktır.

        3

        Halsizlik ciddi hastalıkların habercisi olabileceği gibi yalnızca vitamin/mineral eksikliğinden de ortaya çıkabilir. Bununla birlikte depresyon ve psikolojik hastalıklar da halsizliğe yol açar. Gündelik yaşamda vitamin ve mineral eksikliği en fazla halsizlik nedeni olarak karşımıza çıkar. Bu yüzden hemen herkesin vitamin takviyesi alması gerekir. Düzenli vitamin takviyesiyle kişi kendisini daha güçlü ve zinde hissedecektir.

        4

        Genelde B12, demir ve D vitamini eksikliği halsizliğe neden olan temel vitaminlerin başında gelir. Bunların yoksunluğu kişide halsizliğe sebebiyet verir. Bunun anlaşılabilmesi için en kesim çözüm kesinlikle doktora gidip tahlil yaptırmaktır.

        5

        HALSİZLİĞE VE VÜCUT KIRGINLIĞINA NE İYİ GELİR?

        Halsizliğe iyi gelen şeyler arasında; Omega 3, ceviz, ıspanak, semizotu ve chia tokumu başta yer almaktadır. Ancak beslenme ile halsizlik geçmiyorsa psikolojik nedenlerle ortaya çıkmış olabilir. Bunun için de papatya, yeşil çay, beyaz çay, melisa ve kantaron çayı içebilirsiniz.

        6

        HALSİZLİK DOĞAL YOLLARLA NASIL ÇÖZÜLÜR?

        Eğer halsizlik vitamin eksikliğinden ve beslenme bozukluğundan kaynaklanıyorsa, bunlara dikkat edildiğinden halsizlik geçecektir. Peki halsizlik doğal yollarla nasıl çözülür?

        Öncelikle beslenmenizi düzene koyun ve size enerji verecek yiyecekleri daha fazla tüketin. Gerekirse multivitamin alın ya da vücudunuzda bir vitamin eksikliği varsa onu giderin. Egzersiz yapın ve uykunuzu düzenli uyuyun. Bu şekilde halsizlik kısa sürede geçecektir.

        7

        EVDE HALSİZLİĞE NE İYİ GELİR?

        Halsizlik bir hastalıktan ya da psikolojik bir nedenden kaynaklanmıyorsa evde uygulayacağınız yöntemlerle halsizliğin geçmesi mümkündür.

        - Düzenli uyku,

        - Düzenli beslenme

        - Egzersiz

        halsizliği kontrol altına almanın en kolay yollarıdır.

        8

        Enerjiyi yükselten çay ve besinlerin daha fazla tüketilmesi faydalı olacaktır.

        9

        HALSİZLİĞE İYİ GELEN VİTAMİNLER

        Halsizliğe iyi gelen vitaminler arasında; Omega 3, demir, B12 ve D vitamini başta gelmektedir. Bunların dışında doktorunuz tavsiye ettiği multivitaminleri de düzenli şekilde kullanarak halsizlikten kurtulabilirsiniz.

        10

        HALSİZLİĞE İYİ GELEN YİYECEKLER

        Halsizliğe iyi gelen yiyecekler arasında; yulaf ezmesi, yoğurt, süt, balık, kuru yemiş, baklagil, muz, badem ve kabak çekirdeği bulunmaktadır. Beslenmenize bu yiyecekleri eklerseniz halsizliğiniz kısa sürede geçecektir. Ancak yine de geçmeyen halsizlik durumunda bir doktorla görüşmeyi ihmal etmeyin.

        İşte yorgunluk, halsizlik ve mevsimsel hastalıklara son verecek 15 doğal besin...

        11

        Yoğurt

        Yorgunluk ve depresyon gibi durumları kısa sürede ortadan kaldırmaya yardımcı olan yoğurt, vücut kırgınlığına da birebir etkilidir. Güçlü bir protein kaynağı olması nedeniyle gün içerisinde rahatlıkla tüketebilirsiniz.

        12

        Bitter çikolata

        Vücut kırgınlığına iyi gelen en önemli besinlerden biri de bitter çikolata. İçerdiği kakao, vücudunuza enerji verecek, mutluluk hormonu salgılayarak, vücut kırgınlığınızı ortadan kaldıracak.

        13

        Pekmez

        Vitamin ve mineral değeri yüksek bir besin olan pekmez, vücudunuzu zinde tutmanıza yardımcı olacaktır. Dut ve üzüm pekmezi tüketerek zinde bir bedene sahip olabilirsiniz.

        14

        Fındık

        Omega ve demir, vücut kırgınlığını ortadan kaldıran en önemli mineral ve vitaminlerin başında geliyor. Fındık da bu yönden oldukça zengin bir besin olduğundan dolayı vücudunuza enerji verecek ve yaşadığınız kırgınlığı ortadan kaldıracaktır. Her gün çok fazla abartmamak kaydıyla rahatlıkla tüketebilirsiniz.

        15

        Peynir

        Kalsiyum ve protein eksikliği, vücudunuzun yeteri kadar dinlenememesine, kendinizi halsiz hissetmenize neden olur. Bu nedenle her gün peynir tüketerek, vücudunuzda meydana gelen kırgınlıkları ortadan kaldırabilir, halsizlik ve yorgunluk gibi şikayetlerinizi sona erdirebilirsiniz.

        16

        Elma çayı

        Antioksidan özelliği sayesinde vücudunuzda kırgınlığa neden olacak tüm maddeleri idrar yoluyla dışarı atmanızı sağlayacak olan elma çayı, günde aşırıya kaçmadan tüketmeniz durumunda oldukça faydalı içeceklerden biridir. Kısa sürede vücudunuzu zinde formuna geri döndürecek ve daha enerjik hissetmenizi sağlayacak elma çayını beslenme düzeninize dahil edebilirsiniz.

        17

        Sarımsak

        Özellikle hastalık ve bunalım günlerinde vücudunuzun kırgınlığını ortadan kaldıracak en önemli besinlerden biri de sarımsak olarak kabul ediliyor. Sinir hücrelerini uyaran sarımsak, vücudunuzun hastalıklara karşı savaşmasını sağlar ve kendinizi daha enerjik ve sağlıklı hissedersiniz.

        18

        Havuç suyu

        Havuç suyu, C vitamini açısından oldukça zengin olması nedeniyle vücut kırgınlıklarının ortadan kaldırılması için İbrahim Saraçoğlu tarafından sıklıkla tavsiye ediliyor. Her gün havuç suyu içerek, vücudunuzu daha zinde tutabilir, kendinizi gün boyu dinç hissedebilirsiniz.

        19

        Portakal suyu

        C vitamini açısından oldukça zengin olan portakal suyu, vücut kırgınlığınızı ortadan kaldıracak en önemli besinlerden biri de portakal suyudur. Her sabah rahatlıkla tüketebileceğiniz portakal suyu, zindelik ve enerji vererek tüm yorgunluğunuzu ortadan kaldıracak.

        20

        Türk Kahvesi

        Kendinizi bitkin ve yıpranmış hissediyorsanız hemen Türk kahvesi yapın! İçerdiği serotonin hormonu le vücudunuzdaki tüm kırgınlığı alacaktır. Vücudu uyaran ve yorgunluğu kısa sürede alan Türk kahvesi, vazgeçilmezlerinizden biri olacak.

        21

        Tam buğday ekmek

        B vitamini, vücudunuzu daha zinde hissetmenizi sağlayan en önemli vitaminlerden biri olarak biliniyor. Tam buğday ekmek de B vitamini açısından oldukça zengin gıdalar arasında yer alıyor. Beslenme rutininize tam buğday ekmeğini rahatlıkla ekleyebilirsiniz.

        22

        Kuru üzüm

        Vücuttaki kan seviyesin düşük olması, vücut kırgınlığına neden olan en önemli faktörlerden biridir. Kuru üzüm, vücudunuzdaki kan seviyesini normal seviyelere getirecek temel besinler arasında yer alıyor. Günde bir avuç kuru üzüm tüketerek, vücut kırgınlığı şikayetlerinizi ortadan kaldırabilirsiniz.

        23

        Muzlu süt

        Potasyum kaynağı muz, sütle bir araya geldiğinde vücudunuzun ihtiyacı olan enerjiyi karşılayacaktır. Vücut kırgınlığınızı kısa süre içerisinde ortadan kaldırmak için 1 bardak muzlu süt tüketebilirsiniz.

        24

        Naneli limonlu su

        Güne bir bardak naneli limonlu su ile başlamak, vücudunuzun daha zinde olmasını sağlayacaktır. İçerdiği C vitamini sayesinde limon, tüm kırgınlıklarınızı ortadan kaldıracak, yorgunluğunuzu hafifletecektir.

        25

        Yumurta

        Sabahları yumurta yemek, vücudunuzda meydana gelen kırgınlıkları ortadan kaldırmanız için oldukça etkili yöntemlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Beslenme listenize yumurtayı ekleyebilir, enerjinizi yerinde tutarak güç ve sıhhat kazanabilirsiniz.

        Haberi Hazırlayan: Hacer Tonay

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ