Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Donald Trump tercih ettiği sosyal medya platformu Twitter’ı herhangi biri gibi kullanıyor. Bazen öyle şeyler yazıyor ki hepimizin içinden ‘Acaba hack’lendi mi,’ diye geçiyor. Önceki gün Twitter’da mavi tık’lı hesapları hedef alan saldırıya Donald Trump da dahil olsaydı, söz gelimi Twitter’dan üçüncü dünya savaşını ilan etseydi hiçbirimiz şaşırmazdık. Twitter’a yönelik hacker saldırısı dünyada gücü kontrol altına almanın ne kadar kolay olduğunu gösterdi.

        Trump’ın Twitter hesabı daha evvel bir şirket çalışanı tarafından silinmişti. Bu gibi benzer saldırılar yüzünden özel bir güvenlik aşaması eklenmiş. Bu yüzden de aralarında Barack Obama, Joe Biden, Elon Musk ve Kanye West gibi çok fazla takipçisi olan hesaplar ele geçirilirken Trump mağdur olmadı.

        Twitter bir-iki saat içinde hacker saldırısının farkında vardı, önüne geçmek için de mavi tık’lı hesapların erişimini geçici süreliğine kapattı. Ele geçirilen hesaplar takipçilerinden çeşitli bitcoin hesaplarına para yatırmalarını istiyordu, müdahale edilene kadar da çoğu Asya ülkelerinden 120 bin dolar bu hesaplara aktarıldı. Bu para hacker’ların kendi kendilerine hesaplara yükledikleri yem de olabilir—böylece başkaları da hesaplara para yatırıldığını görüp tuzağa düşsün diye. O kısmı tam net değil.

        REKLAM

        HER İHTİMAL KORKUNÇ

        Net olmayan bir başka durum da saldırının üzerinden 24 saatten fazla zaman geçmesine rağmen Twitter’ın tam olarak nasıl hack’lendiği. Motherboard sitesine göre şirketin bir çalışanı bir şekilde rüşvetle erişim bilgilerini hacker’lara teslim etmiş. Twitter’ın resmi açıklamasına göreyse “sosyal mühendislik” yöntemiyle, yani güvenilir bir kurum ya da kişi gibi rol yapılarak çalışanların erişimi ele geçirilmiş.

        Her ihtimal birbirinden korkunç. Tek bir çalışanın güvenlik erişimi sayesinde bu kadar etkili hesaba erişmek mümkünse Twitter’ın ciddi bir güvenlik zaafı var demektir. 2019’da şirketin kendi CEO’su Jack Dorsey’nin telefonundaki SIM kartı kopyalanarak hesabı ele geçirilmişti. Aslında bu hepimize uyarı olmalıydı.

        Bir başka belirsizlik hacker’ların (kişi ya da bir grup, o da belli değil) bu şöhretli isimlerin direkt mesajlarını ele geçirip geçirmedikleri. Twitter bu konuda da bir açıklama yapmadı.

        Amerikalı istihbarat uzmanları her ihtimali değerlendiriyor, ama yöntem ve taktik olarak böylesi bir hack’in amatörlüğüne işaret ediyor. Bir başka ülkenin istihbarat servisi değil de bireysel bir hacker’ın işi olabileceği üzerinde duruluyor. Bu da başlı başına korkutucu bir ihtimal: Evindeki odasından biri Barack Obama’nın hesabını kolayca ele geçirebiliyor demek ki.

        Şu an için Twitter hack’iyle ilgili bildiklerimiz bunlar. Ama asıl korkutucu olan bilmediklerimiz tabii ki. Bu iş daha yeni başlıyor.

        Twitter ikna edici bir şekilde güvenlik tedbirleri aldığını açıklayamaz, bu hack’i bir şekilde toparlayamazsa ölüm fermanını imzalamış olur.

        Saldırıya dair soru işaretleri

        Saldırıya dair soru işaretleri
        0:00 / 0:00

        - 2020’deki Amerikan seçimlerine bir kez daha dijital hack’in gölgesinde girilecek. Bir önceki seçime Wikileaks’in sızdırdığı Clinton e-mail’leri ve Rusya’nın Cambridge Analytica üzerinden Facebook’tan yaptığı manipülasyon damga vurmuştu. Bu sefer demokrasi Twitter üzerinden mi kontrol altına alınacak? Evet, zamanlama manidar.

        - Tam da seçimden önce neden özellikle Demokrat siyasetçiler hedef alındı? Trump’ın hesabı özel bir koruma altında olabilir, ama iki dönem ülkeyi yönetmiş Barack Obama ve Joe Biden’ın hesaplarını ele geçirmek bu kadar kolay mı?

        - Komplo teorisi alanına girmek istiyorsak Bill Gates’in COVID-19 salgınında nasıl ön plana çıktığını, birçok sapkının virüsü onun icat ettiğini düşündüğünü bile hatırlamak gerek.

        - Dünyanın en zengin insanı Jeff Bezos aynı zamanda Trump’ın en büyük düşmanlarından biri. Trump yıllardır Amazon’la savaşıyor, hatta sırf Amazon’un etkisini azaltmak için Amerika’daki posta hizmetlerine kısıtlama getirmeyi gündeme getiriyor. Hack’lenen Bezos aynı zamanda Trump’ın hiç sevmediği Washington Post’un sahibi.

        - Kanye West, Kim Kardashian ise Trump’ın yakınları. Gerçi Kanye son günlerde -kendisi de Başkanlığa oynarken- Trump’ı artık desteklemediğini açıkladı ama zamanında açık destek verdi. Elon Musk’la Trump geçtiğimiz günlerdeki uzay mekiği fırlatma töreninde yakınlaştı, aynı zamanda COVID-19’a karşı kuşkuculuk da ikiliyi aynı safa çekti. Dolayısıyla sistemli bir Trump karşıtları saldırısı değil de en ünlü hesapların rastgele hedef alındığını söylemek de mümkün.

        Asıl hedef Amerikan seçimleri

        Asıl hedef Amerikan seçimleri
        0:00 / 0:00

        Bu saldırının en önemli etkisi Amerikan seçimlerine olacak. Bu sene pandemi yüzünden birçok eyalet şahsen oy verme işlemini kaldırmayı, herkesi mektupla oy vermeye teşvik etmeyi tartışıyor.

        Amerika’da seçimler geleneksel olarak Kasım ayında Salı günü mesai saatlerinde yapıldığı için birçok kişi gidip oy veremiyordu. Özellikle mavi yakalı işçiler -ki çoğu Demokrat eğilimli LatinX ya da Siyah- bu yüzünden demokratik sürecin dışında kalıyordu. Hele hele kilit eyaletlerde. Mektupla oy vermek katılımı artıracak, bu da Trump’ın aleyhine dönecek normal şartlarda. 10 bin katılım olan şehirlerde 100 bine çıkan seçmen kaydından bahsediyorum.

        Tam da bu yüzden Trump mektupla oy verme işleminin seçim hilesi doğuracağını aylardır söylüyor, bu konuda kıyameti koparıyor. Bu konuda ciddi bir kavga yaşanıyor şu anda Amerika’da. Birçok Cumhuriyetçi eyalet oy verme işlemini pandemiyi bahane ederek iyice zorlaştırdı zaten. Abartmıyorum, 120 sandık olan bölgelerde tek sandığa düşüldü. Bu durum da saatlerce kuyrukların oluşmasına, pek çok kişinin oy verememesine yol açtı ön seçimlerde. Genel seçimde de seçmeni baskı altına alma taktikleri uygulanacak kuşkusuz.

        Mektupla oy verme işlemi aslında bu sene başarıyla uygulansa belki bundan sonra asla sandığa gidilmeyecek. Ama şimdi Twitter hack’i bu durumu iyice karmaşıklaştıracak.

        Eyaletler uzun zamandır kendi sistemlerini korumak için çaba harcıyor, ama dünyanın en önemli teknoloji firmalarından biri bile hack’leniyorsa az bütçeli, teknolojiye yabancı küçük bir eyaleti ele geçirmek çok daha kolay olabilir.

        Bu hack’in etkileri yüzünden mektupla oy vermek yasaklanır veya kısıtlanır, birçok eyalette de sandık sayısı azalırsa… 2020 seçimlerini kim nasıl kazanmış olur? Tarihin en şaibeli seçimine doğru gidiyoruz.

        Bu iş göründüğünden çok daha büyük.

        Diğer Yazılar