Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Dolar kuru 26 Temmuz’da Türkiye yaptırım sözünün tedavüle çıkmasıyla 4.7660’tan tırmanışa geçti ve 13 Ağustos’ta 7.2149’a kadar çıktı. Kurun bu sıradaki artışı yüzde 51.4, TL’nin değer kaybı yüzde 33.9’a yükseldi.

        Kurların yükselişine 10 Ağustos’a kadar seyirci kalan Ankara yeni haftaya başlarken harekete geçmeye karar verdi.

        TCMB ve BDDK’nın öncülüğünde alınan likidite önlemleri, yapılan acıkmalar, Türkiye’nin yükselen sesinin dünyada ve özellikle Avrupa’da yankı bulması işe yaradı. Bu nedenle soğuk olan AB ile ilişkiler yeni bir evreye girdi gibi. ABD ile çarpışırken AB’yi yeniden kazanmak Türkiye için en iyi seçeneklerden biri olmaya aday.

        3 GÜNLÜK DOLAR DÜŞÜŞÜ % 21

        - Alınan önlemlerin etkisiyle dolar son üç günü hızlı bir düşüş eğiliminde geçirdi ve 5.70’i gördü. Bu durumda doların üç günlük düşüşü yüzde 21’e vardı. 16 Ağustos itibariyle dolar 26 Temmuz’a göre yüzde 19.5 artış kaydetmiş oldu. 20 günde yüzde 20’lik artış yine de yüksek. Ancak tepeden yüzde 21’e varan düşüşü de dikkate almak gerek.

        15 MİLYAR DOLAR ETKİSİ

        - Kurun bu yatışmasına Katar’ın Türkiye’ye 15 milyar dolarlık yatırım yapacağının açıklaması destek verdi. 15 milyar dolar Türkiye’ye bir yılda gelen toplam doğrudan yatırım tutarının yüzde 150’sine denk geliyor.

        SWAPTA SIKIŞANLAR

        - Ancak asıl etkili olan swap işlemlerinin kısıtlanması yoluyla likiditenin azaltılmasıydı. Bu nedenle yabancılar bonoda ve borsada satışa geçtiler. Döviz kurunun düşmesine karşılık faizin neden düşmediğinin, hatta sert biçimde yükseldiğinin asıl nedeni burada.

        Yine kur sert bir şekilde yükselirken bile primli olan borsanın kurun düşmesiyle niye yükselişe geçmediğinin yanıtı da burada. Hatta borsada sert satışların arkasında Swapta sıkışanlar olduğu belirtiliyor.

        FAİZ TIRMANIŞTA

        - Nitekim swap piyasasında daha bir kaç güne kadar yüzde 20’ler düzeyindeyken dün yüzde 35’e kadar çıktı. Bu durum tahvil piyasasına yansıdı ve gösterge tahvil faizi yüzde 28’in üzerine tırmandı. Yani kurun önünü kesmek, bize, yüksek faize patladı. İlacın yan etkisi ağır geldi.

        ZORLUKLARIN FARKINDAYIZ

        - Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da yabancı yatırımcılara yönelik telekonferansta piyasaların duymak istediklerini söyledi. “Sermaye kontrolleri ajandamızda değil ve olmayacak. Türkiye hiçbir zaman piyasa dışı kuralları hayata geçirmemiştir. Piyasa güvenini artırmak için her adım atılacak. Yapısal reformlar önceliğimiz” diyen Bakan Albayrak “Enflasyonla mücadelede para politikası tek başına yeterli değil” dedi. Albayrak “Türkiye zorlukların tamamen farkında, bu dalgalanmalardan daha güçlü çıkacağız” diye konuştu.

        ABD’DEN YENİ ATAK GELMEZSE

        - Geçen hafta kaybettiklerimizden bir bölümünü geri aldık. Bugün 9 gün devam edecek Kurban Bayramı tatili öncesindeki son iş günü. Bu vesileyle herkesin bayramını kutlarım. Bayram dönüşünde tansiyonun yatışmaya devam edebilmesi için, ABD’nin kura yeni bir atak yapmaması gerekiyor. Alınan önlemlerin de sayesinde, yeni güçlü bir olay olana ya da eğer yapacaksa ABD’nin yeni atağına kadar dövizde rahat olabiliriz.

        Diğer Yazılar