Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Oscar heyecanı yaklaştı yine… 1.5 ay sonra maceramıza kaldığımız yerden devam edeceğiz. Bu seneki adaylar çok prestijli ve güçlü olduğu için, ödül töreni çekişmeli geçecek ama bazı dengelerin son anda değişeceğini de hesaba katmak gerek, aksi takdirde ödül töreni hüsranla sonuçlanabilir. Kendimizi önceden törene hazırlamamız gerekiyor ki, istemediğimiz bir sonuç çıktığında üzülmeyelim. Akademi genellikle düşündüklerimizin tersini yaptığı için, ortaya çıkan sonuç konusunda sıkıntıya düşmüyoruz. Her yıl Oscar adaylarımızı belirleyip neyi ne kadar tutturmuşuz diye kendimizi kontrol ediyoruz, eğer Akademi gibi düşünürsek yaptığımız listenin hemen hemen yüzde sekseni tutuyor. Lakin Akademi’den olmak istemiyoruz, bunu da burada dile getirelim. Biz fikirlerimizi yazalım Akademi yine kendi bildiği seçimi yapsın. Ve seçimi Akademiye bırakıyoruz.

        1929 yılından beri ödül dağıtan Akademi Ödülleri, nam-ı diğer Oscar dünyada en çok bilinen ödül törenidir. Akademi Ödüllerinde bir filmin Oscar'a aday gösterilebilmesi için 40 dakikadan uzun olması, Amerika sınırları içinde, en az bir sinemada paralı gösteriminin gerçekleşmiş olması ve gösterimin en az bir hafta sürmüş olması şartı aranır. Bu doğrultuda Akademinin üyeleri seçimlerini yaparlar ve sonrasında “En İyi Film Akademi Ödülü” için oylamaya katılırlar.Adaylar belli olunca da, ödüllerin kime verileceğini belirlemek adına ikinci bir oylama yapmayı uygun görürler. Ak kaşık, kara kaşık işte o oylamadan sonra belli olur.

        Genel çerçevede; Akademi ödülleri, “Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi” tarafından verilir. Yaklaşık olarak 5830 üyeye sahiptir. 1311 üye sayısınınyaklaşık %22'lik dilimini de oyuncular oluştururlar.Sözün özü; Akademi üyeliği, sinema filmlerinde farklı disiplinleri ortaya koymak için 15 kategoriye bölünmüştür. Bu kategoriler şu şekilde sıralanır: oyuncular, yönetmenler, sinematograflar, sanat yönetmenleri, film editörleri, müzik, yapımcılar, halkla ilişkiler, kısa filmler ve animasyon, ses, görsel efektler, yazarlar ve belgeseller…

        OSCAR ADAYLARI GÜÇLÜ İSİMLERDEN OLUŞUYOR

        Kısa bir Oscar girişi yaptıktan sonra geçelim asıl meramımıza… 15 Ocak 2015 Perşembe günü merakla beklenen Oscar 2015 adayları açıklandı. Nefesini zor tutanlar için uzun bekleyiş oldu, ama beklediklerine değdi mi, derseniz yanıtımız şu şekilde: Hem değdi, hem de değmedi. Listede bazı sürpriz isimler olsa da aday listesi beklediğimiz gibiydi. Ama bazı tahminlerimiz beklediğimiz gibi çıkmadı onu da söyleyelim. Mesela “En İyi Yönetmen” dalında aday olarak David Fincher’ın ismi listede yer almıyordu, oysaki Altın Küre’nin aday listesinde vardı. Şansı yok diye Oscar’a aday olamadığını düşünüyoruz, belki de altında başka spesifik nedenler vardır. Sonuçta “En İyi Yönetmen” dalında çekişecek isimler belli: Wes Anderson ve Richard Linklater…Akademi sürpriz yapar da, ödülü Linklater’a vermezse şaşırtıcı olur, ama bazen bu tarz şaşırtmalara da açık olmalıyız. Akademi şunu der, bunu der diye yorum yapmak her ne kadar farazi olsa da, ortada bilinen bir gerçek var, o gerçeğin değişmesi için şirazenin ayarının bozulması gerekiyor. Gönlümüzden geçenle Akademi’nin verdiği karar genellikle örtüşmüyor, ancak yine de bir umut bekliyoruz.

        Altın Küre’den farklı olarak listede iki isim daha var: Bennett Miller (Foxcatcher) ile Morten Tyldum (The Imitation Game) Bu isimlerin diğer isimler arasında şansları olduğunu düşünmüyoruz. Diğer dalları değerlendirmeden önce bazı tuhaflıklara göz kırpalım. “En İyi Görsel Efekt” dalında beklediğimiz filmler var, ama aday listesine giremeyen "The Hobbit: The Battle of the Five Armies" için negibi bir yorumda bulunurdunuz onu bilemiyoruz işte… "The Hobbit: The Battle of the Five Armies" prequel (ön bölüm) film olduğu için hep iki arada bir derede kaldı, gereken önem verilmedi, verilmediği için de aday listesine giremedi. Eh ne de olsa üvey evlat muamelesi gördü. Aslında en çok hak eden filmlerden biriydi ama ne yapalım başka bahara kaldı artık…

        EN İYİ ANİMASYON, EN İYİ FİLM VE EN İYİ UYARLAMA SENARYO

        “En İyi Animasyon” dalı için de ufak bir eleştiri yapmak istiyoruz. “Big Hero 6” aday listesinde olmaması gereken bir animasyondu, animasyonu kendi içinde parçalara ayırırsak bazı detayları yakalayabiliriz, ama bir bütün olarak baktığımızda maalesef aynı şeyleri söyleyemiyoruz. Listede olmamasını arzu ederdik, fakat Akademi bizim gibi düşünmemiş demek ki… Listede ödül alacak film aslında kendini çok belli ediyor, hem de flaş flaş flaş diye çağrıda bulunarak! Son zamanların en çok tutulan animasyonlarından biri olan “How to Train Your Dragon 2”, devam filmiyle de sükse yaptığı için Oscar adayı olması kaçınılmaz oldu.

        En kritik dallardan biri olan “En İyi Film” kategorisinde David Fincher’ın filmi “Gone Girl”ün olmayışına ne demeli peki? Fincher “En İyi Yönetmen” dalında yer almadıysa“En İyi Film” kategorisinde yer almayışı da tuhaf karşılanmamalı! Altın Küre de yarıştı da ne oldu?

        “En İyi Uyarlama Senaryo” dalında da filmiyle aday olamayan Fincher, İğneyi kendine, çuvaldızı başkasına batırmalı! Akademi Fincher’ın filmini layık görmedi, ama bizim adayımızdı. Yine de çok şaşırdığımızı söyleyemeyeceğiz. Çünkü gidişattan belliydi böyle bir durumun baş göstereceği… “Gone Girl” listedeki diğer adayların yanında ne yazık ki biraz yavan kalıyor. O yüzden de umduğu başarıyı elde edemedi. Geçen yılın en gözde filmlerinden biri olan “12 Years A Slave”, bu dalda ödül alarak beklenen tabloyu bozmamıştı, lakin bu dalda öyle aman aman öne çıkan bir film yok, olmadığı için tahmin yürütmek biraz zor.

        EN İYİ KISA BELGESEL OLMASA NASIL OLURDU?

        Önemli bir gözlemimizi paylaşalım. Oscar Ödül Töreni için yarışan ve törenin süresini uzatan çok gereksizdallar var, bunlar: “En İyi Kısa Belgesel ve “En İyi Kısa Animasyon”. Hadi “En İyi Kısa Animasyon” dalını anladık diyelim, “En İyi Kısa Belgesel” ne kadar gerekli? En İyi Kısa Belgesel” kategorisi olmayıp, onun yerine “En İyi Ansambl Oyuncu Kadrosu” kategorisi dâhil edilse, işte o zaman Oscar için tastamam diyecek bir güce sahip olacağız. İnşallah o günler de gelecek…

        Banko ödül alır diye baktığımız “En İyi Yabancı Film” dalında yarışan “Leviathan” ise Altın Küre’deki galibiyetini aynı şekilde Oscar’da da sürdürecek. Öyle de olmalı zaten.

        Genelde Akademi’nin büyük ödülleri finale saklandığı için, o sona gelene kadar bir sürü tantana yaşanır, tahminler yürütülür, heyecan katsayımız artar ve ‘ya böyle olursa”, ya şöyle olursa” tarzı söylemlerde bulunmaya başlarız. “En İyi Erkek ve Kadın Oyuncu” ödülleri de finalin en önemli kategorileridir. Bakalım bu kategoride neler varmış. “En İyi Erkek Oyuncu” ödülünü Altın Küre’nin kazananı Michael Keaton alabilir, zaten “Birdman” filmi bu yıl Oscar’ın favorilerinden. “En İyi Kadın Oyuncu” kategorisinde de aynı durum söz konusu… Bizim tercihimiz ise Rosamund Pike. Yardımcı Kadın Oyuncu ve Erkek Oyuncu ödülü de muhtemelen Ethan Hawke ile Patricia Arquette’e gider diye düşünüyoruz. Bakalım Akademi bizi yanıltacak mı?

        Sırada ”En İyi Özgün Senaryo” ve “En İyi Kurgu” var. Yazının başında da söylediğimiz üzere, “Boyhood”“En İyi Özgün Senaryo” ödülünü almazsa Oscar ters köşe yapmış olur ve bu da bizim işimize gelir, o zaman diğer adayların şansları bir tık daha artar. Kurgu için de hak eden film Budapeşte Oteli’dir.

        HANS ZİMMER MI, YOKSA ALEXANDRE DESPLAT MI?

        “En İyi Müzik” dalı içinse söylenecek o kadar çok şey var ki… En büyük müzisyenlerden biri olan Alexandre Desplat’ın, Akademi’ye hem “Büyük Budapeşte Oteli”, hem de “Birdman” ile aday oluşu gerçekten takdire şayan. Daha önce böyle bir şey oldu mu bilmiyoruz, ama iki büyük rakip filmin müziğini yapan, Alexandre Desplat’ın yaptığı iş ortada. Absürt, komik, eğlenceli, duygusal biraz da sıradışı bir film olan “Büyük Budapeşte Oteli” için yaptığı müziklerin hikâye ile örtüşmesi ve seyirciyi uçurması, harmoni ve ritmin tam anlamıyla birbirini tamamladığının önemli bir göstergesi… Müzik ile “Büyük Budapeşte Oteli” arasındaki ahenk, uyum ve entegrasyon, ortaya çıkan işin kusursuzluğunu ortaya koyuyor. Mesela filmin ölüm sahnesinde çalan “A Prayer For Mademe D” müziği gibi…

        Alexandre Desplat ile hemen hemen aynı başarıyı paylaşan Hans Zimmer ise Christopher Nolan’ın filmi “Interstallar” ile Akademi’ye aday… Hatırlarsanız geçen yıl Oscar kazanan “12 Years A Slave” filmiile “Inception” “Rain Man” ve “The Dark Knight” filmleri de dâhil olmak üzere ve daha birçok kült filmin müziklerini yaptı. Hangi müzisyenin kazanacağını çok merak ediyoruz. Geriye sayım başladı!

        Tüm bu değerlendirmelerimizi/analizimizi bir araya getirerek bir sonuca vardık. Sonucumuz şu şekilde: ‘Fox Searchlight Pictures’ tarafından dağıtılan “12 Years A Slave” geçen yıl “En İyi Film”, “En İyi Uyarlama Senaryo” ve “En İyi Yardımcı Oyuncu” olarak 3 dalda Oscar almıştı. Yine aynı şekilde “Büyük Budapeşte Oteli”nin de dağıtımcılığını ‘Fox Searchlight Pictures’ üstleniyor. Acaba ‘Fox Searchlight Pictures’ “12 Years A Slave” filmi Oscar ödülü aldı diye mi “Büyük Budapeşte Oteli”nin dağıtımcılığını üstlendi? Sanki o kazanacak der gibi… Gidişata bakacak olduğumuzda, kimin önde kimin geride olduğu belli, ama Akademi’den her şey beklenir öyle değil mi? Altın Küre’yi televizyondan izleyemediğimiz için bir hayli perişan olmuştuk, umuyoruz ki Oscar için aynı durum yaşanmaz ve yazdığımız yazının neticesini o günün sabahı öğrenmiş oluruz. Yolun açık olsun Akademi…

        Arzu Çevikalp’in Oscar için aday tahminleri:

        En İyi Film

        American Sniper

        Birdman

        Boyhood (Akademi Seçimi)

        The Grand Budapest Hotel (Bizim seçimimiz)

        The Imitation Game

        Selma

        The Theory of Everything

        Whiplash

        En İyi Yönetmen

        Wes Anderson - The Grand Budapest Hotel(Bizim seçimimiz)

        Alejandro González Iñárritu–Birdman

        Richard Linklater–Boyhood(Akademi Seçimi)

        Bennett Miller - Foxcatcher

        MortenTyldum - The Imitation Game

        En İyi Erkek Oyuncu

        Steve Carell - Foxcatcher

        Bradley Cooper - American Sniper

        Benedict Cumberbatch - The Imitation Game

        Michael Keaton–Birdman (Akademi Seçimi, Bizim seçimimiz)

        Eddie Redmayne - The Theory of Everything

        En İyi Kadın Oyuncu

        Marion Cotillard | Two Days, One Night

        Felicity Jones | The Theory of Everything

        Julianne Moore | Still Alice(Akademi Seçimi)

        Rosamund Pike | Gone Girl(Bizim seçimimiz)

        Reese Witherspoon | Wild

        En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu

        Robert Duvall - The Judge

        Ethan Hawke–Boyhood(Akademi Seçimi)

        Edward Norton –Birdman(Bizim seçimimiz)

        Mark Ruffalo - Foxcatcher

        J.K. Simmons – Whiplash

        En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu

        Patricia Arquette–Boyhood (Akademi Seçimi)

        Laura Dern - Wild

        Keira Knightley - The Imitation Game

        Emma Stone –Birdman(Bizim seçimimiz)

        Meryl Streep - In to the Woods

        En İyi Özgün Senaryo

        Birdman - Alejandro González Iñárritu, Nicolas Giacobone, Alexander Dinelaris ve Armando Bo

        Boyhood - Richard Linklater(Akademi Seçimi)

        Foxcatcher - E. MaxFrye ve Dan Futterman

        The Grand Budapest Hotel - WesAnderson ve Alec Guinness(Bizim seçimimiz)

        Nightcrawler - Dan Gilroy

        En İyi Uyarlama Senaryo

        American Sniper - Jason Hall(Akademi Seçimi)

        The Imitation Game - Graham Moore(Bizim seçimimiz)

        Inherent Vice - Paul Thomas Anderson

        The Theory of Everything - AnthonyMcCarten

        Wild - NickHornby

        En İyi Kurgu

        American Sniper - Joel Cox ve Gary Roach

        Boyhood - Sandra Adair(Akademi Seçimi)

        The Grand Budapest Hotel - Barney Pilling(Bizim seçimimiz)

        TheImitation Game - William Goldenberg

        Whiplash - Tom Cross

        En İyi Görüntü Yönetimi

        Birdman | EmmanuelLubezki(Akademi Seçimi)

        The Grand Budapest Hotel | Robert D. Yeoman(Bizim seçimimiz)

        Ida | RyszardLenczewski ve LukaszZal

        Mr. Turner | DickPope

        Unbroken | RogerDeakins

        En İyi Kostüm Tasarımı

        The Grand Budapest Hotel | Milena Canonero(Akademi Seçimi, Bizim seçimimiz)

        Inheren tVice | Mark Bridges

        In to the Woods | Colleen Atwood

        Maleficent | Anna B. Sheppard & JaneClive

        Mr. Turner | Jacqueline Durran

        En İyi Özgün Müzik

        The Grand Budapest Hotel | Alexandre Desplat (Bizim seçimimiz)

        The Imitation Game | AlexandreDesplat (Akademi seçimi)

        Interstellar | HansZimmer

        Mr. Turner | GaryYershon

        The Theory of Everything | JóhannJóhannsson

        En İyi Görsel Efekt

        CaptainAmerica: The Winter Soldier

        Dawn of the Planet of theApes(Akademi Seçimi)

        Guardians of theGalaxy

        Interstellar

        X-Men: Days of Future Past(Bizim Seçimimiz)

        Yabancı Dilde En İyi Film

        Ida (Polonya)

        Leviathan (Rusya)(Akademi Seçimi, Bizim seçimimiz)

        Tangerines (Estonya)

        Timbuktu (Moritanya)

        Wild Tales (Arjantin)

        En İyi Animasyon

        Big Hero 6

        The Boxtrolls

        How to Train Your Dragon 2 (Akademi Seçimi, Bizim seçimimiz)

        Song of the Sea

        The Tale of the Princess Kaguya

        En İyi Ses Miksajı

        American Sniper

        Birdman

        Interstellar (Bizim seçimimiz)

        Unbroken

        Whiplash

        En İyi Makyaj & Saç Tasarımı

        Foxcatcher

        The Grand Budapest Hotel(Bizim seçimimiz)

        Guardians of the Galaxy

        En İyi Ses Kurgusu

        American Sniper

        Birdman

        The Hobbit: The Battle of the Five Armies (Bizim seçimimiz)

        Interstellar

        Unbroken

        En İyi Prodüksiyon Tasarımı

        The Grand Budapest Hotel | Adam Stockhausen ve Anna Pinnock (Bizim seçimimiz)

        The Imitation Game | Maria Djurkovicve Tatiana Macdonald

        Interstellar | Nathan Crowley, Gary Fettisve Paul Healy

        Into the Woods | Dennis Gassnerve Anna Pinnock

        Mr. Turner | Suzie Davies ve Charlotte Watts

        Diğer Yazılar