Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Ekonomilerin resesyona girmesi Avrupa’da daha baskın bir beklenti iken yeni yılla birlikte ibre ABD’ye döndü.

        Mevsim koşullarının üzerinde sıcak geçen kış ayları nedeniyle enerji krizini yaşamayan Avrupa’da resesyon beklentileri de kırıldı.

        ➔Buna karşılık ABD’de tahvil piyasası getiri eğrisi, kısa vadelilerin daha yüksek uzun vadelilerin daha düşük seyretmesiyle ekonomide net bir resesyon yaşanacağına zaten işaret ediyordu.

        ➔Geçen hafta açıklanan enflasyon ve perakende satışlar da, hızla yükseltilen faizlerle birleştirilince bu ihtimali iyice güçlendi.

        ➔Buna son olarak ABD’de bir kez daha borçlanma tavanına ulaşılması ve bu konuda Kongrede yaşanacak kriz eklendi. Hazine Bakanı Yellen’in uyarıcı açıklamaları piyasaları alarma geçirmeye yetti.

        ➔Sonuçta resesyon beklentisi Avrupa’da hız keserken, ABD’de iyice ihtimal dahiline girdi ve beklenti olarak Avrupa’yı yakaladı.

        ABD İÇİN RESESYON FİYATLAMASI

        ➔Bu durum piyasalarda fiyatlanmaya başlandı. Yılın ilk iki haftasını yükselişler ile geçiren Wall Street üçüncü haftada yeniden düşüşle tanıştı. Dow Jones haftayı yüzde 2,7’lik düşüşle tamamlarken, S&P 500’de kayıplar yüzde 0,6 ile sınırlı kaldı. Nasdaq ise yüzde 0,5’lik yükselişle yılın üçüncü haftasında da tırmanışını sürdürdü.

        REKLAM

        ➔Avrupa hisse senetleri ise yeni yılda ABD’ye göre daha iyi performans göstermeye başladı.

        ➔İlk bakışta sıradan gibi görünen ABD borsalarındaki düşüşler biraz daha yakından incelendiğinde aslında Wall Street’in yeni bir trendin başlangıcında olduğuna, yeni fiyatlamalar yapmaya başladığına işaret ediyor.

        ➔Özellikle geçen yılın son çeyreğinde enflasyon oranlarında görünen düşüşler ekonomide resesyon yerine yumuşak bir inişin yaşanacağına yönelik beklentiyi desteklemişti.

        ➔Ancak son haftalarda ABD ekonomisinin yavaşladığına yönelik gelen bir dizi kötü rakama geçen hafta perakende satışlar ve üretici fiyatları da eklendi.

        ➔Hem üretim hem de tüketime yönelik açıklanan son rakamlarla birlikte yatırımcıların ABD ekonomisine yönelik yumuşak iniş beklentisi tamamen değişti.

        DÜŞÜŞ NE KADAR SERT OLACAK?

        ➔Wall Street çevreleri şu sıralar Fed’in hızlı faiz yükseltmesi sonucu ekonominin hızla yavaşladığını, daha önce sadece bir ihtimal olan resesyonun artık çok daha büyük tehdit haline geldiğini düşünmeye başladı.

        ➔Bu nedenledir ki şu sıralar ABD piyasalarında hakim olan konu ne yumuşak iniş ne de Fed'in bir sonraki faiz artışının hangi seviyede olacağı değil.

        ➔Gerek yatırımcılar ve gerekse finansal piyasalar ABD ekonomisinin yaşayacağı resesyonun ne kadar sert olacağını tartışıyor.

        ➔Bu nedenle ekonomiye yönelik açıklanan kötü veriler, geçmişte olduğu gibi piyasalarca iyi karşılanmıyor ve yükselişe yol açmıyor. Kötü gelen veriler piyasalar tarafından gerçekte neyse öyle değerlendirilmeye başlandı.

        ➔Bu da iki haftadan beri kesintisiz devam eden yeni yıl rallisinin bir anda bıçak gibi kesilmesine neden oldu.

        REKLAM

        YENİ YIL RALLİSİ BİTTİ Mİ?

        ➔Peki bu trend daha ne kadar devam edebilir?

        Piyasalar artık ekonomiden gelen rakamlara oldukları gibi tepki vermeye başladığına göre tatsız rakamların piyasalara etkisi de tatsızlaşmaya aday.

        ➔Ayrıca önümüzdeki hafta bilanço döneminde teknoloji devlerinin rakamlarını açıklayacaklarını hatırlatmak gerekir. Bu şirketler faizlerin artması ile birlikte adeta erimeye başladılar.

        ➔Fed’in faiz politikasında herhangi bir değişikliğe gitmemesi ve resesyon endişelerinin giderek artması, teknoloji şirketleri üzerindeki baskıları artırıyor.

        ➔Bu şirketler geçen sene işçi çıkararak giderlerini olabildiğince azaltmaya çalıştılar.

        ➔Yeni yılla birlikte teknoloji şirketlerinden işten çıkarmaların daha da arttığı görülüyor.

        ➔Bu da teknoloji şirketlerinin yaklaşmakta olan bir resesyon öncesi pozisyon aldıklarını gösteriyor.

        ➔Bu nedenle teknoloji şirketlerinden gelecek her türlü kötü haber borsalar için berbat haber anlamına gelecek. Ancak iyi haberler de kısa süreli endeks sıçrayışlarına neden olabilir.

        ➔Goldman Sachs ve Bank of America’ya göre hem Avrupa hem de ABD borsaları için yeni yıl rallisi sona erdi.

        ➔Uzmanlar resesyona düşülmediği ve Fed'in ciddi şekilde gevşek para politikalarına geçmediği sürece ‘ayı piyasasından’ çıkışın kolay olmayacağına işaret ediyor.

        RESESYON KORKUSU ÜZERİNE BORÇ TAVANI

        ➔ABD piyasaları üzerinde baskı yaratan bir diğer konu ise borçlanma üst sınırına yeniden gelinmiş olması.

        ➔Halihazırda 31,4 trilyon dolarla borçlanma tavanına ulaşılırken hükümet faaliyetleri için bu seviyenin yeniden yükseltilmesi gerekiyor.

        REKLAM

        ➔Devlet şu andan itibaren yeni borçlanmaya gidemeyecek ancak eldeki kaynakların bir dizi muhasebe düzenlemeleri yardımıyla haziran ayına kadar yetebileceği belirtiliyor.

        ➔Tabii bu tavanın yükselebilmesi için Demokratlarla Cumhuriyetçilerin adamakıllı kapışması gerekecek.

        ➔Zira Kongrede güç dengesi başabaş durumda ve bu da uzlaşmayı daha zorlaştıracak.

        ➔Ancak zamanında uzlaşma sağlanamazsa devletin ödeme yapamayacağından dolayı hükümetin kapanması anlamına gelen ‘Government shutdown’ durumu gündeme gelecek.

        ➔ABD Başkanı Biden, Borç limiti ile başa çıkılamazsa ve temerrüde düşülürse "finansal olarak şimdiye kadar yaşanan her şeyi aşan bir felaketle" karşı karşıya kalınabileceği uyarısını yaptı.

        ➔Olası bir temerrüd durumunu değerlendiren Hazine Bakanı Yellen "Şüphesiz ABD ekonomisinde bir resesyona neden olur ve küresel bir mali krize neden olabilir. Doların rezerv para birimi rolünü kesinlikle baltalayacaktır" dedi.

        ➔ Biden ve Yellen’in işin hemen başında ürkütücü açıklamaları psikolojik bir üstünlük sağlamaya yönelik gibi geliyor. Ama aynı zamanda iki parti arasındaki pazarlığın da çok çetin geçeceğinin işareti gibi.

        ➔Öyle anlaşılıyor ki borçlanma limitinin artırılması zora girdikçe resesyon tartışmaları nedeniyle zaten iştahı kırılmış piyasalar iyice kabuğuna çekilecek.

        Diğer Yazılar