Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Festival felakete dönüştü : 378 ölü - GALERİ

        Hükümet sözcüsü Phay Siphan, Kamboçya'da bir festivalde dün çıkan izdihamdaölenlerin sayısının 378'e çıktığını, yaralı sayısının da 755'e yükseldiğini belirtti.

        Sözcü, ölü ve yaralı sayısının daha da artabileceğini belirtti.

        Kamboçya Başbakanı Hun Sen, izdihamın, ülkede Kızıl Kmerlerin yönetiminden sonra yaşanan en büyük trajedi olduğunu söyledi.

        Hun, televizyonda canlı yayınlanan konuşmasında, olayı, ''Kızıl Kmerler'in komünist yönetiminden sonra ülkesini vuran en büyük trajedi'' şeklinde tanımlayarak, izdihamın nedeninin soruşturulması emrini verdi ve felaketten ötürü halkından özür diledi.

        Başbakan Hun ayrıca, perşembe gününü ulusal yas günü ilan etti.

        İZDİHAM

        Festivale katılan bazı kişilere elektrik çarpması sonucu binlerce kişinin paniğe kapılmasından çıktığı belirtilen izdiham sırasında kaçmaya çalışan insanlar, başkent Phnom Penh'i kutlamaların yapıldığı Mekong nehri üzerindeki Diamond adasına bağlayan köprüde ezilerek ya da nehre düşerek can verdi.

        Ambulanslar, izdihamdan sonra olay yeriyle hastaneler arasında saatlerce mekik dokurken, başkent Phnom Penh'deki en büyük tıp merkezi olan Calmette Hastanesi'nde bazı yaralılar koridorlarda tedavi edilmek zorunda kaldı.

        Yetkililer, üç gün süren festivale 2 milyonun üzerinde kişinin katıldığının tahmin edildiğini ifade ederken, izdiham sonrası bölge hastanelerinin kapasitelerinin üzerine çıkması ve bazı yaralıların durumlarının ağır olması nedeniyle ölü sayısının artmasından endişe edildiği de kaydedildi.

        Bölgedeki en yoksul ülkelerden biri olan Kamboçya'da sağlık sisteminin az gelişmiş olduğu biliniyor.

        MEKONG NEHRİ VE FESTİVAL

        Mekong nehri, yağmur mevsiminde taşıdığı bol suyla, Tonle Sap nehri üzerinden ülkenin ortasındaki Tonle Sap gölüne doğru akarken, kuru mevsimde Mekong'un suları azaldığında akıntı yön değiştiriyor.

        Nehrin ters akmaya başladığı gün, Kamboçya'da su festivali düzenleniyor. Kutlamaların en büyüğü ise, 1,2 milyon nüfuslu başkent Phnom Penh'de yapılıyor. Kayık yarışı, konserler ve havai fişek gösterilerinin düzenlendiği kutlamalar sırasında kentin nüfusu yaklaşık iki kat artıyor.

        Kamboçya'da gerilla savaşıyla iktidarı ele geçirerek, 1975-79 arasında ülkeyi yöneten radikal komünist hareket Kızıl Kmerlerin yönetimi sırasında ekonomik sistemin felce uğraması nedeniyle baş gösteren açlık ve salgın hastalıklar sonucu ölenlerin sayısının, siyasi nedenlerle öldürülenlerle birlikte yaklaşık 1,7 milyon olduğu sanılıyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ