Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Sel bir can aldı! FOTO GALERİ

        Rize'de, yüzlerce ev ve iş yerini su bastı. Merkeze bağlı Kaplıca Mahallesi'nde biri iki katlı, diğeri bir katlı olmak üzere 2 ev yıkıldı.

        Merkeze bağlı mahallelerde yağışa bağlı oluşan çamur sebebiyle çevresi kapanan evlerde mahsur kalan çok sayıda kişi, itfaiye ekiplerince tahliye edildi.

        Rize'nin mahallelerini il merkezine bağlayan yollarda da çok sayıda toprak kayması meydana geldi. İl Özel İdaresi ve Rize Belediyesi'ne bağlı ekipler, il merkezindeki iş yerlerinin bodrum katlarındaki suların tahliye edilmesi ve yollardaki çamur tortularının kaldırılması çalışmalarını hızla yürütüyor.

        1 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

        Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, sel sularına kapılan ve kendisine ulaşılamayan Necihan Aksu (52) isimli kadının cesedine bu sabah ulaştıklarını söyledi.

        Rize Gündoğdu'da geçen yıl meydana gelen sel ve heyelanlardan daha büyük bir durum ile karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Hacımüftüoğlu, "Gündoğdu'daki sel ve heyelanlar akşam üzeri olmuştu ve orada çok sayıda can kaybı meydana gelmişti. Dün itibariyle ilimizde etkili olan bu yağışlar, gündüz olması sebebiyle birçok önlemi önceden almaya çalıştık. Dün akşam itibariyle kendisinden haber alamadığımız vatandaşımızın cesedine bugün sabah saatlerinde ulaştık." dedi.

        İlde görevli ekiplerce çalışmaların hızlı bir şekilde yürütüldüğünü söyleyen Hacımüftüoğlu, "Dün mahsur kalan 11 vatandaşımıza sağlık müdürlüğü ekiplerimiz telefonla ulaştı. Bu vatandaşlarımızla irtibat halindeyiz ve Giresun'dan gelen askeri helikopter ile bu vatandaşlarımızı bulundukları yerden alacağız." diye konuştu.

        Rize'de yağan yağışları artık Meteoroloji'nin de tahmin edemediğini belirten Hacımüftüoğlu, şöyle dedi:

        "Meteoroloji uyarılar yapıyor ama bu yağışların ne denli etkili olduğunu kestiremiyoruz. Şehir merkezinde üstünden yol geçen derenin taşması sonucu 250'ye yakın ev ve iş yerini sular bastı. Rize'de dere yataklarının üstünün kapalı olması çok yanlış bir durum. 100 bin nüfuslu bir şehrin dere yataklarının üstünü kapatamayız."

        VALİ HACIMÜFTÜOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

        Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, kentte dünden itibaren etkili olan sağanak nedeniyle yaşanan afetin gündüz olmasının, erken uyarı yapılmasının, vatandaşların evlerinden tahliye edilmesinin insan kaybını en aza indirdiğini söyledi.

        Vali Mütfüoğlu, valilik binasında gazetecilere yaptığı açıklamada, dün öğle saatlerinden itibaren etkili olan sağanak nedeniyle yaşanan afetin ve oluşan hasarın geçen yıl Gündoğdu'da yaşanandan büyük olduğunu belirterek, ''Ancak olayın gündüz saatlerinde olması, erken uyarı yapılması, vatandaşların evlerinden tahliye edilmeleri insan kaybını en aza indirdi'' dedi.

        Dün akşam sel sularına kapılarak kaybolan Necihan Aksu'nun (52) bugün ölü bulunduğunu bildiren Hacımüftüoğlu, şunları kaydetti:

        ''Birkaç gündür baksların temizliğini yapıyorduk. Ancak aniden yağış bastırdı. Hasar tespitine daha sonra bakacağız. Bazı yollar kapanmıştı. Bunların büyük bölümünü açtık. Önemli bir sorun yok. Çevre illerden de iş makineleri yardımı geldi. Dünden bu yana 200'ün üzerinde ev kullanılamaz hale geldi, 250 kişi de tahliye edilmiştir. Dere yataklarının üzerinin kapatılması büyük sorun. Artık bu sorunun çözümüne bakılmalıdır. Meteorolojinin tahmin yapması ilimiz için bir şey ifade etmiyor. Çünkü çok şiddetli yağış var, bizi çaresiz bırakıyor.''

        Sağanak nedeniyle cadde ve sokaklar, Karadeniz Sahil Yolu Menderes Bulvarı su altında kaldı. Yollarda araçlar güçlükle ilerleyebildi. Bazı derelerin taşması sonucu Pehlivantaşı Mahallesi yolu ile İkizdere ilçesi yolu ve bazı köy yolları ulaşıma kapandı. Kapanan yollar, çalışma sonucu ulaşıma tekrar açıldı. Bazı mahallelerde evler çökme tehlikesine karşı tahliye edildi. Rize Belediyesi ekipleri tıkanan dereleri açma, itfaiye ekipleri çökme tehlikesi bulunan evlerde tahliye çalışmaları yürüttü. Kaplıca Mahallesi'nde biri iki katlı, diğeri bir katlı olmak üzere 2 ev yıkıldı. Binaların daha önce boşaltılmış olması sayesinde ölen ve yaralanan olmadı. Çamlıbel Mahallesi'nde üzeri daha önce kapatılmış olan Dalyan Deresi taştı. Derenin taşması nedeniyle mahalledeki TEDAŞ İl Müdürlüğü, Tophane Polis Karakolu ve Toplum Sağlığı Merkezi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün zemin katlarını su bastı. Su yüksekliğinin yer yer 1,5 metreye ulaştığı gözlendi.

        11 KİŞİ HELİKOPTERLE KURTARILDI

        Rize'de etkili sağanak nedeniyle Yukarıkaplıca Mahallesi'nde mahsur kalan 11 kişi, askeri helikopterle kurtarıldı.

        Merkez Yukarıkaplıca Mahallesi Kalafatlar mevkisinde dün akşam mahsur kalan 3'ü çocuk 11 kişi, Giresun Jandarma Bölge Komutanlığı'ndan gönderilen askeri helikopterle alınarak il merkezine getirildi.

        İl Jandarma Komutanlığı'nın karşısındaki piste inen helikopterdeki vatandaşlar, sağlık kontrolünden geçirilmek üzere Rize Devlet Hastanesi'ne götürüldü.

        Öte yandan, Kalkandere ilçesinin Çayırlı köyünde mahsur kalan 11 kişi de kurtarma ekiplerince güvenli bir bölgeye götürüldü.

        OKULLAR TATİL

        Rize'de etkili sağanak nedeniyle il merkezi ve merkeze bağlı köylerdeki ilköğretim okulları yarın tatil edildi.

        Rize Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, dünden itibaren ilde etkili olan, halen devam eden yağış nedeniyle merkez ilçe ile merkez ilçeye bağlı köylerde okul öncesi ve ilköğretim okulların yarın tatil edildiği bildirildi.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ