Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Cemal Kaşıkçı olayında Türk basınının nasıl sınıfta kaldığını hiç tartışmayacak mıyız? Epey köşe yazarının alkışladığı iktidar stratejisi doğrultusunda Kaşıkçı cinayetiyle ilgili detaylar ağırlıklı olarak yabancı yayın organlarıyla paylaşıldı. Sızıntıların muhatabı yabancı gazeteciler de haberlerinde “Türk basınının güvenirliği olmadığı için haberler dış basına veriliyor” gibi ifadelere yer verdi.

        Yeni Şafak ve Sabah’taki bir-iki istisna haber dışında Türk basınında konuyla ilgili yapılan bütün haberler dış kaynaklara dayandı. Biraz tuhaf bir durum değil mi? Son yıllarda ortaya çıkan ve tek özellikleri iktidara yakın durmak olan köşe yazarları bile yabancı gazetelerden haber alıyordu.Halbuki böyle yeni bir gazeteci sınıfı çıkmıştı ve Kaşıkçı olayı tam da kendilerini kanıtlamak için bulunmaz fırsattı.

        SIZINTI PAZARLIĞI

        Eskiden efsane Ankara gazetecileri de bir manşet patlattığında bu işin sırrıyıllar içinde kurulan dostluklara, güven ilişkisine vekontrollüsızıntıya dayanırdı. Devletin bir belgeyi servis etmesi gerekmiyor haber yapılması için, usta gazeteci bazen bir sekreterden, olmadık bir kuruluştan daaldığı ipucunu takip ederek haber yapar.

        Gerektiğinde iktidardaki isimlerle karşılıklı masaya oturup pazarlık da yapılabilir. New York Times dazaman içinde bunu yaptı, bazen devleti zor durumda bırakacak, güvenliğini tehdit edecek haberleri yayımlamayı erteledi.

        Cemal Kaşıkçı
        Cemal Kaşıkçı

        İktidara bu kadar yakın olduğunu söyleyen gazeteciler Kaşıkçı sürecinde nasıl böyle bir anlaşmaya varamadı? Nasıl sızıntıların bir parça da olsun kendilerine yönlenmesini sağlayamadı?

        İşin doğrusu artık Ankara’da iktidara yakın gazeteci yok. Saray ve hükümet basına tamamen kapanmış durumda. Zaten bu yüzden de Abdülkadir Selvi gibi tek fonksiyonları iktidardan haber almak olan gazeteciler de iki-üç günde bir Kemal Kılıçdaroğlu’ylatelefonda konuşuyorki yazı çıksın.

        Dikkatli okuma yaparsanız bu iktidar gazetecilerin verdiği kulis haberlerinin hemen hiçbirinin tutmadığını, hep yanıldıklarını göreceksiniz. Bir gün oturup sadece Selvi’nin yanlış çıkan tahminlerinin dökümünü yapacağım.

        Ahmet Hakan’ın “Cemaat’leAK Parti arasında kavga yok” ya da “Cemal Kaşıkçı aslında yaşıyor” tahminleri kadar olmasa da Ankara’da kendilerini iktidara yakın konumlandıran gazetecilerin yazıları çoğu zaman atmasyondan ibaret. Çünkü haber kaynaklarına erişimleri yokve “kulis” dediklerimasabaşı tahmin.

        Gezi ve 17-25 Aralık sürecinden sonra iktidar tam anlamıyla kendi içine kapandı. 15 Temmuz’dan sonra ise Saray herhangi bir sızıntının olmadığı kapalı bir kutuya döndü. Bu arada resmen Ankara gazeteciliği de bitti.

        KAPILAR BASINA KAPALI

        Obama döneminin Beyaz Saray’ını andırıyor bugün Ankara gazeteciliği. Başkan olduğu sürece basın toplantısı bile yapmayan Obama döneminde ABD’ninFreedomHouse sıralamasındaki yeri basın özgürlüğü açısındangeriledi. Amerikan devletinin şeffaflık geleneğini kaldırdı Obama amagazetecileronu çok sevdiği için bu konuda üzerine gitmedi. O dönem Beyaz Saray muhabirliğinin bir prestiji kalmadı, Başkan da zaman zaman medya yöneticileri ve yazarlarla özel sohbetler ve toplantılarda hislerini paylaştı.

        DonaldTrump’labirlikte başkent gazeteciliği yeniden ivme kazandı. Çünkü Beyaz Saray tam anlamıyla kevgire döndü. Herkesin birbirinin altını oymaya, en yakınını arkadan bıçaklamaya çalıştığı bu ortamda gazetecilere gün doğdu. Beyaz Saray’ın içindenTrump’ıhedef alan imzasız köşe yazısı bile yayımlandı New York Times’da.

        Erdoğan’ın danışmanlarından birinin Hürriyet’e Cumhurbaşkanı’nı suçlayan bir yazı yazdırdığını, bu ismin de hala bulunamadığını düşünebilir musunuz? Aksine Erdoğan kaç kere kimi gazetecileri kastederek “Benim gıyabımda konuşmayın” diye uyardı ve kimilerine haddini bildirdi.

        Kaşıkçı olayından basın adına tek bir şey öğrendiysek o da bildiğimizin sağlaması oldu. “Bu iktidar benden sorulur” diyenlerin iktidar nezdinde pek önemi yok işte.Kuşkusuz, bütün devletler böylesi krizlerde kendi medya stratejisini belirler. Ama ilk kez Türk hükümetinin kendi ülke basınını görmezden geldiğine tanık oluyoruz. İktidar belli ki kendisine yakın gazetecileri bile inandırıcı, ikna edici bulmuyor. Bu durum da ister istemez kendilerini “Ankara’nın bir bileni” olarak pazarlayan gazetecilerin balonunu söndürdü.

        ***

        20 yıl sonra bile hala zevkle izleniyor

        Texas merkezli bir sinema salonu zinciri olanAlamo Drafthouse'dahemyeniyor,hem içiliyor hem de film izleniyor.Alamoözellikle film esnasında telefonuyla oynayanlar ya da konuşanlarkonusundaepey hassas, ilk uyarıdan sonra atılıyorsunuz. Yıllar önce sinemada telefonunu kontrol eden Madonna ömür boyuAlamo’danyasaklandı mesela.

        Katı kurallarını duyurmak için özelvideo’larhazırlanıyor.Mesela “JurassicPark”tanönceAlamoiçin çekilen kısa anonstaJeffGoldblumçıkıp izleyiciye telefonla konuşmaları halinde dinozorları salacağını bildiriyor.

        Zaman zaman da eski filmlerden küçük sahneler gösteriliyor. Önceki günAlamo’dafilm izlerken “You’veGotM@il” filminden sinema sahnesini gösterdiler. Üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen dönüpdönüptekrar izlediğim bu romantik komedi klasiğini bu sahne üzerine yeniden izlemek istedim.

        Film birçok açıdan eskimiş tabii… Köşedeki küçük kitapçıyı piyasadan silen kitapçı zincirlerinin kendileri ayakta kalmakta zorlanıyor mesela; etme bulma dünyası. Filmin ikinci yarısındaTomHankskarakterinin internette bir başkasıymış gibi bir kadını kandırmasına “catfishing” deniyor ve tacizle eşdeğer sayılıyor artık. Tabii bir de hiçbirimiz internete telefon hattından bağlanıp o modem sesini duymuyoruz.

        Filmin çekildiği yıllardaBrooklyn’ehala Sibirya muamelesi yapılıyor, NoraEphronkendi yaşadığı Manhattan’ınUpperWest Side bölgesiniromantizeetmeye çalışıyordu. O yıllarda New York’a gelenler film yüzünden kaç kereCafeLalo’yagitmiştir kim bilir.

        Geçen günyenidendenk geldim “You’veGotM@il”eve izledim. Artık böyle romantik komediler yapılmıyor, zaten bu işin bir numaralı ismiEphronda artık bu dünyada değil. Yakın zaman nostaljisi, anında mutluluk hapı gibi izlenebilir “You’ve GotM@il” tekrar tekrar. Zaten izlediğinize eminim, ama tam da 20. yıldönümünde 20. kez neden izlenmesin?

        Not: Sinemada izlediğim film “CanYouEverForgiveMe?” ve bu senenin Oscar yarışında kendisinden konuşturacak.

        ***

        Norveç’teÜberyok mu?

        Ertuğrul Özkök dün Oslo Havalimanı’ndan taksiye binip otele giderken yediği kazığı yazmış. Oslo hakikaten dünyanın en pahalı şehirlerinden biri. Yıllar önce iş için gittiğim Stockholm’den bir günlüğüne sırf görmeye gidecektim, SAS’tan 100 Euro’ya uçak bileti almıştım. Havalimanından şehre giden trenin 50 Euro olduğunu görünce vazgeçmiştim.

        Özkök’ün yazısını okuyunca tek bir şeyi merak ettim: NedenÜberçağırmadı da taksiye bindi?

        Übergibi bir taşımacılık servisiyle gitseydi hem rotası hem alacağı ücret kayıt altında olur, hem de yediği kazığa rağmen ulaşacağı bir muhatap bulurdu. Kontrol ettim, Oslo Havalimanı’na çağırılıyormuşÜber.

        Özkök’ün seyahat tecrübesi bir kez daha taksicilerle dünyanın en medeni ülkelerinde bile muhatap olunmaması gerektiğini gösteriyor.

        Diğer Yazılar