Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        - PARİS -

        56 yaşında, ikisi kız 3 çocuk babası, yeni torun sahibi. 2 bin 500 kişilik kasabada sevilen, yerel takımın senelerce antrenörlüğünü ve başkanlığını yapan, her akşam sakat kayınpederiyle ilgilenen, tek sabıkası olmayan, belediye başkanına göre “Sevecen bir baba, iyi bir eş, sempatik ve zeki bir adam”, İtalyan kökenli Fransız Dino Scala.

        1988’den beri 30 yılda, Fransa- Belçika sınırının iki yakasında, 13-50 yaş arasında 40 kadar kadına tecavüz ve cinsel saldırı sorumlusu olarak “nihayet” yakalandı.

        O andan itibaren de itiraflara başladı.

        Tam da, pazar günü çok sayıda kadın örgütü Paris’in “Cumhuriyet” Meydanı’nda mitinge hazırlanırken; Julie Gayet, Leila Slimani, Vanessa Paradis, Anna Mouglalis, Camelia Jordana, Sandrine Bonnaire, Cedric Klapisch, Michel Hazanivicius, Tonie Marshall gibi oyuncular, yönetmenler, yazarlar, sanatçılar “maintenantonagit” yani “Şimdi harekete geçiyoruz” tag’iyle, şiddet ve tecavüzün sessiz, isimsiz mağdur kadınları için hukuki ve insani yardım kampanyası başlatmışken.

        Tam da Fransa’nın Oscar ödülleri Cesar’a tüm davetlilerin bu kampanyanın “beyaz kurdele”siyle katılması öngörülmüşken.

        Tam da...

        O kadar çok ki!

        HER 5 KADINDAN BİRİ

        Fransa cephesinde, hapiste, ünlü bir “İslam entelektüeli”, Müslüman Kardeşler’in kurucusu Hasan el Benna’nın torunu, Oxford profesörü Tarık Ramadan... Biri engelli, iki kadının tecavüz suçlamasıyla; bir yandan da tahliye edilmesi için şimdiden 100 bin Euro’ya ulaşan bir kefalet kampanyası eşliğinde, sürekli hastaneye gidip gelerek.

        Dışarıda, en tepede Macron yönetiminin iki bakanı, Darmanin ve Hulot: Onlar hakkında da yıllar önceye dayanan tecavüz suçlamaları, otorite ve makamlarını bu yönde kullandıklarına dair iddialar.

        Tacizle suçlanan onca isim; TV, medya şahsiyetleri.

        Ve devlet kuruluşlarında, “taciz”e karşı eğitim, şikâyet ve ibretlik cezalarla ilgili yeni bir yönetmelik!

        “Tecavüz” şikâyetlerine uzun süre kulak verilmeyen eski bir porno yıldızından da adeta özür dileyen “Kadın-Erkek Eşitliğinden Sorumlu” kadın bakan Schiappa’ya göre, her 5 kadından biri taciz, cinsel saldırı ve tecavüze maruz kalıyor; mağdurların üçte biri ise sessiz kalıyor.

        Bir ankete göre, işyerlerinde tacize uğrayan kadınların oranı da üçte biri buluyor.

        DİZİ OYUNCUSU ANLATTI

        “Metoo” diye Hollywood yörüngesinde başlayan, hedef alınan ilk isimlerden Weinstein’ın ünlü yapım şirketini neredeyse batıran, dalga dalga yayılan, kimilerine göre bir “feminist devrim” fırtınası bu.

        Avustralya’da hükümetin ikinci ismi öyle gitti, ABD’de Trump’ın yakın çevresinden bir kişi öyle düştü, ABD’de 140 kadar kadın cimnastikçiyi etkileyen seri saldırıların sorumlusu, 30 yıllık takım doktoru öyle ömür boyu yedi ve federasyon yönetiminden istifa geldi.

        Son olarak, Westworld dizisinin oyuncularından Evan Rachel Wood, Kongre’de “tecavüzler”i anlattı.

        1 milyon dolardan fazla bağışlayan Emma Watson dışında, çok sayıda ünlü isim de “Kadınların uyanışı” ve mağdurlar için ciddi rakamlar bağışladı.

        TABANA ULAŞTIĞINDA...

        Şu anda görünen o ki, “şöhretliler”den başlayan dalga, yavaş yavaş da olsa, hemen her yerdeki “ezilmiş kadınlar”a doğru uzanmak üzere. Bir “devrim” de zaten ancak tabana ulaştığında, en sessizleri, en sindirilmişleri “seslendirdiğinde” bir şeyleri hakikaten değiştirebiliyor!

        Diğer Yazılar