Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Çin'den ABD'ye sert uyarı

        HABERTURK.COM DIŞHABERLER SERVİSİ

        ABD'nin geçen hafta açıkladığı yeni savunma stratejisine Çin'den sert eleştiri geldi.

        Çin Savunma Bakanlığı sözcüsü Geng Yansheng, ABD'nin yeni stratejisinin Asya-Pasifik ve küresel ölçekteki etkilerini çok yakından izlediklerini söyledi.

        "UMARIZ GERÇEKLERİ GÖRÜRLER"

        Strateji belgesinde Çin'e yönelik suçlamaların tamamen asılsız olduğunu savunan Geng, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Umarız ABD yeni dönemin gerçeklerinin farkına varır, Çin ve Çin ordusuyla objektif ve akla uygun ilişkiler oluşturur. Sözlerine ve hareketlerine dikkat edip, iki ülke ve ordu arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin sağlayacağı faydaların farkına varırlar.

        KİMSEYE TEHDİT DEĞİLİZ"

        Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Liu Weimin de yaptığı açıklamada, Pekin'in stratejik amacının belirgin, açık ve şeffaf olduğunu söyledi.

        Çin'in barışçıl kalkınmaya bağlı olduğunu ve savunmacı bir politika güttüğünü vurgulayan Liu, Pekin'in savunma modernizasyonunun bölgesel barış ve güvenliğin devamı için etkin rol oynadığını, hiçbir ülkeye karşı tehdit oluşturmadığını ifade etti.

        STRATEJİ ORTADOĞU VE PASİFİK'E ODAKLANIYOR

        ABD'nin geçen hafta açıklanan yeni stratejisinde, Washington yönetiminin gelecekte kendisi için en büyük zorlukların bulunduğu alanlar olarak gördüğü Ortadoğu ve Asya Pasifik'e odaklanacağı belirtilmişti.

        Yeni stratejiye göre, Asya Pasifik'teki ABD askeri güçlerinin kurumsal varlığının geliştirileceği ve güçlendirileceği kaydedilmiş, Çin'in bölgesel liderlikteki yükselişi ve askeri potansiyelini artırması nedeniyle oluşan kaygılar üzerinde durulmuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ