Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika SON DAKİKA! Rıza Sarraf (Reza Zarrab) davasının adı değişti

        ABD’deki Reza Zarrab davasında, Yargıç Richard Berman, ‘tek sanığın, eski Halkbank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla olacağını’ açıkladı. Berman jüri seçiminin yapıldığı duruşmada adaylara bilgi verirken “Davada bir tek Mehmet Hakan Atilla yargılanacaktır” dedi. Yargıcın bu açıklaması Reza Zarrab’ın savcılıkla işbirliği yaptığı ve anlaşmaya vardığı iddialarını güçlendirdi.

        DAVANIN ADI DEĞİŞTİ

        ‘ABD Zarrab’a karşı’ olan davanın adı da ‘ABD Atilla’ya karşı’ olarak değişti. Daha sonra Yargıç Berman, Atilla’ya yönelik “ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımları yasadışı yollarla delmek, ABD kurumlarını aldatmak ve kara para aklamakla” ilgili suçlamaları 6 madde halinde okudu. Seçmen ya da ehliyet numarasına göre mahkemeye davet edilen 100’e yakın jüri adayına yemin ettirildi. Ardından adaylara savcılarla, savunma avukatlarıyla, iddianamede ve davayla bağlantılı olabilecek kişi ve kuruluşların yer aldığı 9 sayfalık dokümanda adı geçenlerle bağlantılarının olup olmadığı soruldu. Berman’ın “Müslümanlara, Türkiye ve İran vatandaşlarına karşı olumlu ya da olumsuz güçlü bir kanaatiniz var mı? “ sorusu da dikkati çekti. Jüri adaylarına, çoğunlukla 17 Aralık kumpasında hedef seçilen kişiler ve kuruluşların isimleri söylenerek, haklarında ne düşündükleri soruldu. Yargıç, seçilecek üyelerden davaya ilişkin haberleri takip etmemelerini ve konuyla ilgili başkalarıyla tartışmamalarını istedi.

        REKLAM

        SERİ DURUŞMA OLACAK

        Duruşmaların 2, 3 veya 4 hafta seri olarak devam edeceğini söyleyen Berman hafta içi her gün başlangıç saati olarak 09.15’i verdi. Ad ve soyadları gizli tutulan jüri adayları numaralarla tanımlandı. Aday sayısının fazla olması nedeniyle gazeteciler ve diğer izleyiciler duruşmayı başka bir salondan video konferans yoluyla izledi.

        ATİLLA'NIN AVUKATLARINDAN İKİ HAFTA ERTELEME TALEBİ

        Anadolu Ajansı'nın haberine göre ise New York'ta tutuklu bulunan Halk Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın avukatları bugün başlayacak jürili duruşmanın iki hafta ertelenmesini talep etti, savcılık ise savunmanın bu talebine itiraz etti.

        DURUŞMA BUGÜN TSİ İLE 17:30'DA

        Atilla'nın tek başına yargılanacağı davada jüri seçiminin tamamlanması ve Yargıç Richard Berman'ın duruşmanın bugün TSİ ile 17:30'da başlayacağını açıklamasının ardından sanık Atilla'nın avukatları mahkemeye sundukları dilekçede duruşmanın iki hafta ertlenmesi talebinde bulundu.

        REKLAM

        Duruşmanın ertelenmesi talebine gerekçe olarak ise "savcılığın son dakikada çok sayıda belge sunması" ve yine "son dakika delil bombardımanı ile sanığın duruşmaya hazırlığını engellemek için kasıtlı bir strateji izlediği" gösterildi.

        Savcılığın "6 Kasım'da başlayıp 18 Kasım'dan itibaren her gece geç saatlerde binlerce sayfa mahkemeye belge sunduğu" belirtilen dilekçede, sanık Atilla'nın "adil yargılanma sürecinin tehlikeye atıldığına" dikkat çekildi.

        Savcılık da mahkemeye bir dilekçe sunarak, savunma tarafının duruşmanın iki hafta ertelenmesi talebine itiraz etti.

        Mahkeme ise bugün başlaması planlanan jürili duruşma öncesi taraflarla görüştükten sonra kararını açıklayacak.

        Atilla'nın avukatlarının talebi kabul edilmezse jürili duruşma hemen başlayacak. Duruşma için 12 asıl 6 yedek olmak üzere 18 jüri üyesi belirlendi.

        Jüri üyelerinin isimleri ise gizli kalacak. Yargıç Berman daha önce mahkeme çevirmenlerinden dava hakkında bilgi alınmak istenmesi üzerine jürilerin isimlerinin gizli tutulmasını teklif etmişti.

        Ayrıca jüri üyelerinden Hakan Atilla'nın suçlu olup olmadığına sadece kendilerine sunulacak kanıtları değerlendirerek karar vermeleri talep edildi.

        REKLAM

        Öte yandan jüri seçimi sırasında Yargıç Berman, Halk Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Atilla'nın bu davada tek başına yargılanacağını ve duruşmanın 3 ila 4 hafta süreceğini açıklamıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ