Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi 85. İzmir Enternasyonal Fuarı başlıyor

        ECEULUSUM-HT CUMARTESİ

        Müzik susmuyor, Türkiye’nin dört bir yanında etkinlikler düzenlenmeye devam ediyor. Üstelik “ülkeyi tehlikeli gördüğünden dolayı” konserlerini iptal edenlere inat, yurtdışından isimler geliyor, yerli isimlerse sahneden inmiyor. O etkinliklerden biri de İzmir’le bütünleşmiş, geleneksel hale gelmiş 85. İzmir Enternasyonal Fuarı! Etkinliklerden etkinlik beğenin; konserler, sergiler, sahne sanatları ve daha nicesi...

        Önce fuardaki konserlerden başlayalım. Adını Clark Gable, Grace Kelly ve Ava Gardner’ın oynadığı 1955 yapımı “Mogambo” filminden alan etkinliğin sanatçı listesi epey uzun. İzmir gecesini cazla şenlendirmek isteyenlere göre. Kimler yok ki! Hareketli ikili Ayşe Gencer & İmer Demirer, Hot Chocolate Cuba’nın eşlik edeceği Müge Zeren, İsrailli davulcu Doron Raphaeli, söz yazarı ve şarkıcı Della Miles, uluslararası festivallerde göz alıcı performanslar sergileyen Yavuz Akyazıcı ve Şenay Lambaoğlu...

        Cazın her rengi var, eğer bu müzik türüne henüz ısınamadıysanız kaynaşmak için de bir fırsat. Etkinliğin kendine has bölümlerinden biri de Kültürpark Fuaralanındaki Çim Konserleri. İster çimlere uzanıp şarkılara eşlik edin, isterseniz çimlerde çıplak ayak dans edin... Bu sefer sahnede popüler müzik olacak. 26 Ağustos’ta Murat Boz konserinin ardındanolacak. Sırasıyla Murat Dalkılıç, Duman, Kibariye & Tepecik Filarmoni Orkestrası, Fettah Can, Ajda Pekkan, Edip Akbayram, Hayko Cepkin, Athena ve Sertab Erener... Bu konser serisi hepimizi eski fuar zamanlarına götürecek, o günleri yâd edeceğiz.

        BİR GECE TİYATRO BİR GECE SİNEMA

        Tiyatro, İzmir Enternasyonal Fuarı’nın en dolu etkinlik alanlarından biri. İki sahne var; Atatürk Açıkhava Tiyatrosu ve İsmet İnönü Sanat Merkezi. Oyun saatleri çakıştığı için programınızı ihtiyatlı yapmalısınız.

        Birkaç öneri bizden... Neriman Köksal’dan çok iyi bildiğimiz Fosforlu’yu bu sefer sahnede izleyin. Müzikal olarak hazırlanan oyunun başrolünde Ayça Varlıer var. Yıllar yılı devam eden Cibali Karakolu’nu, Can Gürzap’ın John Keating’i canlandırdığı Ölü Ozanlar Derneği’ni, Sumru Yavrucuk’un hayallerinin peşinden koşma kararını aldığı Shirley’yi, Aziz Nesin’in yazıp Haldun Dormen’in yönettiği Hadi Öldürsene Canikom’u, Uygur’ların yıllardır oynadığı klasikleşmiş Marko Paşa’yı bir kenara not edin.

        Fuar sinemaseveleri de unutmamış, 15’ten fazla filmin gösterileceği özel bir seçki hazırlanmış. 35. İstanbul Film Festivali’nde Ahu Öztürk’ün Altın Lale Ulusal Yarışma’da en iyi film, en iyi senaryo ve en iyi kadın oyuncu ödüllerini alan filmi Toz Bezi gösterilecekler arasında.

        Ayrıca İtalya’daki Lampedusa’ya akın eden Suriyeli göçmenlerin hayatını anlatan Fuocoammare’yi ve Mustafa Kara’nın yönettiği Kalandar Soğuğu’nu seyredebilirsiniz.

        BU KONSERLERE NEDEN GİTMELİSİNİZ?

        Geçen haftalarda müzik organizasyoncularıyla konuşup iptallere aldırmadan konserlerin neden devam etmesi gerektiğini konuşmuş, yazmıştık. Bu hafta da neden partilemeli ve düzenli olarak konserlere gidilmeli sorusunun bilimsel cevabını öğrendik. Geçen hafta SAGE Psychology of Music’te müziğin gücünü gösteren ilginç bir makale yayımlandı.

        Avustralya Deakin Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nün araştırmasına göre düzenli olarak konsere giden, dans eden ve her gün müzik dinleyen kişiler daha mutlu ve hayata daha umutla bakıyor. Habere göre, 1000 kişiyle telefonda yapılan mülakatta, ayda 3 kereden fazla konsere gidenlerin yüzde 78’i gelecekleriyle ilgili daha umut dolu konuştu ve müziğin kendilerini iyileştirdiğini söyledi. Bu mutluluğun dozajını yükseltense konserlere kalabalık gruplarla gitmek...

        Çalışmayı yürüten araştırma görevlileri Melissa Weinberg ve Dawn Joseph, “Görüştüğümüz insanlara ve bazı bilimsel araştırmalara bakınca konser ortamlarının insanların stresten ve sorumluluklarından uzaklaştığı bir bölgeye dönüştüğünü fark ettik. Sonuçta orada tek derdiniz sevdiğiniz parçaya eşlik etmek, müzisyeni görebilmek ve dans etmek...” Sık sık konsere giden biri olarak bu sözlerin altına imzamı atarım. Hatta en iyi fikirler aklıma hep müzik dinlerken gelir, bu yüzden artık müziksiz yazı yazamaz oldum.

        British Medical Journal’da 2014’te yayınlanan bir makalede, müziğin duyguları kontrol etmedeki gücü anlatılıyor. Özellikle kafanızın karışık olduğu ya da kendinizi kızgın hissettiğiniz zamanlarda müzik dinlerseniz birden şalterler iniyor, sisteminiz resetleniyor. Odak noktanız değişirken beyniniz arkada daha yavaş ama daha verimli olarak çalışmaya, parçaları birleştirmeye devam ediyor. “Pasif düşünme” adı verilen bu durum, çalışırken müzik dinleyenlerde de oluyor.

        KENDİMİZİ MÜZİĞE KAPTIRMAK DOĞAMIZDA VAR

        İnsanların partileme gereksinimi aslında tarih öncesi zamanlardan kalma. Şimdi hafta sonunu onlarca etkinlik arasından hangisine harcayacağını seçmekte zorlanan bir nesle karşı hayvan derisi ve tüylerle müzik yapmaya çalışan ilkel insanları düşünün. Meşhur Fransız sosyolog Émile Durkheim müziğin üzerimizdeki etkisini, ritimle açıklamıştı.

        Sessiz bir ortamda dikkatle dinlerseniz, vücudunuzun kendi ritmini duymanız mümkün. Bu yüzden müziğin ritmi ile bedenin ritminin eşleştiği müzikler insanı daha rahatlatıyor ve eğlendiriyor. Yani kendimizi müziğe kaptırmak doğamızda var! O zaman müziğin sesini açın ve hangi konsere gideceğinize karar verin.

        FUARDA BAŞKA NELER VAR?

        Drone Yarışları: Bu alanda bir şampiyona ihtiyacımız vardı, iddialı olanlar İzmir’e bekeniyor.

        Sokak Gösterileri: 10 gün boyunca bu gösteriler sokağa taşıyor; Circus Workshop, Vinly Burns, Stilt Walkers and Dancers, Cronopia, Saurus...

        Graffiti Festivali: Pano ve çerçeveleri boyama etkinlikleri yapılacak, ağaçlar arasına gerilen streç filmler boyanacak.

        Yoga ve Zuma: Huzur arayana yoga, dansla fit olmak isteyene zumba.

        Sergiler: Afrika Heykelleri Sergisi, Ümit Ünal - Mahlukat Bahçesi & Storyboard, St. Petersburg Sanat Günleri Resim ve Fotoğraf Sergisi, Uluslararası Sanat Günleri Sergisi.

        PARTNER ÜLKE MALEZYA

        Her yıl olduğu gibi bu yıl da bir partner ülke var, Malezya. Onur konuğu olan şehirse Manisa. Fuarın bir de teması var: İnovasyon. Bundan dolayı etkinliğin inovasyon sponsoru Vestel oldu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ