Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam İşte yanlış bilinen 5 doğru!
        1

        1 Alafranga tuvaletler: Geleneksel alaturka tuvaletlerimizin yerini alafranga tuvaletler aldığı andan itibaren diz ve bel sorunu olanlar, ameliyat geçiren hastalar, kilolular ve yaşlılar derin bir nefes aldılar. Lakin bilim insanlarına göre alafranga tuvaletlerin hayatımıza getirdiği sağlık sorunları da var. Sayılan hastalıklar içerisinde bağırsak tembelliği, hemoroit ve divertikül listenin başında bulunuyor.

        2

        Araştırmacılar, “Aslında insanlar tuvalet ihtiyaçlarını çömelerek giderecek şekilde kas sistemlerine sahipler. Sandalyede oturur pozisyonunda o kasların bazıları görev yapamamaktadır. Böylece sağlık sorunları oluşmaktadır. Bizler çözüm olarak alafranga tuvaletlerinize oturduğunuzda ayaklarınızın altına alçak bir tabure koymayı öneriyoruz” diyorlar. Alaturka tuvaletlerin olmadığı yerde bu tuvaletlerin tepesine tüneyenlerin ciddi enfeksiyonlara sebep oldukları da makalelerinde antrparantez belirtiliyor.

        3

        2 Duş almak: Her ne kadar her gün duş almak temizlik olsa da nasıl duş alındığını bilmemek cilt sorunlarına sebep olabilmekte.

        4

        Dermatologlar haftada sadece 3 kez tüm vücudun ve saçların sabunlanması gerektiğini, diğer günlerde duş alındığında sadece akan suyla ter akıtmanın cilt için daha faydalı olacağını söylüyorlar.

        5

        3 Nefes almak: Evet onu da yanlış yapıyoruz. Şimdi derin bir nefes alın bakalım... Nefes alırken de vücudunuzun hareketlerine dikkat edin. Nefes alırken omuzlarınız hafif kalktı değil mi?

        6

        Göğsünüzü de güvercin gibi şişirdiniz Allah bilir... Yanlış! Size sağlık ve rahatlama getirecek, kan dolaşımınıza daha çok oksijen sağlayabilecek nefes almada göbeğinizin üzerinde, akciğerinizin hemen altındaki diyafram bölgesindeki kasların kullanılması gerekiyor.

        7

        Otururken nefes alıp verdiğimizde birçoğumuz aslında yanlış olan “göğüs nefesi” tekniğini kullanmaktayız. Doğru nefes alınmadığı için sık sık yorgunluk hissettiğimizi, anksiyete ve panik atak yaşadığımızı, hatta kanser hücreleriyle ve de enfeksiyöz ajanlarla doğru düzgün savaşamadığımızı biliyor muydunuz? İyi haber: Uyurken vücudumuz otomatik olarak düzgün nefes almaya başlıyor ve böylece vücut biraz olsun tazelenebiliyor. Uyanıkken de doğru nefes alabilmek için kendimizi eğitmemiz mümkün. Örneğin yoga derslerinde ilk verilen ders doğru nefes almakla ilişkilidir.

        8

        İyi haber: Uyurken vücudumuz otomatik olarak düzgün nefes almaya başlıyor ve böylece vücut biraz olsun tazelenebiliyor. Uyanıkken de doğru nefes alabilmek için kendimizi eğitmemiz mümkün. Örneğin yoga derslerinde ilk verilen ders doğru nefes almakla ilişkilidir.

        9

        4 Uyumak: “Yok artık uyumayı da mı yanlış yapıyoruz?” diye tepki gösteresi geliyor insanın. Burada yapılan yanlış uyumamız değil, geceleri saat 3-4 civarında uyanmayı sağlıksız kabul ederek kendimizi ilaç küpüne dönüştürmemiz.

        10

        Araştırmacılar bu şekilde parçalar halinde uyumanın normalde insanın doğasında olduğunu, uyanıldığı an uyumak için kendimizi zorlamak yerine oturup sıcak bir şeyler yudumlayarak rahatlamamızı, kitap okumamızı teklif ediyorlar. Bu şekilde uyanmayı sorun etmeyenler ertesi sabah güne, ilaç kullananlardan daha enerjik başlıyorlar.

        11

        5 Diş fırçalamak: Nefesimizi kimyasal silah olarak kullanmak istemiyorsak dişlerimizi fırçalayacağız elbette. Fakat yapılan araştırmalara göre medium ve sert diş fırçaları dişetlerine ciddi zararlar verebiliyorlar. Kesinlikle yumuşak (soft) fırça öneriliyor.

        12

        Fırça keman çalar gibi soldan sağa sağdan sola hareket ettirilirse dişeti çekilmelerine sebep oluyor. Fırça hareketi yukardan aşağı, aşağıdan yukarı olduğu takdirde oluşan plaklar daha kolay temizlenebiliyor. Diş hekimleri (özellikle 5-10 yaşlarındaki çocukların) yemeğin hemen ardından dişlerini fırçalamalarını doğru bulmuyorlar.

        13

        Yemekten en az 1 saat sonra fırçalamak çok daha sağlıklıymış. Sebebi: Yemeklerden sonra dişlerin yüzeyinde meydana gelen pH (asidite) değişimi. Diş fırçalamak için beklenen 1 saat sürede diş yüzeyi ancak kendisini toparlayarak diş macununun temizleme işlemine hazır oluyormuş. Liste çok uzun. Bu 5 adet maddeyi düzeltmeyle yola çıkalım bakalım...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ