Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Her yüklü faiz indirimleriyle gerçekleşen durum bir kez daha kendini tekrarlıyor gibi. Yerli parayla mevduatlar hızlı artarken yabancı parayla mevduatta düşüş başladı. Eğilimin devamı halinde faiz düşüş sürecinin TL varlıklara gaz verirken, döviz varlıklarını frenlediği bir tablo ortaya çıkacak. Hafta içinde hem Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak hem de Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal döviz hesaplarının azalışa geçtiğini belirtmişlerdi.

        TL MEVDUAT SIÇRADI

        -Dün açıklanan haftalık Merkez Bankası verileri 19-26 Temmuz haftasında faiz indiriminden sonraki iki işlem gününü kapsıyor. İki günlük rakamların yer aldığı haftalık veriye göre TL mevduatlar uzun bir aradan sonra ilk kez 24 milyar liralık bir sıçrama yaptı. Bir haftada yüzde 2.4 artan yurtiçi yerleşiklere ait TL mevduatlar 1 trilyon 44.5 milyar liraya çıktı.

        - Bitişikte yer alan tablodan izlenebileceği gibi TL mevduatların artış hızı son derece düşüktü. Yılbaşından 19 Temmuz’a kadar olan dönemdeki artışı 5 milyar lira veya yüzde yarımla sınırlıydı. Son haftanın artışı yüzde 2.3’e çıkınca TL mevduatının yılbaşından buyana artışı yüzde 2.9’a ulaştı. Yine TL mevduatların son bir yıllık artışı da yüzde 4 ile sınırlı kaldı.

        YÜKSEK FAİZİ YAKALAMA POZİSYONU

        -25 Temmuz’da TCMB yüzde 4.25 ile yüklü bir faiz indirimi yapınca hem aynı gün hem de sonraki Cuma günü yüksek faiz oranları yakalamak isteyenlerin iştahıyla TL mevduatları sıçradı. Muhtemelen geçen hafta Perşembe günü faiz indirimi olmadan önce TL’de ve TL mevduatlarda pozisyon alanlar oldu.

        -TL’ye geçmek için döviz mevduatlarını bozanlar da olmalı. Buna karşılık döviz mevduatları sadece 8 milyon dolar azaldı. Bunun düşük kalmasına ise Merkez Bankası faiz indiriminin ters tepeceğini düşünenlerin dolara yönelmesi neden oldu. Dövizini bozduranların yerini yenileri doldurdu.

        DOLARDA FED OYNAKLIĞI

        -Asıl hareketin bu hafta yaşandığı anlaşılıyor. Çünkü dolar kurunda düşüş FED kararına kadar ivme kazanmıştı. Faiz indirim öncesi 24 Temmuz’da 5.7085 olan dolar/TL kuru 31 Temmuz’da 5.5087’ye kadar indi. 6 iş gününde yüzde 3.5 değer kaybeden dolar FED kararı sonrası yaklaşık 10 kuruşluk artışla 5.6190’a kadar yükseldi. Ardından da kısmen sakinleşerek 5.55’e doğru indi. İlk yarısı ile ikinci yarısı farklılaşan bu haftanın verileri 8 Ağustos Perşembe günü açıklanacak. Tablonun daha netleştiğini o zaman göreceğiz.

        DÜNYADA GÜÇLÜ DOLAR

        -FED’in faiz indirmesine ve bilanço küçültmeden daha erken vazgeçmesine karşılık Başkan Powell’ın açıklamaları ile dolar dünyada güçleniyor. Dolar büyük paralar karşısında bir günde yüzde 1 kadar değerlendi. Gelişmekte olan ülke paralarına karşı daha fazla değerlendi.

        -Powell’ın, FED’in kararının bir seri faiz indiriminin başlangıcı olmadığını belirtmesi, Başkan Trump’ın da, küresel piyasaların da hayalini yıktı.

        -Şimdi belki bir indirim daha yapılacak ama 2020’de yeniden faiz artırımlarına geri dönüşün kapısı açılacak. Bu durumda yapılacak iki faiz indiriminin uzun vadeli faiz artırım trendi içinde kısa vadeli bir eğilim olarak kalması ihtimali yüksek.

        TÜRKİYE’DE DAHA AZ ZAYIF DOLAR

        Bu gelişmeler çerçevesinde dolar da güçlü kalmaya devam edebilir.

        -Doların dünyada güçlenmesi ise Türkiye’de değer kaybetmesini zorlaştırıyor.

        -Piyasalar FED’in zorlanarak faiz indirmesini kar realizasyonu için bir gerekçe saydı. Piyasalarda biraz dinlenme ve geri çekilme olabilir.

        -Trump’ın FED’e ve Çin’e karşı yeni hamlesi ile sarsılıp, karşı savunma ile toparlanmalar da olabilir. Karışık ve oynak bir ağustos ayının ardından sonbaharda daha stabil eğilimlerle karşılaşabiliriz.

        Diğer Yazılar