Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Meclis ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri geride kaldı. Ama siyaset ön planda olmaya devam edecek ve ekonomide biriken sorunların çözümüne odaklanma tam başlamayacak gibi.

        Seçimlerin realize edilmesi, en önemli belirsizlik kaynağını ortadan kaldırdı. Ancak bu durum piyasalarda ve ekonomide normalleşmenin başlamasına şimdilik yetmeyebilir.

        ➔Seçim sonrası ilk duyulanlar ekonomide izlenecek yol haritasını netleştirmedi. Balkon konuşmasının 2024 Yerel Seçimlerini öne çıkarması ve ekonomi tarafının özet geçilmesinin böyle bir etkisi oldu.

        ➔Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul’da konutunun önünde toplanan kalabalığı hitaben ilk konuşmasında yerel seçimlere işaret ederek “Önümüzde 2024 seçimi var” dedi.

        Bir seçim bitirildiğinde hemen diğerinin öne çıkarılması ekonomide popülist uygulamaların azalarak olsa da, devam edeceği izlenimi yaratıyor.

        ➔Cumhurbaşkanı’nın Ankara’daki konuşmasının kayda değer bir bölümünü, bugün yıldönümü kutlanacak İstanbul’un fethine ayırması, 2019’da kaybedilen bu iki büyükşehir belediye başkanlıklarının yeniden kazanılması yönünde niyetini göstermesi açısından önemliydi.

        “EKONOMİDE YENİ ATILIM YAPACAĞIZ”

        ➔Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni dönemde ekonomiye yaklaşımları ve ele alınacak konuları sıralayışı da önümüzdeki ilk seçimi kazanma hedefine uygun. Erdoğan ekonomi konularında şunları gündeme getirdi:

        REKLAM

        ➔ “Artık tüm vaktimizi ve enerjimizi çalışmaya, eser üretmeye, hizmet vermeye tahsis edeceğiz. Asrın felaketi 6 Şubat depremlerinin yaralarını sarmak, yıkılan şehirlerimizi yeniden ayağa kaldırmak, insanlarımızı hayata bağlamak önceliklerimizin en başında yer almayı sürdürecektir.

        ➔Enflasyonun yol açtığı fiyat artışlarından kaynaklanan sıkıntıları gidermek, refah kayıplarını telafi etmek, önümüzdeki günlerin en acil konu başlığıdır…

        Güven ve istikrar kavramı çok önemli, bununla yola devam edeceğiz. Güçlü bir ekonomi yönetimini bu iki kavram üzerine kuracağız. Uluslararası itibara sahip bir finans yönetimi, yatırım ve istihdam odaklı bir üretim ekonomisi tasarlıyoruz.

        ➔Her alanda giderek artan üretim gücümüzün sağladığı imkanları, herkesi şaşırtacak yeni bir ekonomik atılımın lokomotifi haline getireceğiz.

        ➔Sanayimizi bilhassa savunma sanayimizin marka değerini artıracağız.

        ➔Bizi dünya gıda sektörünün en önemli aktörlerinden biri haline getiren tarım ve hayvancılıkta üretici gelirlerini artıran bir sistemi hayata geçireceğiz.”

        KİLİT KURUM MERKEZ BANKASI NE OLACAK?

        ➔Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “uluslararası itibara sahip finans yönetimi” ve “herkesi şaşırtacak yeni bir ekonomik atılım” tanımlamaları ilginç.

        ➔Uluslararası finans yönetimi eski bakan Mehmet Şimşek’i tarif ediyor. Hafta ortası gibi belli olacak yeni kabinede yer alması ekonomi üzerinde en çok etki yaratılabilecek gelişme olabilir.

        ➔Kritik konu ise Merkez Bankası’nın geçmişteki fonksiyonuna ve “araç kullanma bağımsızlığına” kavuşturulup kavuşturulmayacağında. İlgilisinin kim olacağında.

        ➔Önümüzdeki dönemin en önemli belirleyici ekonomik konusu da yeterli dış kaynak akışını sağlamak. Uluslararası finans yönetimiyle bu akışın sağlanması amaçlanıyor.

        “Herkesi şaşırtacak yeni bir ekonomik atılım” sözü yerinde ve gerekli bir ihtiyaç. Ekonominin ve piyasaların pozitif yönde şaşırtılmaya çok ihtiyacı var.

        ➔En şiddetli ihtiyaç da “finansal baskılamadan” normalleşmeye ve piyasa işleyişine doğru dönülmesidir. Yürürlüğe konuldukça hem finansal piyasalarda hem reel ekonomide pozitif karşılığı görülür.

        ➔Ekonomide yeni bir sayfanın nasıl açılacağını anlayabilmek birkaç günü daha alabilir. Eğer güven ve istikrar üzerine oyun kurulacaksa işe son 1.5 yılda yapılanların açıklanmasından başlanmalı.

        Diğer Yazılar