Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Mezunlar podyumda

        Mercedes Benz Fashion Week Istanbul terör olayları yüzünden iptal edilmişti hatırlarsanız. Tasarımcılar kasım ve aralık ayı boyunca defilelerini sergilemeye başlarken her sezon olduğu gibi bu sezon da İstanbul Moda Akademisi ‘Moda Tasarımı Programı’ mezunları ile ‘Moda Tasarımı ve Yönetimi Lisansüstü Diploma Programı’ mezunları, New Gen karma defilesiyle moda sektörüne ilk adımlarını atacak. Mezuniyet koleksiyonları, 27 Kasım Cuma günü 19.00’da Karaköy Antrepo 1’de gerçekleşecek. Büyük gün öncesi heyecanlarını paylaşmak ve sektördeki hedeflerini konuşmak için eski mezunlar ve yeni mezunlarla bir araya geldik.

        Yeni mezunlara sorduk?

        1. Moda ve kariyer serüveninizi sizden dinleyebilir miyiz? İMA sizin için bu konuda ne tür bir vizyon yarattı?

        2. Mezuniyet sonrasında sizin kariyeriniz nasıl ilerledi?

        3. Beğendiğiniz yerli veya yabancı moda tasarımcıları kimler?

        ASLI OLCAR

        ‘Türkiye’de denimi kullanan tasarımcı çok az’

        1. Uluslararası ilişkiler eğitimi aldım. Profesyonel yaşamım 2005’te Sanko Holding/ISKO Uluslararası Satış/Italya bölümünde başladı. 8 yıllık kumaş satış deneyimi, bana global anlamda moda anlayışı ve denim kumaş bilgisi kazandırdı. ISKO yönetiminin de desteğini alarak kariyerime yeni bir alanda yön vermek istedim. Böylece İstanbul Moda Akademisi (İMA) ile yollarımız kesişti. Moda Tasarımı Diploma Programı eğitimimde; sıfırdan tasarım sürecini öğrenme ve koleksiyon geliştirme vizyonuna sahip oldum.

        2. Mezuniyet koleksiyonumu Ekim 2014 MBFW İstanbul’da sundum. 12 parçalık denim koleksiyonu hazırlamıştım. Tamamında ISKO kumaşları kullandım. Türkiye’de denimi kullanan tasarımcı çok az. Bu konuda öncü olmak amacıyla ilerliyorum. Sanko Holding bünyesinde yer alan Creative Room design ofisinde tasarım yapmaya devam ediyorum.

        3. Türkiye’den Gamze Saraçoğlu ve Hande Çokrak. İMA’daki tasarımcı projemde Gamze Saraçoğlu ile çalışma fırsatım olmuştu. Markasının gelişimini, günümüzde taşıdığı yeri örnek alıyorum. Hande Çokrak’ın renkli ve özgür tasarımlarını seviyorum. Faustine Steinmetz’in de denimi daha deneysel yorumlayarak tasarladığı koleksiyonları çok yaratıcı buluyorum.

        MELTEM ÖZBEK

        ‘İMA’nın benim eğitim hayatımda çok önemli bir yeri var’

        1. 2009’da İMA’da Moda Tasarım Diploma Programı bölümüne kayıt oldum. İlk başladığımda isteği olan ama yönünü bulamamış biriydim. İMA’nın benim eğitim hayatımda çok önemli bir yeri vardır. Eğitimim sayesinde İTKİB’in düzenlediği 2010 Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması’na katıldım ve deri kategorisinden birinci oldum. Yarışmadan sonra İstanbul Ticaret Odası’nın düzenlediği İstanbul Moda Atölyesi projesine kabul edildim ve koleksiyonumu Pure London Fair’de sergileme hakkı elde ettim.

        2. İMA sayesinde katıldığım Koza Yarışması’nda kazandığım İTKİB bursu ile London College of Fashion – Center for Fashion Enterprise’da Design Realisation programını tamamladım. Daha sonra İstanbul Moda Atölyesi projesiyle markamı oluşturma sürecine başladım. 2014 Subat’ta İstanbul Moda Haftası’nda sonbaharkış koleksiyonumla defile yaptım. Her sezon MBFW İstanbul’a katılarak markamı geliştirme sürecindeyim.

        3. Türk tasarımcılardan, Zeynep Tosun, Özgür Masur, Mehtap Elaidi’yi yabancı tasarımcılardan ise Miuccia Prada, Karl Lagerfeld, Maria Grazia Chiuri ve Pierpaolo Piccioli’yi zevkle takip ediyorum.

        SELEN AKYÜZ

        ‘Çalışmak istediğim tek marka Les Benjamins’

        1. Tasarım yapmaya, yeteneklerim, algımdaki farklılıklar ve vizyonum sayesinde karar verdim. Babam ayakkabı tasarımcısı olduğu için, tasarımın içinde doğdum. Çocukluğumdan beri bu süreci yaşamam vizyonumu ve tasarım algımı çok geliştirdi. İstanbul Moda Akademisi Moda Tasarımı ve Teknolojisi Lisans Programı’na katıldım. İMA’daki eğitim hayatım erkek giyimi seçmemi sağladı.

        2. Mezuniyetimin hemen akabinde ‘Istituto Marangoni Milano Master Menswear’ bölümüne kabul edildim. Master boyunca ‘Ermenegildo Zegna’ markası ile çalıştım, sırasıyla Z Zegna, Ermenegildo Zegna, Zegna Couture bölümlerine koleksiyon hazırladım. Erkek giyimle ilgili teorik ve teknik bütün detayları çok iyi öğrenip bütün kabiliyetlerimi çok iyi geliştirme ve sunma şansı yakaladım. Master biter bitmez Costume National markasından iş teklifi aldım ve şu an hâlâ Milano’daki tasarım ofislerinde erkek giyim tasarımcısı olarak çalışmaktayım.

        3. En sevdiğim Kris Van Assche. Neil Barret, Riccardo Tisci, Haider Ackermann, Stefano Pilati, Dries Van Noten ve tabii ki Ümit Benan. Türkiye’de en sevdiğim marka ve ilerde çalışmak istediğim tek marka Les Benjamins.

        iRiS SÜLOŞ

        ‘Döşemelik kumaş bile kullandım’

        1. Kıyafet tasarımı daha önce hiç yapmamıştım. İMA sayesinde tasarım yapmanın yanı sıra üretme aşamalarını da görerek tüm süreci bire bir öğrenme şansım oldu.

        2. Çok farklı yerlerde kumaş arayışına girdim. Tasarımlarımda döşemelik kumaş bile kullandım. Şansım, tasarımlarımın ev ortamında beni çok iyi anlayan insanlar tarafından dikilmesiydi.

        3. Şu an Phoebe Philo ile yatıp kalkıyorum.

        MERVE DERYA

        ‘Tasarladığım her parçanın özgün olması için çok çalıştım’

        1. İMA benim için çok özel bir okul. Seminerlere, fuarlara katılma, koleksiyon hazırlama ve İstanbul Moda Haftası’nda defile yapma imkânı gerçekten de muhteşem deneyim.

        2. Koleksiyonlarımıza sadece kıyafetler değil, ayakkabı, çanta ve aksesuvarlar da tasarlayarak daha da zenginleştirdik ve profesyonelce çalıştık. Defileye hazırlanma süreci bana daha sabırlı, dikkatli ve araştırmacı olmayı öğretti.

        3. Manish Arora’yı çok beğeniyorum. Yerli tasarımcılardan ise Tuvana Büyükçınar’ın koleksiyonlarında feminen tarzı, ışıltılı detaylarla birleştirmesini beğeniyorum.

        NAZLI TAMER

        ‘Artık hayalimdeki tasarımları gerçeğe dönüştürebiliyorum’

        1. Hayalimdeki fikirleri somutlaştırmayı, hem teknik hem de artistik olarak izlemem gereken yolları İMA sayesinde öğrendim. Artık hayalimdeki tasarımları çizime ve gerçeğe dönüştürebiliyorum.

        2. Defile için koleksiyon hazırlamaya başladığımızda bir önceki sene mezunlarının tecrübelerini dinleyip heyecanlarını paylaşarak izledikleri yolu örnek aldım. Ancak koleksiyon açısından tasarımlarımı tamamen bağımsız ürettim. Tüm süreç çok eğlenceli bir o kadar da zordu.

        3. En çok Jil Sander, Kym Ellery, Celine, Alexander Wang, Josh Goot, Givenchy, The Row’u takip ediyorum. Yerli olarak da Hakan Yıldırım, Mehtap Elaidi, Nihan Peker ve Zeynep Tosun’u beğeniyorum.

        SAADET YüKSEL

        ‘Eğitmenlerimiz her zaman bize destek oldu’

        1. İMA, bakış açımı geliştirerek iyi bir moda araştırmacısı olmamı sağladı. Sıfırdan yol alıp ilerlememe destek oldu.

        2. Defileye hazırlanmak çok geniş kapsamlı, zaman alan bir süreç. Eğitmenlerimiz her zaman bize destek oldu, onların eğitim diline ve sabrına hayranım.

        3. Alexander McQueen’i beğeniyorum.

        ŞEBNEM GÜNAY

        ‘Defileye katılabilmek tek hayalimdi’

        1. Kalıptan çizime, moda tarihine kadar her şeyi İMA’da öğrendim. Okula başladığım ilk günden beri defileye katılabilmek tek hayalimdi! Çok yoğun bir tempo içerisindeydik ve çoğu günler sabahlara kadar çalıştım. Hazırlanma aşamasında devamlı hocalarımızla beraber ortaya en iyisini çıkarmak için uğraştık ve başardığımıza inanıyorum.

        2. Hocalarımız da bize bu süreçte çok destek oldu. Defileye hazırlanmak tahminimden çok daha stresli bir işmiş ama sonunu görünce her şeye değeceğini biliyorum!

        3. Ece Gözen, Maid in Love, Les benjamins gibi tasarımcıları beğeniyorum.

        SEÇKiN PiRiLER TANGÖZE

        ‘Tasarımlarımı hayata geçirmek için sabırsızlanıyorum’

        1. İMA, edindiğim teorik bilgileri ve gözlemleri deneyimleyerek pratiğe dönüştürmeme yardımcı oldu.

        2. Bir koleksiyon hazırlarken ilk önce trendleri iyi bilmek, gelecek sezonu iyi takip etmek ve kendi koleksiyonunuzun DNA’sını iyi çıkarmanız gerekiyor. Hayalimdeki tasarımları hayata geçirmek için sabırsızlanıyorum, kendimi bu çalışma temposuna hazır hissediyorum.

        3. Yabancılardan Olivier Rousteing, Coco Chanel, Alexander McQuen, Dolce Gabbana, Cristian Dior. Yerli tasarımcılardan Arzu Kaprol, Gamze Saraçoğlu, Atıl Kurtoğlu, Dilek Hanif’i beğeniyorum. SEZGi TÜZEL ‘Planlarımı hayata geçirmemi sağladı’

        1. İstanbul Moda Akademisi, hayalim olan moda tasarımcısı olma planlarımı hayata geçirmemi sağladı.

        2. Heyecanlı bir hazırlık süreciydi. Bu benim için çok büyük bir mutluluk fakat sürpriz olmadı. Moda tasarımcısı olmak içinizde varsa ve üzerine çok çalışmayı eklerseniz başarılı bir moda tasarımcısı olursunuz.

        3. Rick Owens ve Alexander McQueen.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ