Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        GameStop olayında sosyal medya üzerinden örgütlenen ve güçlerini birleştiren küçük yatırımcılar açığa satış yapan hedge fonlarını köşeye sıkıştırdılar. Fonları milyarlarca dolar zarara uğratarak Wall Street’te bir ilke imza attılar.

        GameStop klasikleşmiş yatırım kıstaslarına uymasa da, işleri iyi gitmeyen bir şirketin hisse senetlerine yatırımı dahi reaksiyoner bazı gerekçelerle moda haline getirmenin iyi bir örneği. Bu da borsalarda oyun değiştirici kitlesel yatırımcılar döneminin açıldığının işareti olabilir.

        Yeni kitlesel yatırımcılar son yıllarda ortaya çıktı ve sayıları giderek artıyor. Türkiye’de de 2019 ortasından itibaren küçük hisse senetlerinde pozisyon alıyorlar ve geçen yıl toplam yatırımcı sayısını 786 bin artırdılar.

        Yatırımcı profilini değiştiren nedenleri ise şöyle sıralayabiliriz:

        YENİ YATIRIMCI PROFİLİ

        -Küçük yatırımcıları borsaya getiren koşulların başında yaygınlaşan cep telefonu ve Türkiye örneğine rastlamasak da ücretsiz işlem platformları geliyor. Finansal piyasalarda işlem yapmak artık iyice kolaylaştı.

        -Finansal okur yazarlığı olmasa bile, sosyal medyada bulduğu yönlendiricileri var. Genelde bir tanıdığı veya arkadaşının tavsiyesi ile bu gruba giriyor.

        -Zaten genç, geliri az ve harcayacağını düşündüğü veya hayatını etkilemeyecek bir parayla hisse senedi alım satımı yapıyor. Grup içinde hareket ettiğinden cesareti var, riskini görmezden geliyor veya riski sınırlı.

        REKLAM

        -Bitcoin ve diğer kripto paralardaki inanılmaz yüksek artışlar finansal piyasaların ve insanların başını döndürdü. Açgözlülük oranını artırdı. Kazançta ölçünün kaçmasına yol açtı. Kripto para riskini alamayan veya o dünyaya girmeye korkanlar şansını hisse senedi piyasalarında deniyor.

        -2008 küresel kriziyle başlayan pandemiyle daha büyüyen dünyadaki parasal genişlemelerin finansal piyasalarda yol açtığı balonlaşmayı görüyorlar. Gelir ve servetleri artırıcı sonuçlarından yararlanmak istiyorlar. Bundan pay almanın yolunun bir şekilde finansal piyasalara katılmaktan geçtiğine biliyorlar.

        -Parasal genişleme olduğu veya sürdüğü sürece geniş kitlelerin finansal piyasalara katılım isteği devam edecek. Kapı olmazsa pencere denenecek.

        • RAUND BAŞLIYOR

        -Kitleleri oyunun bir parçası haline getiren ve birlikten doğan kuvveti kullanan bu hareketin GameStop’daki pozisyonunun nasıl sonuçlanacağı aşağı yukarı belli. Hisse senedini yüksek fiyatlardan alanlar ki, küçük büyük veya kurumsal kim almışsa, yine kaybedecek gibi görünüyor.

        -Çünkü zarardaki bir şirket, pandemi sürecinden de olumsuz etkilendi. Geleceğine yönelik iyi bir hikayesi de ortada yok. Şok artışın üzerinden zaman geçtikçe fiyatı da normale dönmeye başlayacak. İlk haftanın galibi küçük yatırımcıların ikinci haftada şansları iyi gitmeyebilir.

        -Bu işin yasal hesaplaşması ya da ikinci raundu bu hafta yaşanacak. Küçük yatırımcıların eli burada daha güçlü. Kendi kitlesel güçleri yanında medya ve siyasetçilerin desteğini de görüyorlar.

        -Toplu hareketin öncüsü ve maddi kazanç sağlayanı kim, işlemlere aracılık ederken “alım yasak, satış serbest” diyen Robinhood’un olaydaki etkisi ve durumu ne ve kimin cezalandırılacağı yasal hesaplaşma sonucu ortaya çıkacak.

        -Büyük fiyat artışları, açıkçı hedge fonların sıkıştırılması ve yatırımcı emirlerinin tek taraflı olarak işleme konulmaması geçen hafta Beyaz Saray’da, Kongre’de ve ABD Sermaye Piyasaları Komisyonu’nda (SEC) ve elbette medyada geniş yankı buldu. Alım yapamadıkları için zarara uğrayan küçük yatırımcılar tazminat davaları açarken, SEC izlemede, Kongre ise soruşturma hazırlığında.

        REKLAM

        FATURA KİME ÇIKABİLİR?

        -Siyasetçiler konuyu sevdi. Temsilciler Meclisi Finansal İşlemler Komitesi’nde Senato Bankacılık Komitesi’nde sorunun bu hafta ele alınması bekleniyor.

        -Dinlenecek ve soruşturulacakların başında işlemleri durdurma kararını veren, dolasıyla küçük yatırımcıları zarara uğrattığı iddia edilen Robinhood’un CEO’su geliyor. Nasıl olup da komisyon almadan işlem yaptırdıklarına, geliri nereden sağladıklarına, fiyatlar tepe noktasını bulmuşken alım yasağını neden koyduklarına açıklık getirebilir.

        -Hukuk hesaplaşmasından yara alabileceklerden taraflardan biri aracılık eden kuruluş veya yöneticileri olabilir. İkinci taraf da küçük yatırımcılar içinde yönlendirici durumundaki manipülatörler hedef tahtasına oturtulabilir.

        -GameStop olayının soruşturmasında ve yasal hesaplaşmada sosyal medyaya yaklaşımın netleştirilmesi, bizim SPK’nın tutumunu da etkileyebilir. Ortaya çıkan yeni yatırımcı profili düzenlemelerin daha kapsayıcı ve uygulanabilir olmasını gerektiriyor.

        Diğer Yazılar