Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BEŞİKTAŞ, 51. sezonunu geride bıraktığımız ligimizin 53. şampiyonu oldu... Beşiktaş'ın kaçıncı kez mutlu sona ulaştığını soran bir yabancıya bu cevabı verseniz, söz konusu şahsın size doğru yönelttiği bakışın ardındaki "Bu Türkler hakikaten garip insanlar" düşüncesini yakalamanız pek zor

        olmaz herhalde.

        Evet, Beşiktaş, 1959 yılından beri toplamda 51 sezon oynanan, Fenerbahçe ve Galatasaray'ın 17'şer kez, Trabzon'un ise 6 kez kazandığı Türkiye Şampiyonu unvanını 13. kez elde etmiş durumda! (Aslında bu herkese göre böyle değil. Pazar günü, gazetelerin bir kısmı 11, bir kısmı ise 13. şampiyonluğunu kazandığını yazıyordu Siyah-Beyazlılar'ın.)

        Bu garip tablonun nedenini hatırlayalım: Futbol Federasyonu'nun yurtdışındaki örneklerden feyz alarak,takımların her 5 şampiyonluk için

        formalarında bir yıldız taşımasına izin

        verdiğini açıklamasının ardından, o tarihte 9 şampiyonluğu bulunan Beşiktaş, ezeli rakiplerinin aksine sadece bir yıldız taşıyabileceği için üzgündü. İlk olarak dönemin yöneticisi rahmetli Cenk Koray tarafından ortaya atılan iddiaya göre; Birinci Lig'in 1959'daki kuruluşundan önceki iki sene boyunca, Türkiye'yi Avrupa Şampiyonası nda temsil edecek takımın belirlenmesi için oynanan 'Federasyon Kupası Şampiyonluğu isimli, 1937-1950 arası düzenlenen milli küme şampiyonasına benzer bir organizasyonun her ikisini de Beşiktaş kazandığı için şampiyonluk sayılarının 9 değil 11 olarak hesaplanması, dolayısıyla iki yıldız taşımaya hak kazanmaları gerekmekteydi.

        1955-56 yılında oynanmaya başlayan Şampiyon Kulüpler Kupasına ilk yıl temsilci yollamayan Türkiye, ikinci yıl İstanbul şampiyonu Galatasaray'ı göndermiş, milli ligin kurulduğu 1959'a kadar ise temsilciyi seçebilmek için Federasyon Kupası adlı organizasyonu tertiplemişti.

        İstanbul, Ankara ve İzmir'deki bölge elemelerinin ardından ilk yıl 6, ikinci yıl 8 takımın katıldığı bu elemelerde Beşiktaş'ın kazandığı birinciliklerin kayıtlara Türkiye Şampiyonluğu olarak geçmesi bu garip tablonun oluşmasına neden oldu. Böylelikle ligimiz hakikaten ismiyle müsemma olarak 'Süper' bir şekilde 51 yılda 53 şampiyon çıkartmış oldu.

        Kimsenin Beşiktaş'ın o iki şampiyonluğunda gözü yok ama bu saçma tabloyu da düzeltmemiz gerektiği ortada. Bence doğru cevapları verirsek problemin çözülmemesi için de bir neden yok.

        ■ Eğer kriter Şampiyon Kulüpler Kupası'nda Türkiye'yi temsil etmekse, 1956-57'de ülkemizi temsil eden Galatasaray'a da bir şampiyonluk eklenmesi gerekiyor. (Bu arada Beşiktaş'ın 1956-57'deki Federasyon Kupası şampiyonluğunun ardından ismi Federasyon tarafından UEFA'ya geç bildirildiği için kupaya katılamadığını eğlencelik bir not olarak hatırlatayım.)

        ■ Eğer Birinci Lig'in kuruluşunu 1959 olarak kabul ediyorsanız, Beşiktaş'ın 13 değil 11 şampiyonluğu bulunduğunu ilan etmelisiniz.

        ■ Eğer 1959'dan önceki iki yılda düzenlenen organizasyonları Türkiye Şampiyonası olarak değerlendiriyorsanız, o zaman bunun ucu 1924 yılında oynanmaya başlanan Türkiye Birinciliği'ne kadar gider ve işin içine 1937-1950 yılları arası oynanan Milli Küme maçları da girer ki, o vakit F.Bahçe'nin 17 değil, 25 şampiyonluğu (1944'teki Türkiye Birinciliği Şampiyonluğu'nu aynı yıl Milli Küme Şampiyonası düzenlendiği için saymazsak) olur, Beşiktaş da G.Saray'la birlikte 18 şampiyonluğa ulaşır.

        Diğer Yazılar