Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Umman'nda 500 yıllık gemi keşfi

        GAZETE HABERTÜRK

        Sulatıarkeolojisinde son yılların en büyük keşif haberi Umman’dan geldi. Umman kıyısında, 16. yüzyılda Hindistan’a yaptığı ikinci yolculukta Portekizli kâşif Vasco da Gama’nın yönettiği filoya ait bir batık keşfedildi.

        Umman sularında bulunan batığın “Esmeralda” adlı gemi olduğu tahmin ediliyor. Batığın, şimdiye kadar Avrupa’nın keşif dönemine ait bulunmuş en eski batık olduğu da düşünülüyor.

        Denizaltı kurtarma şirketi Bluewater Recoveries Ltd’den David Mearns, batığı Umman’dan 45 kilometre uzaklıkta Al Hallaniyah Adası’nın kıyısına yakın bir yerde tespit etti.

        Mearns, “Batığın bulunduğu yer, kayıtlarda geminin battığı belirtilen yerle neredeyse mükemmel bir coğrafi eşleşme sağlıyor” dedi.

        2 BİN 800 ESER KEŞFİ

        Deniz tabanında gemi gövdesine ait hiçbir kereste ya da gemiye ait büyük parça bulunmadı. Ancak arkeologlar gemi batığının tespitine yardımcı olan 2 bin 800 eser buldu.

        Başka bir gemiyle birlikte Esmeralda, Da Gama’nın 1503’te Hindistan’dan Lizbon’a dönerken geride bıraktığı 5 gemilik filonun baş gemisiydi. Bu 2 gemi, Da Gama’nın amcaları Vicente ve Bras Sodre tarafından yönetiliyordu.

        Da Gama, Avrupa’dan Hindistan’a giden ilk kişi ve Avrupa’nın deniz ticareti üstünlüğünü sağlayan kâşif.

        Üstünde “498” yazan bronz çan. Arkeologlar, bu sayının geminin 1498’de yapıldığına işaret ettiğine inanıyor.

        1495- 1501 arasında Lizbon’da basılan altın sikkeler.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ