Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ‘Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin tantanalı geçen günlerini çok şükür atlattık, ama öyle hemen sevinmeyin sırada “5. Uluslararası Malatya Film Festivali” var. İnsan haliyle korkuyor tabi yeni bir festivale başlarken, içimize öyle büyük çığlar düştü ki, ne yaparsak yapalım değişmeyecek bazı şeyler… Malatya’dan umudumuzun yüksek olduğunu dile getirelim. Bu yıl Malatya sanırız ki şaha kalkacak ve tüm sıkıntıları üzerimizden atacağız. Geçen yıl festival çok keyifli geçmişti, ama fazla ünlü iştirak etmemişti. Bu yıl daha fazla ünlü görmek istiyoruz. Umarız bu dileğimiz gerçek olur. Festivalin bazı yenilikleri de mevcut, örneğin; ‘Ulusal Belgesel Film Yarışması’…

        “Malatya Film Festivali”ne geri sayım başladı. Bu yıl 21-27 Kasım tarihleri arasında, beşincisi düzenlenecek olanMalatya Film Festivali’nin bize çok büyük sürprizleri var. Biraz bunlardan bahsedelim. 5. Malatya Uluslararası Film Festivali, sadece beyazperdeye gönül verenleri değil, aynı zamanda sinema emekçilerini de onurlandırıyor. Gençlere sonsuz destek veren Sadi Bey, nam-ı diğer Sadi Çilingir, iyi niyetiyle ve tükenmeyen enerjisiyle, sinema sanatını gelecek nesillere taşımak için,çok efor sarf ediyor vebunun neticesinde de ‘Emek Ödül’ü ile taçlandırılacak. Er ya da geç verilecekti bu ödül zaten. Açıkçası pek şaşırmadık. Sinemayla ilgilenen insanların içindeki ışığın dışarı yansımasına vesile olan Sadi Bey, yardımını hiçbir şekilde esirgemedi.Güler yüzüyle ve cana yakınlığıyla, piyasanın dev bir ismi haline gelmesi de böylece kaçınılmaz oldu. Herkese el uzatması ile tanınan Sadi Bey, bizim limanımız aslında… Yok, yok aslında iyilik meleğimiz. Her ne derseniz artık… Sadi Bey haricinde ‘Emek Ödülü’ne nail olan bir diğer isim ise yapımcı Necip Sarıcı beyefendi.

        Sırada Türk Sinemasının “Çiçekçi Kız”ı Selda Alkor var, o da tıpkı Sadi Çilingir gibi ‘Onur Ödülü’nü kucaklayacak. Sinemaya büyük katkılar sağlamış sanatçıları, ödüllendirmek için yola çıkan festivalin, Yeşilçam değerlerini, bir çiçek gibi sulayacak oluşu, sinemaya verilen önemi ortaya koyuyor ve bu değerlerin buz misali erimemeleri adına verilen mücadele ise takdire şayan… Hak ve adaletten rahatça bahsedebiliyoruz bu noktada… Verilen ödüllerin şöyle bir katkısı var: “Eğer sanatçı sanatı için onurlandırılırsa, ortaya koyduğu sanatın, sanatsal yönü daha net kavranır”. Sanatçının kendi sanatını hissedebilmesinin altında yatan, en önemli neden yaptığı işin,amacına ulaşıyor oluşudur. Bunu iyi bilen festival, bizimle empati kurarak kafamızın içine bir matkap edasıyla girdi dersek yanılmış olmayız herhalde… Evet, çok doğru!

        Dahası var… Türk Sinemasının yakışıklı Jönü İzzet Günay’a da ‘Onur Ödül’ü verilecek. Hatta Malatya kanı taşıyan ve o topraklarda yetişmiş yönetmen Ünal Küpeli’yede ödül takdim edilecekmiş. Festivalde başka ne tarz gelişmeler olacak?Hemen göz atalım…

        SENARYO ATÖLYESİ…

        Özgür Şeyben tarafından düzenlenecek olan ‘Senaryo Atölyesi’nde senaryo yazmaya hevesli sinemaseverler, senaryo yazarlığının, matematiği hakkında bilgi sahibi olacaklar. Günümüzün en moda uğraşlarından biri olan senaryo yazımı konusunda böyle bir çalışmanın yürütülüyor oluşu, senaryo konusundaki bazı açıkları da kapayacak belki de… Film senaryosunu oluşturan unsurlar bir bir ele alınırken, klasik ve modern drama teorilerine ait tüm elementler masaya yatırılacak. Öykülendirmenin nasıl yapılacağının yanı sıra, karakter yaratma, dramatik çatışma, entrika oluşturma, plan, sahne/sekans yazma ve dramatik yapıya ait, her şey detaylıca anlatılacak. Evrensel senaryo yazım konusunda da bazı planları olan Şeyben, atölye dersleri aracılığıyla, senaryo formatı ile ilintiliolan tüm doneleri, bu işi öğrenmek isteyenlerlepaylaşacak ve uygulamalı pratik dersleriyle öğrenilenlerin pekiştirilmesine katkıda bulunacak.

        Aldığımız bir bilgiye göre; atölye kapsamında AndreiZyvagintsev’in The Return ve Steven Spielberg’ün Jaws filmlerinin senaryoları analiz edilecekmiş.

        KISA FİLMLER ÖDÜLLENDİRİLECEK

        Festival’in en önemli katkılarından biri de, kısa filmlerin ödüllendirilecek oluşu. Kısa filmlere olan ilgiyi arttırmak adına böyle bir yol izleyen festival, genç yetenekleri öne çıkararak, onların tanınmasına ön ayak olacak. Kaliteli yapımların ödüllendirilmesi dışında, gençlerin önünü açacak festival, onların ulusal alanda, iyi bir yere gelmesi adına kanatlarını çırpmış olacak. Yarışmanın birincisi ‘Kristal Kayısı Ödülü’nü alarak 5.000 TL para ödülünün sahibi olacak, ödüle değer görülen diğer film sahipleri ise ödüllerini 27 Kasım 2014 Perşembe gecesi yapılacak ‘Festival Ödül Töreni’nde alacak.

        BELGESELLER VE ÖDÜLLER…

        İlk Türk sinemacısı olarak belgelere geçen Fuat Uzkınay’ın“Ayastefanos’takiRus Abidesinin Yıkılışı” isimli belgeseli, ‘En İyi Belgesel Film Ödülü’nü almaya hak kazandı. Nasıl mı? Türk Sinemasının 100 yaşı olması vesilesiyle, düzenlenen yarışmada birinci seçilen belgesele ödül verilmek istenmiş. ‘Altın Portakal’da yaşanılan sansür, oto-sansür olaylarından sonra, umarız yeni problemlerle karşılaşmayız. Belgesel yapımcılarının seslerini duyurmaları adına, böyle bir projeye soyunan festival, hem belgesel yapımına destek olmak hem de bazı gerçekleri ortaya dökmek için elinden geleni yapıyor. Öyle görünüyor ki, festival ödevini iyi yapmış! Medyada meydana gelen tatlı, tatsız gelişmelerin hepsini yakından takip eden festival, kendine göre bir yol çiziyor ve kendi geliştirdiği konsepti uyguluyor. Geçelim festival hakkındaki genel izlenimimize…

        FESTİVALE DAİR GENEL İZLENİM…

        Hatırlarsanız 4.Malatya Film Festivali dolu dolu geçmişti. Malatya Film Festivali’nin en güzel tarafı sanatçısına gerçek değeri takdim ediyor oluşu… Sanatı sonuna kadar savunan festival, spekülasyonlara girmeden olanı olduğu gibi gösteriyor. İyi bir ekiple yola çıkan festival, kendi içinde anlaşmazlıklara düşmediği için sempati topluyor, zaten son zamanların en önemli festivallerinden biri haline geldi. Bunu inkâr edemeyiz. Başladığı günden itibaren, hızla ilerleyen festival, hem ulusal, hem uluslararası film seçkisiyle sinemaseverleri ve sinema destekçilerini memnun etmeyi başarıyor. Aslına bakacak olursanız festivalin en önemli tarafı da, Malatya kültürünü tanıtıyor oluşu… Geçen yıl festival konuklarına Malatya kültürünü anlatan bir kitap hediye etmişti, gerçekten çok orijinaldi. Ayrıca festival etkinlikleri ile de oldukça güzel bir yer edindi kendisine… Konuklarına Malatya’nın tarihi ve kültürel yerlerini göstermek adına gezi düzenleyip, bir dakika bile olsa boş bırakmadı konuklarını… İnşallah benzer etkinlikler bu yıl da olur. Şu ana kadar elimize bununla ilgili net bir bilgi geçmediği için herhangi bir yorumda bulunamıyoruz. Ama şunu söyleyebiliriz: Malatya halkı çok misafirperver olduğu için, eminiz ki yine bizi aynı şekilde ağırlayacak.

        Film seçkisinde de oldukça titiz davranan festival, herkesin şiddetle görmesini istediği bağımsız ve sanat filmlerini programına dâhil ederek, gerçek hikâyeler aracılığıyla,birçok insana ulaşmaya çalışıyor. Ödüller konusunda da aynı hassasiyeti gösterdiklerini belirtebiliriz. Ulusal alanda “Yozgat Blues” filmine ödül veren festival bakalım bu yıl hangi filme ödül verecek? Yalnız şunu ifade etmekte fayda var: 4.Malatya Film Festivalini yürüten Valilik ‘Festival Komitesi’nde birtakım değişiklikler söz konusu. Malatya ValisiVasip Şahin, İstanbul’a transfer oldu, kendisi yeni valimiz. Malatya’nın şu anki yeni Valisi ise Süleyman Kamçı… Bakalım ne gibi farklılıklar olacak, bekleyip göreceğiz artık…

        Netice itibariyle; sistematikliğiyle çizgisini koruyan ve işleri rayında götüren festival, bilinçli ekibiyle güzel işlere imza atacağının emarelerini, her alanda gösteriyor. İstikrarlı duruşunu koruyabilen festivalin, hedef kitleye ulaşmak adına verdiği amansız mücadele ve ekibin soluksuzca çalışması, ilerisi için büyük kazançlardan biri…

        Diğer Yazılar