Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Cihatçı forumlarda öfke var

        Usame Bin Ladin'in annesi Alia, oğlunun yasını tutuyor. Usame'nin üvey kardeşlerinden Abdullah Muhammed, Sunday Telegraph gazetesine yaptığı açıklamada, Alia'nın gelişmeler karşısında "yıkıldığını" ve kendisine sakinleştirici verildiğini söyledi.

        Muhammed, Alia'nın evinde inzivaya çekildiğini belirtti.

        PEŞAVER'DE GÖSTERİLER BAŞLADI

        Pakistan'da El Kaide lideri Usame bin Ladin'in öldürüldüğü haberinin duyulmasından sonra Afganistan'a yakın Peşaver kentinde gösteriler başlarken ülkenin diğer kentleri sakinliğini koruyor.

        Pakistan televizyonları, Taliban ve El Kaide militanlarının en etkili olduğu Peşaver kentinde bazı grupların protesto gösterilerine yer verdi.

        Bazı siyasi ve askeri gözlemciler, El Kaide liderine Pakistan halkının önemli kesiminde sempati duyulduğunu belirtirken, ülkede kitle iletişiminin çok zayıf olması nedeniyle halkın Ladin'in öldürüldüğü bilgisinden habersiz olduğuna, bu nedenle gösterilerin daha sonraki saatlerde olabileceğine işaret ediyor.

        Bu arada, üst düzey komutanlar ve emniyet birimlerinin acilen toplantıya çağrılmasının ardından ülkede güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı. Güvenlik güçleri bombalı ve intihar eylemlerine karşı alarma geçti.

        AFGANLAR: "1 NUMARALI ŞEHİT"

        Afganistan'ın güneyinde Taliban'ın güçlü olduğu Kandahar vilayetindeki Afganlar, ElKaide örgütünün Pakistan'da öldürüldüğü bildirilen lideri Usame Bin Ladin'i, "bir numaralı şehit olarak"niteledi. Reuters ajansının haberine göre Kandahar'da adının açıklanmasını istemeyen bir kişi, "O ElKaide'nin bir numaralı şehidi. Çünkü o hayattaki halinden daha güçlü bir ölü" dedi.

        EL KAİDE MUHTEMELEN ETKİLENECEK

        Ürdün'deki Müslüman Kardeşler, ElKaide lideri Usame Bin Ladin'in öldürülmesinin örgüt üzerinde muhtemel bir etkisi olacağını bildirdi.

        Sözcü, radikal dincilerin Bin Ladin'in yaklaşım ya da taktiklerini paylaşmadığını ama onun ideolojisine ve fedakarlığına ölümüne bağlılığını selamladıklarını kaydetti.

        CİHATÇI FORUMLARDA, İNANMAZLIK, ÖFKE VE TEHDİT

        ABDtarafından da izlenen cihatçı internet forumlarında, Usame bin Ladin'in öldürülmesine ilk tepkiler, inanmazlıktan, öfkeye ve ABD'ye tehdide kadar uzanıyor.

        Amerikan SITE ve Jihadology enstitüleri tarafından İngilizceye çevrilen forumlara sık sık katılan internet kullanıcıları, ABDBaşkanı Barack Obama'nın El Kaide lideri binLadin'in Amerikan komandoları tarafından Pakistan'da öldürüldüğünü açıklamasından şoke olduklarını belirttiler.

        Bir forum katılımcısı "Eğer doğruysa bu İslam'ın bir kahramanını koruyamayan Pakistan halkı için utanç anı. Bizim için kara bir gün" derken, bir başkası "İnşallah haber doğru değildir. Doğruysa bu bir felaket" ifadesini kullandı.

        Şumuh Elİslam adlı bir forumda da bir katılımcı, "Aslanlar aslan kalacak ve Usame'nin izinden gidecek. Allah Filistin'de görmediğimiz asayişi Amerika'ya da göstermesin" dedi.

        Bir başkası da "Eğer doğruysa Amerika onu canlı yakalayamadığı için Allah'a şükretmeliyiz. Yoksa Saddam Hüseyin gibi aşağılanırdı. En azından en büyük isteğine ulaştı, şehit oldu" diye yazarken, başka bir forum yazarı, New York ve Washington'da sevinç gösterileri yapılmasını yorumlayarak, "Bu kutlamalar komik. İsteğiniz kadar bayram yapın kafirler. Çünkü bunu yapmak için çok az zamanınız var. Gerçekle yüz yüze geleceksiniz" ifadesini kullandı.

        Katılımcılarda biri de Amerikalıların bunu Afganistan'ı bu yıl terk etme bahanesi olarak kullanacakları değerlendirmesinde bulundu.

        SANİYEDE 4 BİN MESAJ YAYIMLANDI

        Trwitter, ABDBaşkanı Obama'nın, Bin Ladin'in öldürüldüğünü duyurduğu açıklamasının başlamasıyla bitmesi arasında, Bin Ladin'in öldürülmesiyle ilgili Twitter'da saniyede 4 bin mesajın yayımlandığını bildirdi. Öte yandan, ABD'deki Cumhuriyetçi Parti eğilimli Drudge Report sitesi, Bin Ladin'in tepetaklak bir resmine sitesinde yer verdi. Bin Ladin'in yakalandığı haberi, ''yakaladık'' olarak büyük, kırmızı harflerle verildi.

        ''OSAMA'' YERİNE ''OBAMA ÖLDÜRÜLDÜ''

        ABD'deki MSNBC televizyonunun muhabiri Norah O'Donnell, 11 Eylül terör saldırılarının mimarı, El Kaide terör örgütünün başı Usame (Osama) bin Ladin'in öldürüldüğü haberini, sosyal paylaşım ağı Twitter'da yanlışlıkla ''Obama vurularak öldürüldü'' şeklinde duyurdu. Dailycaller adlı haber sitesine göre gazeteci O'Donnell, MSNBC'nin ABDSavunma Bakanlığı Pentagon'daki muhabiri Jim Miklaszevwski'yi de kaynak olarak gösterdi. Başkanlık seçim kampanyasından bu yana, ABD'nin ilk siyah başkanı Barack Obama'nın saldırıya uğrayabileceği endişesi dile getiriliyordu. Tek bir harf hatası, Twitter'da muhabirin bu yanlışlığına yol açtı. ABD'nin Afganistan ve Irak'a düzenlediği saldırılarda, dönemin Cumhuriyetçi Partili ABDBaşkanı George W. Bush'un Savunma Bakanlığını yürüten Donald Rumsfeld'in danışmanlarından Keith Urbahn, Twitter'daki mesajında, güvenilir kaynaklardan Osama'nın öldürüldüğünü öğrendiğini duyuran ilk isimlerden oldu.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ