Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi ‘Mahallede Karşılaşmalar’

        HT CUMARTESİ/SEMA EREREN

        Kafeleri, galerileri, sokak resimleri, tasarım dükkânlarıyla bir eğlence ve kültür-sanat durağına dönüşen Karaköy’de metropolün hızlı dönüşümünü de gün yüzüne çıkıyor. Şimdi de semtin sokakları ve çeşitli mekânları çağdaş sanatla buluşuyor. “Red Bull Art Around / Mahallede Karşılaşmalar” adlı projenin küratörlüğünü üstlenen, İstanbul sanat sahnesinin önde gelen isimleri Irmak ve Ceren Arkman kardeşler anlatıyor.

        Kendinizden bahseder misiniz?

        Biz 10 senedir ağırlıklı olarak dijital sanat ve yeni medya konularında uzmanlaşmış, çağdaş sanat ve tasarım etkinlikleri, festivalleri, fuarları ve markalara özel içerikli etkinlikler düzenleyen Grid Istanbul adında bir ajansız. Şirket olarak yarattığımız ve en çok ses getiren işlere örnek olarak Plugin Istanbul ve Contra fuarları, Kurye Video, Grid ve OFFF Istanbul festivalleri ve Pop Up canlı çizim partilerini verebiliriz.

        Proje fikri nasıl ortaya çıktı?

        Red Bull ekibi kamusal alanda bir sergi yapmak istediklerini belirtti ve bizimle görüşmek istedi. Biz zaten sanat mekânlarının dışında etkinlikler yapmayı seven bir ekibiz ve daha önce de birçok farklı disiplinden sanatçıyla birçok farklı mekân ve markayla çalışmalarımız oldu. Bu iş için de Karaköy’ü düşündük. Sonra ise mekânlara en uygun düşeceğini düşündüğümüz genç ve farklı disiplinlerde çalışan sanatçıları bir araya getirdik.

        Neden Karaköy?

        Sürekli değişimde olan, kalabalık, genç ve canlı bir mekân seçmek istedik. Bunun için en uygun semtlerden biri Karaköy’dü.

        Bugüne dek projeye geri dönüşler nasıl?

        Şu ana kadar hep olumlu eleştiriler aldık. Basın ve sosyal medyada paylaşım oranı yüksek ve izleyicilerin yorumları olumlu oldu. Sanırım bu tarz bir etkinliğe ihtiyaç varmış ve biz bu projeyle insanların hergün geçtiği mekânlara daha dikkatli bakmalarını sağlayarak onları sevindirmeyi başardık. n Red Bull Art Around bu sene ilk kez gerçekleşti. Tekrarlamayı planlıyor musunuz? Red Bull Art Around bu sene ilk kez gerçekleştirildi. Umarız başka semtlerde ve başka sanatçılarla devam eden bir proje olur. Mesela biz ekip olarak Moda’da bu projeyi tekrarlamak isteriz. Biz zaten Grid Istanbul olarak sokak içinde, farklı mekanlarda ve izleyicileri şaşırtacak projelere her zamanki gibi devam edeceğiz.

        ‘Artık sokakta sanat yapmak çok daha kolay’

        Projede yer alan illüstrasyon ve graffiti sanatçısı Furkan “Nuka” Birgün, Mimar Sinan Üniversitesi’nde okuyor. 2008 yılı sonlarından bu yana “street art” ile uğraşıyor. Bugüne dek grafik ajanslarında çalıştı ancak tek başına bu denli büyük bir yüzeyi hiç boyamamıştı. Sokakta herkese ulaşmanın mümkün olduğuna inanan sanatçı, bu nedenle projede yer almaktan epey memnun. Sokak sanatçısı “CİNS” ise Sabancı Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı master’ını tamamladı. Geçen yıl mayıs ayında ilk kişisel sergisini açtı. Bu projede ise 8 saatte tamamladığı Kızılderili totemlerini andıran “Kabus Kovalayan” eseriyle yer alıyor. “Artık insanlar bize alıştı, sokakta sanat yapmak daha kolay” diyor.

        8 sanatçı ,8 eser

        Ozan Türkkan’ın seyirci enerjisiyle çalışan kinetik heykeli.

        Volkan Kızıltunç’un video yerleştirmesi.

        Selçuk Artut’un etkileşimli enstalasyonu.

        Mehmet Ali Uysal’ın neon eseri.

        Ali İbrahim Öcal’ın resimleri.

        CİNS’in Karaköy’deki ilk büyük duvar resmi.

        Furkan “Nuka” Birgün’ün billboard’larda hayat bulacak çizimleri.

        Lakormis (Merve Morkoç) ve Ham’ın ortak çalışması olan illüstratif yerleştirme.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ