Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Koronavirüs etkisini giderek artırıyor. Çin’de vaka ve ölüm sayısı yavaşlarken, Çin dışında artıyor. Dün itibariyle korkunun iyice yayıldığı kıta Amerika. Korkuyu tetikleyen somut bir gelişme yok.

        Sadece Başkan Trump’ın korkuyu azaltmak amacıyla yaptığı açıklamaları var. ABD’de grip yüzünden her yıl 25-69 bin kişinin öldüğüne dikkat çeken Trump şunları söyledi: “Çin’in bildirdiği rakamlara güvenebilirsiniz. Çin’de hastalığın yayılması bir nebze azaldı. Bu hastalık ABD’de yayılırsa ne yapmamız gerekirse yapmaya hazırız. Ama risk oldukça az.”

        RİSK KÜÇÜK MÜ BÜYÜK MÜ?

        -Trump’ın bu sözlerine karşılık FED’in geçen dönem başkanı olan Janet Yellen ise “Koronavirüsün Avrupa üzerinde önemli bir etkisi olabilir ve bunun ABD ekonomisini resesyona sokma olasılığı var” değerlendirmesinde bulundu.

        -Ancak piyasaların yaptığı fiyatlamalar düşük bir riskle uyumlu değil. ABD piyasaları da, küresel piyasalar da, büyük bir dış şoku, ekonominin yavaşlamasını, hatta resesyona gireceğini fiyatlıyor gibi.

        PİYASALARIN FİYATLAMASI

        -Avrupa borsaları yüzde 4 civarında gerilerken virüsün etkisi ile meydana gelen kayıplar yüzde 11’e vardı. ABD borsaları da dünkü düşüşlerle kaybı da yüzde 11’den fazla. Korku endeksi VIX uzun bir aradan sonra 36.36 düzeyine kadar çıktı. Bu düzey, tarihi ortalamasınınyaklaşık üç katı.

        -Resesyon korkusu sadece şirketler kanalıyla borsaları değil, emtia ve tahvil piyasalarını da vuruyor. Brent petrol 50.9 dolara kadar inerek bir günde yüzde 3.5 düştü.

        -Petrol ithalatçısı ülke olarak iyi bir gelişme. Bütün bu şok içinde yararımıza olacak tek somut gelişme de emtia fiyatlarındaki düşüş. Ancak petrol fiyatlarındaki düşüşü kur artışı ile geri veriyoruz.

        ABD 10 YILLIĞI % 1.2470

        -Resesyonu daha iyi fiyatlayan ise tahvil piyasası. Aslında diğer piyasalara göre geçmişte daha az yanılan ve daha isabetli hareket eden de tahvil piyasası.

        -Bu piyasanın göstergesi diyebileceğimiz ABD 10 yıllık Hazine tahvili dün 1.2470’e kadar düştü. Tüm zamanların en düşük faiz düzeyi bize diyor ki, koronavirüs şoku resesyona yol açabilir.

        Diğer Yazılar