Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        “Avengers: Sonsuzluk Savaşı”nda bir kez daha Kara Dul olarak karşımıza gelen Scarlett Johansson, genç yaşına rağmen etkileyici bir filmografiye sahip. 10 yaşından beri kameraların karşısında olan oyuncunun en iyi 10 filmini seçerken performansı kadar filmlerin niteliğini de göz önüne aldık.

        Orada Olmayan Adam 2001 (The Man Who Wasn’t There)

        Coen Kardeşler’in 1949’da geçen bu siyah beyaz suç filmi, hayatının yavanlığını, basitliğini aşmaya çalışan berber Ed’in trajik hikâyesini ince bir ironi duygusuyla anlatır. Johansson’un canlandırdığı Rachel “Birdy” Abundas, Ed için, masumiyetin ve iyiliğin simgesidir. Çok yetenekli bir piyanist olacağını düşündüğü Birdy, onun gözünde bir melektir. Kurtuluşu onunla bulacağına inanır ama gerçek tahmin ettiğinden çok farklıdır.

        Ghost World 2001

        Terry Zwigoff’un Daniel Clowes’un resimli romanından uyarladığı filmin ana karakteri Thora Birch’ün canlandırdığı Enid’dir. Johansson onun yakın arkadaşı Rebecca’yı oynar. İkisi de çevreleriyle uyumsuzdur. Liseden mezun olduktan sonra aynı evde yaşamayı hayal ederler ama yolları ayrılır. Bir kafede iş bulan Rebecca, toplumla daha uyumlu hale gelirken Enid, sanatla ilgilenmeye başlar. Johansson’un çıkış yaptığı filmlerden biri...

        Lost in Translation 2003

        Johansson’a genç yaşta BAFTA ödülü getiren film, Tokyo’da bir otelde karşılaşan iki Amerikalının arkadaşlığını anlatır. Bir reklam çekimi için Japonya’da bulunan Bob (Bill Murray), orta yaşlı, evli bir adamdır. Felsefe mezunu genç Charlotte ise ünlü bir fotoğrafçıyla birliktedir ama ilişkisinin geleceğine kuşkuyla bakar... İkisi birlikte şehri ve Japon kültürünü keşfetmeye çalışırken yakınlaşırlar. Sofia Coppola’nın yazıp yönettiği yalın ve hüzünlü bir film.

        İnci Küpeli Kız 2003 (Girl with a Pearl Earring)

        Hollandalı ressam Vermeer’in 1665 tarihli tablosunda inci küpeli genç ve güzel bir kız, sol omzunun üzerinden bize bakar. Modelin kim olduğunun bilinmemesi, tablonun gizemini artırır. Sanat tarihinin bu efsane modeli, Tracy Chevalier’nin romanından uyarlanan filmde, Vermeer’in evinde çalışan bir komşu kızıdır. Sadece güzelliğiyle değil zekâsı ve duyarlılığıyla da ressamı etkiler. Johansson’un performansıyla çok şey kattığı filmlerin başında gelir.

        Maç Sayısı 2005 (Match Point)

        Sınıf atlamak için zengin bir kızı baştan çıkaran ve onunla evlenmek isteyen yakışıklı tenis öğretmeni Chris, kızın abisinin sevgilisi Nola’yla gizli bir ilişki yaşar. Johansson’un oynadığı Nola, Chris kadar güçlü ve ikiyüzlü değildir. Chris tarafından bir kenara atılmayı içine sindiremez... Woody Allen’ın yazıp yönettiği filmde Johansson, kariyerinin belki de en iyi oyunculuk performansını çıkarıyor. Nola’nın farklı ruh durumlarını, yaşadığı duygusal çıkmazı ve öfke patlamalarını duyarlı bir yorumla canlandırıyor.

        Prestij 2006 (The Prestige)

        19. yüzyılın sonunda Londra’da geçen film, mesleğe birlikte başlayan ama sonra büyük bir rekabete giren iki sihirbazın hikâyesini anlatıyor. Christopher Nolan’ın Christopher Priest’in romanından uyarlayıp yönettiği filmde Johansson, Hugh Jackman ve Christian Bale gibi iki oyuncunun yanında biraz gölgede kalsa da her zamanki gibi üstüne düşen görevi yerine getiriyor. Johansson, filmde asistan Olivia’yı canlandırıyor.

        Vicky Cristina Barcelona 2008

        Vicky ile Cristina tatil için geldikleri Barcelona’da tanıştıkları karizmatik ressam Juan Antonio’nun yaptığı haftasonu davetini kabul ederler... Woody Allen’ın yazıp yönettiği film, alışılmadık ve biraz matrak bir “aşk dörtgeni” hikâyesi anlatır. Johansson’un canlandırdığı Cristina, duygularına gem vurmayan genç bir kadındır. İkiyüzlü, bencil Vicky ile tutkularının esiri, kıskanç Maria Elena’ya oranla daha kendine güvenli ve rahattır.

        Yenilmezler 2012 (The Avengers)

        Johansson, Kara Dul olarak bilinen Marvel kahramanı Natasha Romanoff’u sadece Yenilmezler filmlerinde değil, Iron Man ve Kaptan Amerika’nın solo maceralarında da canlandırdı. Eski Rus ajanı Natasha, doğaüstü güçleriyle değil, dövüş sanatları bilgisiyle Yenilmezler’in değişmez üyelerindendir... Yer aldığı her Marvel filmine farklı bir hava kattığı kesindir. Serinin, Joss Whedon tarafından yazılıp yönetilen bu halkasını seçmemizin nedeniyse Marvel Sinema Evreni’ndeki favori filmimiz olması...

        Aşk 2013 (Her)

        Tek kişilik, benmerkezci hayatlarımızı eleştiren bu bilimkurgu filminde Johansson, yapay zekâ Samantha’yı seslendiriyor. Yalnız ve kederli Theodore, yeni satın aldığı ve bütün hayatını düzenleme görevini verdiği işletim sistemi Samantha’ya âşık oluyor. Spike Jonze’un yazıp yönettiği filmde “İnsan bir sese âşık olur mu?” diye sormuyorsunuz; çünkü Johansson’un harika yorumuyla Samantha, etkileyici, tutku dolu ve romantik bir kişiliğe dönüşüyor.

        Derinin Altında 2013 (Under the Skin)

        Hollywood süper prodüksiyonların aranan yıldızı olduğu bir dönemde düşük bütçeli alternatif bir bilimkurgu filminde oynaması kendine olan güveninin açık bir göstergesi... Üstelik, Jonathan Glazer’in yönettiği filme gerçekten çok şey katıyor. Filmde, İskoçya’nın tenha bölgelerinde dolaşan ve yalnız erkekleri baştan çıkararak avlayan acımasız bir “uzaylı”yı canlandırıyor. Gelmiş geçmiş en güzel uzaylı olması bir yana, karakterinin değişimini de çok iyi yorumluyor.

        Diğer Yazılar