Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Türkiye’de eşcinselin portresi

        ASLI ÖZTÜRK / HT PAZAR

        Eşcinsel ya da transseksüelleri görmezden gelmek Türkiye dahil pek çok ülkede alışılmış bir durum. Bugüne kadar zevkleri, problemleri hakkında çok az fikir sahibi olduğumuz bu insanların hayatı, LGBT 2020 (Gay-Lezbiyen-Biseksüel-Transeksüel) araştırmasıyla ortaya çıktı. Sonuçta şaşırtıcı istatistikler var.

        Araştırma 400 LGBT ile online yapıldı. Ankete başlarken cinsiyetlerini belirtmeleri istenen katılımcılardan "diğer" seçeneğini işaretleyenlerin oranı yüzde 8.5 iken, kendilerini "gay" olarak tanımlayanların oranı yüzde 60.4'tü. Aynı kesim, işyerinde cinsel kimliğini belli etme konusunda o kadar rahat değil. Katılımcıların yüzde 75'i bu durumun kariyer anlamında ilerlemelerine engel oluşturacağını düşünüyor.

        '3 MİLYON EŞCİNSEL VAR'

        Alışverişten aile hayatına, toplumsal baskıdan seyahat etmeyi istedikleri ülkelere kadar geniş bir konu yelpazesini içeren araştırma Türkiye'de ilk kez yapılsa da, 20 yıldır 25 farklı ülkede sürekli uygulanıyor. Hazırlıklar sırasında CommuniWit dünyanın önde gelen LGBT pazarlama organizasyonu OutNow ile iş ortaklığı yaptı ve LGBT 2020'nin Türkiye temsilcisi oldu. OutNow'un kurucusu ve yöneticisi Ian Johnson, "Resmi olmayan bilgilere göre Türkiye'de 3 milyondan fazla eşcinsel yaşıyor ve Türkiye, LGBT'lerin kendilerini en çok baskı altında hissettiği ülkelerden biri" diyor.

        'NORMAL'DEN ÇOK HARCIYORLAR'

        Ankette sorulardan bazıları tüketimle ilgili. Türkiye genelinde aylık kredi kartı harcaması 1000 TL ve üzeri olan kişilerin oranı yüzde 17 iken bu oranın LGBT'lerde yüzde 26.8 olduğu görülüyor. Aynı şekilde Türkiye'de 3 aylık cilt bakımı ürünlerine kişi başı ayrılan miktar yaklaşık 0.4 kuruş iken LGBT'lerin yüzde 47'si son 3 ayda 50 TL'nin üzerinde cilt bakım ürünü harcaması yapmış. CommuniWit kurucusu ve yöneticisi Burcu Türkmen Eryılmaz "LGBT'lerin ekonomik pazardaki payları çok büyük. Yeni çıkan bir telefon, yeni moda bir kazak gibi her şeyin yenisini ilk onlarda görebilirsiniz. Çünkü denemekten çekinmiyorlar. 'İlk adapte olan' denen kitlenin önde gelenleri onlar" diyor.

        Araştırmadan bazı çarpıcı sonuçlar:

        * Katılımcıların yarısından fazlası üniversite mezunu.

        * Yüzde 14.6'sı öğrenci olduğunu söylüyor. Yüzde 6.3'lük kesimse eğitim/öğretim

        sektöründe görev alıyor.

        * Yüzde 61'i yasalar izin verirse evlenmeyi düşünüyor.

        * Yarısı ileride ebeveyn olmayı düşünüyor.

        * Katılımcılar cinsel tercihleri yüzünden yüzde 50 ile en fazla sözlü tacize maruz kaldıklarını belirtiyor.

        * Yüzde 16.3 oranında katılımcı hizmet/ürün alamamayla ilgili sıkıntı yaşadığını belirtirken fiziksel şiddete maruz kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 12.4.

        * Yüzde 78.7 oranında katılımcı için tatillerinde gay-lezbiyen gece hayatına dahil olmak önemli. Türkiye geneline bakıldığında ise yüzde 93.8'lik bir kısmın kesinlikle bara/gece kulübüne gitmek gibi bir alışkanlığı olmadığı görülüyor.

        * Şu anda bir ilişkisi olmadığını belirten katılımcıların oranı yüzde 59.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ