Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Bölükbaşı'nın kitabı Yunanistan'ı karıştırdı

        Yunan medyasının konuya ilişkin geniş yer verdiği haberlerde, "Bölükbaşı'nın kitabının, Yunanistan'da milli meselelerin sevk ve idaresiyle ilgili büyük sorun olduğunu ortaya koyduğu", "Papandreu'nun, Ege'nin anahtarlarını Ankara'ya teslim ettiği" ifadeleri kullanıldı.

        Elefterotipiya gazetesi, "Dalgalanmalar" başlıklı haber yorumunda, "kitapta anlatılanlara göre, iki ülkenin Yunan karasularıyla ilgili dalgalanmalar üzerinde çalıştığı" belirtilerek, şöyle denildi:

        "Türkiye'nin, Yunanistan'daki eski büyükelçisi ve iki ülke arasındaki istikşafi görüşmelerde 2000 yılından bu yana müzakerecisi, hava deniz konularını çok iyi bilen Deniz Bölükbaşı, kitabında bölgeyle ilgili Türk-Yunan diyaloğundaki Türk tezlerini anlatıyor ve açıkça bunların çoğunun Atina tarafından gayriresmi olarak kabul edildiğini ima ediyor."

        Bölükbaşı'nın kitabı, Atina'da muhalefet çevrelerinin hükümete karşı yeni eleştiri dalgalarına da neden oldu.

        Ana muhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi'nin (ND) dış politika sorumlusu Panos Panayotopulos, yaptığı açıklamada, kitabın yazarı Bölükbaşı'nın, Türkiye ile Yunanistan arasında gerçekleştirilen toplam 50 istikşafi görüşmeden 36'sında yer aldığına dikkati çekerek, "kitapta anlatılanların, iki tarafın dışişleri temsilcileri arasında sürdürülen görüşmelerin içeriğinin gerçekte ne olduğu konusunda yeni sorular yarattığını" ileri sürdü.

        Yunanistan Komünist Partisi tarafından yapılan açıklamada da "Yunanistan'ın egemenlik haklarıyla ilgili tehlikenin çok büyük olduğu ve hükümet ne derse desin, halkın uyanık olması gerektiği", ayrıca "Ege'nin, NATO'laştırılması ve ortaklaşa değerlendirilmesi konusunun sürekli masada bulunduğu" belirtildi.

        Sol İttifak Sinaspizmos, "Ülke kamuoyunun, istikşafi görüşmelerin gidişatını gayriresmi Türk yayınlarından öğrenmesinin kabul edilemez olduğunu" açıklayarak, hükümetin istikşafi görüşmelerle ilgili meclise bilgi vermesini istedi.

        MİLLİ SAVUNMA BAKANI BEGLİTİS'TEN YALANLAMA

        Bu arada, katıldığı bir radyo programında Bölükbaşı'nın kitabıyla ilgili soruları yanıtlayan Yunanistan Milli Savunma Bakanı Panos Beglitis, ''Yunanistan'ın bazı yerlerde karasularını 12 mile genişletilmemesini kabul ettiğine dair iddiaların gerçek olmadığını'' söyledi.

        Beglitis, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun Dışişleri Bakanı olduğu dönemde, kendisinin Yunan Dışişlerinin temsilcisi olarak istikşafi görüşmelerde yer aldığını belirterek, "Konuşmalar oldu, ancak hiçbir anlaşma olmadı. Atina'nın bu konudaki yegane amacı uluslararası hukukun ve ülkenin egemenlik haklarının korunmasıdır" dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ