Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Havayolları artık her sınıftaki yolcusuna, seyahatin başından sonuna en iyi deneyimi yaşatmak istiyor. Havayolu ve havalimanlarının sundukları hizmetlerde çeşitli kuruluşlar tarafından değerlendiriliyor. Sektörde ciddi bir hizmet ve inovasyon rekabeti söz konusu. Pandeminin etkisini azaltmasıyla da havada hizmet yarışı eskisinden daha yoğun olacak gibi…

        Dünyanın yeni tatil ve eğlence noktası olarak öne çıkmaya başlayan, aynı zamanda havayolu seyahatlerinde en önemli aktarma merkezi olan Doha’ya dünyanın en iyi havayolu unvanının sahibi Katar Havayolları ile uçtum. Seyahatten önce İstanbul Havalimanı’nda Katar Havayolları Türkiye Müdürü Evren Ökmen, Havalimanı Hizmetler Bölge Müdürü Seda Ozbay ve İstanbul Havalimanı Hizmetler Müdürü Awatif Errami ile buluşup sohbet ettik. Katar Havayollarının yaz sezonunda Türkiye’ye düzenleyeceği yeni uçuşlar olduğunu da bu vesileyle öğrenmiş oldum.

        Kontuarda check-in işlemlerimizi yapıp, Katar Havayolları business yolcularının kullandığı İGA Lounge’da uçuşumuz beklemeye koyulduk. İkramlarını BTA’nın hazırladığı İGA Lounge’ın “dünyanın en iyisi” ünvanlı Katar Havayollarının hizmet aldığı dünyadaki özel yolcu salonlarından birisi olduğunu notunu da düşmüş olayım. 13.20’de kalkacak olan uçağımıza zamanında binip, Boeing 777-300'ün Q Suite koltuklarına yerleştim. Katar Havayolları, Q Suite Business Class koltuklarıyla 2018’te Kristal Kabin Ödülleri töreninde “en iyi business koltuk” seçilmişti. O tarihlerde ben de bu koltukları ve ödülü hangi özellikleriyle aldığını yazmıştım. İşte bu koltukları daha önce test etmiştim, ama bir kez daha İstanbul-Doha arasında deneyimleme şansım oldu.

        REKLAM

        Kabin içi tasarımı 1-2-1 şeklinde düzenlenmiş koltuklarda önceden yalnız olarak cam kenarından uçmuştum. Mahremiyeti önceleyerek, her bir koltuk için özel kişisel alan oluşturan 'Q Suite'lerle ailece veya 4 kişilik bir grupla uçunca da bu mahremiyet korunacak şekilde bir tasarım söz konusu. Ben bu uçuşumda ekip arkadaşlarımla orta koltuklarda seyahat ettim. Ortadaki ikili koltuklar 4 kişilik bir gurubun birlikte seyahat etmesini kolaylaştıracak şekilde bir konfigrasyona sahip. Birbirlerine bakacak şekilde konumlandırılmış. Biz de aradaki bölmeleri/seperatörleri kaldırarak beraber sohbet ederek, Katar Havayollarını lezzetli ikramlarıyla keyifli Doha bir yolculuğu yaptık.

        En iyi havayolu ile yola çıkıp seyahati en iyi havalimanında sonuçlandırmak ise ayrı bir keyif ve konfor. Uçağın kapısında Al-Maha ekibi bizi karşılayıp, terminal içinde kullanılan özel araçla Al-Maha’nın pasaport işlemleri yapılan özel lounge’una götürdü. Katar Havayollarının business class yolcuları için hizmet veren wellcome lounge’unu da merak ettiğim için orayı da ziyaret ettim. Özel sigara içilen bölümü, gümrük işlemlerinin yapıldığı, ikramların sunulduğu ve dinlenme alanlarında inceleyip tekrar Al-Maha’nın lounge’unda pasaport işlemlerimiz yapıp, bagaj teslim bölümünde görevli personelin bizim adımıza takip, aldığı eşyalarımızla terminalden çıktık.

        Ekonomi sınıfı yolcuların pasaport ve bagaj teslim alanındaki durumlarını da gözlemledim. Ayrıca mart ayında da Doha ziyaret ettiğimden her sınıftaki yolcunun rahat ettiği bir meydan olduğunu söyleyebilirim. Temiz, ferah, güvenli ve konforlu bir havalimanı. Zaten her noktada “Skytrax 2021 Best Airport” vurgusu dikkat çekiyor.

        Doha Hamad Havalimanı 2021’de Skytrax’tan dünyanın en iyi havalimanı ödülünü almıştı. 2022 ödülleri ise 2 ay sonra Londra Farnborough Airshow’da açıklanacak. Katar Havayolları ise hem Skytrax’tan hem de çeşitli derecelendirme kuruluşlarından dünyanın en iyi havayolu ödülünün sahibi konumunda. Dolayısıyla İstanbul-Doha uçuşumu biraz da dünyanın en iyisiyle seyahat çerçevesinde dikkate aldım. Çıtayı daha da yükseğe koyup, başka hava yolları ile kıyasladım.

        Havayolu ve havalimanları vaat ettikleri veya aldıkları ödüllerle hizmet kalitelerini 100 üzerinden 90 seviyelerinde tuttukları deklare olmuş ise bunun artı ve eksi yukarı/aşağı 5 puan oynamasına göz yumulur. Puanlar hangi yöne aşırı oynarsa sorun var demektir. Katar Havayolları bu noktada hizmet kalitesini en iyi tutturan ender havayollarından birisi. İster Doha’ya giderken, isterse Doha üzerinden dünyanın farklı bir noktasına transit yolculuk planınız olduğunda bir taşla iki kuş vurmak isterseniz Katar Havayolları ve Doha Hamad Havalimanı sizi bekliyor.

        Yeni dönemde yolcuları mutsuz eden 6 neden

        Yeni dönemde yolcuları mutsuz eden 6 neden
        0:00 / 0:00

        Kovid-19’un azalan etkisiyle havacılık sektörü bazı yerlerde 2019’un rakamlarını yakalamaya başladı. Havalimanları yüzdesel olarak tarihlerinin en önemli yükselişine imza attı. Özellikle ikinci çeyrek sonuçlarında yüzde 150 gibi yolcu artışı yaşayan havalimanları oldu. Ancak havacılık sektörü yetkilileri bu durumdan memnun olsalar da Rusya-Ukrayna savaş nedeniyle ikinci bir problemle karşı karşıya kalmamak için önlem almaya çalışıyor.

        Savaş sebebiyle artan petrol fiyatları sektörün etkilemenin yanı sıra kullanılamayan hava sahaları da ekonomik olarak gerginlik sebebi oluyor.

        Havacılık sektörünün ikinci bir krizi düşünmesi kuşkusuz yolculara da olumsuz şekilde yansıyor. Çünkü işletme maliyetlerinin artması kaliteyi düşürüyor. Düşen kaliteyi daha pahalıya satın alan yolcular normal olarak mutsuz oluyor. Pandemi ve savaş öncesindeki eski yolculuklara özlem duyan yolcular yeni dönemde o günleri özlemle arıyor. Salgın sonrası yeni dönemde seyahat eden yolcuların mutsuz olduğu durumları kendimde deneyimleyerek inceledim. Bakalım yolcular havalimanlarında ve uçaklarda hangi durumlardan mutsuz oluyorlar.

        • 1) Artan bilet fiyatları

        Yolcuları her zaman mutlu eden hususların başında uygun fiyatlara alacakları biletler geliyor. En mutsuz eden pahalı bilet fiyatları oluyor. Ve bilet fiyatları da dünyanın çeşitli sorunlar ve ekonomik sıkıntılar yaşadığı kriz dönemlerinde artıyor. İçinde bulunduğumuz dönemde de ağır yara alan havayolları ekonomileri doğrultmak için bilet fiyatlarında artışa gitti. Bunun yanı sıra Ukrayna-Rusya savaşından kaynaklı artan petrol fiyatları da bilet fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Bu tarz kaotik dönemlerde yükselen bilet fiyatları yolcuları mutsuz ediyor.

        REKLAM
        • 2) Kalabalık terminaller

        Pandemi sonrasında 2 yıldır seyahat edemeyen yolcular havalimanlarına akın ediyor. Terminaller tıka basa dolu hatta tıklım tıklım. Özellikle bazı terminallerde kalkan maske zorunluluğu ve gevşeyen pandemi kuralları yolcuların iştahını artırıyor. Durum böyle olunca da özellikle küçük havalimanlarında kalabalıktan adım atacak alan bile kalmıyor. Yolcular da salgının bitmesine rağmen kalabalık havalimanlarında korkarak seyahat ediyorlar ve mutsuz oluyorlar. Bu dönemde özellikle İstanbul Havalimanı gibi geniş alanlara sahip olan havalimanları tercih ediliyor.

        • 3) Uçuş kurallarının unutulması

        Pandeminin başlamasıyla birlikte havacılıkta yeni kurallar ortaya çıktı. Sektörü kurtarmak için ilgili otoriteler yeni kurallar getirdi. Yolcular bu yeni kuralları zamanla öğrendiler. Şimdi ise kalkan kurallar sonrası yolcular eski normale ayak uydurmakta zorlanıyorlar. Yolcular normal hayattaki havalimanı ve uçak içi kurallarını unutmuş durumda. Bu durum da seyahat esnasında karmaşaya yol açıyor ve normali hızlı kabullenenler bu hadiseden dolayı mutsuz oluyor.

        • 4) Havalimanlarındaki yiyecek içecek pahalılığı

        Havalimanlarındaki yiyecek-içecek hizmeti veren şirketler de fiyatları yükseltti. Dünya üzerindeki ekonomik kriz onları da vurdu. Türkiye’de ise TL’nin yabancı para birimleri karşısında aşırı değersizleşmesi Türk vatandaşlarını fazlasıyla rahatsız ediyor. Bu durum havayolu ile yolculukta ise ikiye katlanıyor. Yolcular artık evlerinden yiyecek-içecek getirip havalimanlarında tüketmeye başladı. Zorunlu olmadıkça havalimanında sudan bile uzak duran yolcular keyifli seyahati bir kenara bırakıp sadece varış noktasına gidebilme planı yapıyorlar.

        • 5) Uçuş ekiplerinin performansı

        Pandemi döneminde evlerinde kalmak zorunda olan uçuş ekipleri hareketlenen döneme adapte olmak için zorlanıyorlar. Dünyadaki tüm havayolları için bu durum geçerli. Çünkü havayolları pandemi döneminde ekiplerini ya işten çıkardı ya da evlerinde oturttu. İşten çıkarılanların yerine yeni ve tecrübesi az olan ekipler dahil edildi. Bu durumdan dolayı da yolcuların isteklerine cevap verme konusunda daha ağır davranan, ihtiyacı yeterli olarak karşılamayan personel istihdam edilir oldu. Zamanla düzelecek, ancak bu süre zarfı içerisinde bir tutukluk söz konusu. Yolcular da eski günleri anarak bu durum karşısında huzursuz oluyor.

        • 6) Seyahat edilen uçaklar

        Seyahat edenin mutlu veya mutsuz olması için bindiği uçağı bilmesi, tanıması lazım. Özellikle ABD gibi hava taşımacılığında ustalaşmış yolcular bu durumu fark edebilir. Çünkü bu ülkede hava taşımacılığı diğer ülkelerdeki otobüs seyahati seviyesinde ve daha akışlı bir şekilde kullanılıyor. Yolcular uçakların iyi temizlenmemesinden, kabin içi eğlence sistemi olmayan uçaklardan ve kabin içine motor sesi veren uçaklardan dolayı mutsuz olurlar. En büyük hayal kırıklığı kuşkusuz teknolojik açıdan eksik olan uçaklarda ve aynı havayolunda aynı hizmet kalitesiyle uçak içi konforun yakalanmamasında yaşanıyor.

        Pilotların yolculardan gizlediği 5 şey...

        Pilotların yolculardan gizlediği 5 şey...
        0:00 / 0:00

        Kuşkusuz uçak seyahatlerinde tüm yolcular güvenli bir şekilde uçmak ister. Kokpit ve kabin ekibinin de ilk görevi yolcularını en güvenli şekilde varacakları noktaya ulaştırmaktır. Bir uçakta bulunan yolcular güvenlik açısından kokpit ve kabin ekiplerinin mesuliyetindedirler. Uçakla seyahat ederken yolcuların bilmediği, sadece kokpit ve kabin ekiplerinin tanık olduğu bir çok hadise meydana gelir. Ekipler bu durumları özellikle yolculardan saklamazlar, yolcular da zaten bu duruma pek şahit olmazlar.

        Acil durumlar haricinde uçuşun doğal akışında yaşanan olumlu veya olumsuz durumlar yolcuya söylenmez. Ancak yolcular kokpite giriş yasağı olduğu için hep pilotların uçuş evresinde neler yaşadıklarını merak ederler. Bu nedenle, kokpit ve kabin ekibinin kendilerine sakladıkları, belli sırları mevcuttur. Bu sırlar güvenliği tehlikeye atmaz, ancak sektörde çalışanların bildiği bazı bilgiler yolcular için şok edici olabilir. Bakalım bunlar nelermiş? Pilotların yolculardan neleri saklıyormuş?

        • 1) Pilotların uçakta uyuma odaları var!

        Uzun uçuşlar kabin ve kokpit ekibi için yorucudur. Uçaklarda ekiplerin uzun uçuşlarda istirahat etmek için bulunan dinlenme bölümleri vardır. Crew rest compartments adı verilen bu bölüm geniş gövdeli uçaklarda bulunur. Uçak tipine göre altta veya üst bölümde olan bu odalar kokpit ve kabin ekibi için ayrı ayrı tasarlanmıştır. Uzun uçuşlarda sırayla dinlenen pilotların özel bölümü kokpit tarafında yer alır. Bende Türk Hava Yolları’nın Arjantin Buenos Aires uçuşunda hem pilotların hem de kabin memurlarının dinlenme alanını gezdim ve programımda detaylı olarak anlattım. Ancak bu durumu genelde yolcular bilmez. Pilotların uçuş esnasında uyuduğunu ilk defa öğrenen yolcular bu durum karşısında şaşırır.

        REKLAM
        • 2) Uçaklara çarpan yıldırım olaylarını

        Uçaklara ortalama olarak her 1000 uçuş saatinde bir yıldırım çarptığı tahmin edilmektedir. Yapılan araştırmalara göre her yolcu uçağı yılda ortalama bir kez bu hadiseyi yaşar. Uçaklar “Faraday Kafesi” konseptine uygun olarak tasarlanır. Yani yolcu uçağına yıldırım düşmesi durumunda yıldırım, uçak içine zarar vermeden havaya karışır. Ayrıca uçak gövdesindeki boya da antistatik özelliklidir. Bu da elektriğin uçak içine geçmesini önler. Yıldırıma karşı özel tasarlanan, gövdedeki statik elektriğin havaya karışmasını sağlayan donanımlar sayesinde, meydana gelen yıldırım çarpmaları uçağın önemli parçaları için bir tehlikeli oluşturmaz. Çoğu yıldırım çarpmalarından ise yolcuların haberi bile olmaz. Bu durumu ekipler bilir ve yolcular panik olmasın diye bir sır olarak söylenmez.

        • 3) Uçuş esnasında yemek yediklerini

        Yolcular, uçuşun ortasında bir yemeğin tadını çıkarmak için mola veren pilotların düşüncesi konusunda tedirgin olabilir. Ancak otopilot ve daha uzun uçuşlarda daha fazla personel nedeniyle, pilotların genellikle uçarken yiyecek bir şeyler almaya zamanları olur. Mesela Singapur'dan New York’a 18 saatlik bir uçuş yapan ekibin bu süre zarfında yemek yememesi düşünülemez. Bazı havayolları, pilotlara uçakta servis edilen menülerden birini seçme seçeneği sunar, bu da genellikle birinci sınıfa verilen yemeklerden biridir. Normal şartlarda pilotlara baharatsız, gazsız, az yağlı ve hafif şeyler yemeleri tavsiye edilir. Bunun yanı sıra iki pilot zehirlenme riskine karşı aynı yemekleri yemezler. Pilotlar bu durumunu da ilk defa duyan yolcular önce şaşırırlar. Sonra bu sırrın sebeplerini merak ederler.

        • 4) Kuş çarpmasını

        Uçuş esnasında kuş çarpması büyük risk taşıyan durumdur. Kuşların göç zamanlarında risk, normalden çok daha fazladır. Bazı durumlarda kuş kokpit tarafına çarpabilir fakat çoğunlukla kuşlar motor tarafından çekilir. Bu durumda motor panalleri zarar görür. Hasarlar kuşun ağırlığı, büyüklüğü ve çarpma hızına bağlıdır. Bu durum uçağın çeşitli sistemlerini ve iniş takımlarını etkileyebilir. Olası kokpit ve kabin camının zarar görmesi ise önemli bir soruna işaret ettiğinde uçağın en yakın meydana inmesine sebep olabilir. Bu durumlarda acil iniş planlanır. Acil iniş planlanırsa yolculara bilgi verilir, ancak çarpma sonucu önemli bir durum yoksa bu durum sadece ekipler arasında sır olarak kalır ve yolcuya aktarılmaz.

        • 5) Oto pilot ne zaman kullanılıyor?

        Konuyu çok tekniğe boğmadan, uçağın yana yatma, sağa sola dönme, alçalma yükselme gibi temel hareketlerini yapmak, uçağın hızını belirlemek üzere gaz kolunu kontrol etmek ve uçağın yerini belirlemek için navigasyon sistemini kullanmak oto pilotun temel fonksiyonlarıdır. Bu temel fonksiyonlardan dolayı günlük dilde oto pilot dediğimiz sistem teknik olarak -Otomatik Uçuş Kontrol Sistemi yani Automatic Flight Control System (AFCS) olarak adlandırılır. Çoğu yolcu özellikle uzun mesafeli uçuşlarda, uçakların en azından bazı zamanlarda otomatik pilotta olduğunun farkındadır. Ancak tipik uçuş sırasında otomatik pilotun ne kadar süre kullanıldığını öğrenmek sizi şaşırtabilir. Genellikle, otomatik pilot kalkıştan kısa bir süre sonra devreye girer ve uçuşla ilgili her şey yolunda giderse, inişten hemen öncesine kadar açık kalır. Emekli bir havayolu kaptanı USA Today’e verdiği demeçte, çoğu uçuşunun yüzde 90’ından fazlasını otomatik pilotla yaptığını tahmin ettiğini söyledi. Durum bu kadar net.

        Diğer Yazılar