Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Büyük bir stüdyo tarafından yapılan ilk gay romantik-komedi filmi olarak tanıtımı yapılıyor hafta sonu ABD’de vizyona giren “Bros”un. Yönetmenini daha evvel çok iş yapan “Forgetting Sarah Marshall” filminden tanıyoruz. Yapımcısı ABD’de son yıllarda iş yapan bütün komedilerin arkasındaki isim Judd Apatow. Filmi yazan ve başrolünde oynayan ise yıllardır televizyonda tutunmaya çalışan, bir şekilde kendi kitlesini de bulan Billy Eichner. “Bros” kuşkusuz çekilen ilk gay filmi değil. “Brokeback Mountain” daha evvel Oscar’a aday oldu, “Love, Simon” beklenmedik başarı kazandı. Ama bugüne kadarki filmler ya ‘rom’ ya da ‘com’du, hiç ‘rom-com’ yapılmadı diye pazarlıyorlar. Herkesin, özellikle de heteroseksüellerin izleyebileceği bir film diye de vurgulanıyor.

        “Bros”u izlerken çok eğlendim. Zaman zaman yüksek sesle kahkahalar attım. Fakat bir yerde konsantrasyonum tamamen dağıldı, çünkü toplantı sahnesinde kamera ısrarla masada duran çok tanıdık bir şişeyi defalarca gösterdi. Öyle bir kere tesadüfen değil, belli ki ustaca bir ürün yerleştirmesi yapılmış. “Bros” bizim çok aşina olduğumuz Sarıkız soda şişesini logosuna, hatta limonlu olduğuna kadar gözümüzün içine sokuyor. Ancak Sarıkız’ın bu konudan haberi yok.

        FİRMA BENDEN ÖĞRENDİ

        Hollywood’da ürün yerleştirme tarih kadar eski. Filmin karakterlerinin kıyafetlerinden kullanacakları telefona, içecekleri içeceğe, alışveriş arabasına koyacakları ürüne kadar her detay önceden ayrıntılarıyla hesaplanıyor. Yer yer milyonlarca dolara varıyor bu ürün yerleştirme. James Bond babasının hayrına Omega saat kullanmıyor, ya da 90’lı yıllarda aniden BMW’ye boşuna binmedi. Batman ve Superman de Türk Hava Yolları’nda uçmayı mil programı yüzünden tercih etmedi. Parayı veren ürünü yerleştiriyor.

        “Bros” gibi sezonun en iddialı komedilerinden birinde de toplantı masasındaki Sarıkız bedavadan duruyor olamaz. Üstelik sadece tek bir kişi Sarıkız içiyor, sadece onun içtiği şişe net bir şekilde gösteriliyor. Üstelik ABD’de yaygın olarak bilinen bir soda markası da değil Sarıkız.

        Dün firmanın satınalma müdürü İbrahim Akaydın’la konuştuğumda bu ürün yerleştirmeyi benden öğrendi. Samimiyetine inanıyorum çünkü telefonda gerçekten şaşkındı. Sarıkız’ın hem genel müdürü hem de ticaret müdürüyle konuştuktan sonra onların da bu durumdan haberlerinin olmadığını söyledi.

        “22 ülkeyle birlikte ABD’ye de ihracat yapıyoruz,” dedi. “ABD’de Vintage diye bir firmayla çalışıyoruz ama onların da bizden siparişleri epey sınırlı.” Vintage benim de marketten sık sık aldığım bir soda markası.

        Akaydın benimle konuştuktan sonra filmin fragmanını YouTube’dan inceledi ve kendi şişelerinin toplantı masasında çok net görüldüğünü fark etti. Ancak Vintage’la da konuştuklarında “Bros” filmine dair bir ürün yerleştirme yapmadıklarını söyledi.

        REKLAM

        “Sizce neden yapmış olabilirler?” dedi.

        “Bedava reklamınız olmuş galiba,” diye yanıt verdim.

        ABD’de içecek tüketimine dair alışkanlıklar son yıllarda epey değişmeye başladı. La Croix gibi markalar sayesinde şekerli gazlı içecek pazarı epey bir darbe yedi. Şekersiz ama meyve tadı olan sodalar özellikle spor yapan ve sağlığına dikkat eden kesim arasında epey yaygınlaştı. Coca Cola sınırın hemen altından Texas’a ithal edilen ve orada parlayan bir soda firmasını yüz milyonlarca dolara satın alarak bu yarışa girdi. Sağlıklı hızlı yemek zincirlerinde şekerli içecekler satılmıyor, yerini soda alıyor. Vintage bu durumun farkındadır illaki.

        Sağlıklı, güzel, zinde olmak eşcinsellikle de özdeşleşen kavramlar bu yüzden filmde LGBTQ+ müzesinin yönetim kurulunun toplantı masasında soda olması da şaşırtıcı değil. Bu ürün yerleştirme pazarda büyümek isteyen bir marka için iyi bir hamle. Ama onlarca soda firması varken ABD’de hemen hemen hiç bilinmeyen Sarıkız’ın gözümüzün içine sokulmasının yanıtı yok.

        “FARKLI” İÇERİĞE KARŞILAR

        Akaydın fragmanı izledikten sonra “filmin farklı bir içeriği olduğunu” ve “firma etiği gereği” bu gibi bir filmle “zaten” iş birliği yapamayacaklarını söyledi. Sarıkız Maden Suyu sosyal medya hesaplarında toplumsal konulara duyarsız değil. En son 15 Temmuz’da paylaşım yapıp “Demokrasi ve Milli Birlik Günü”nü kutladılar. Trabzonspor’un şampiyonluğu, İstanbul’un fethi, Anneler Günü, 19 Mayıs, 18 Mart da paylaşımlar arasında. Standart bir Türk firmasının kutlama mesajları, özellikle bir tarafı desteklemiyor.

        Ancak “farklı içerik” merkezi Manisa’da bulunan firmanın radarına girmiyor. Sonuçta “pride” ayında gökkuşağı etiketli şişeler çıkararak görünürlüğe katkıda bulunan Sibel Kutman’ın Doluca şarapçılık şirketi değiller. Hatta bu konuyu yazacağımı söylediğimde Sarıkız’ın epey tedirgin olduğunu, hafiften panik yaşadığını da hissettim. Yapacak bir şey yok, farklı içerikteki filmde bu soda bariz bir şekilde görünüyor ve bu tesadüf olamaz. Farklı içerikteki insanlar da bol bol soda tüketiyor.

        Ben sosyal medyadan Billy Eichner’a da sordum Sarıkız meselesini. Başka izleyenler de sormuş. Henüz bir yanıt gelmedi. Sarıkız ise “Ürünümüzü izinsiz kullandıkları için avukatlarımız nezdinde ulaşalım mı?” dedi.

        “Bros” hafta sonu beklenen hasılatı yapamadı—heteroseksüeller eşcinsellerin romansını yeteri kadar merak etmiyormuş demek ki. Türk sodası da o masada olmaktan memnun değilmiş gibi.

        Diğer Yazılar